Ik heb sinds een tijdje een spit voor op de Bastard. Is van het merk LetzQ. Tot dusverre 2 keer een kippetje op gemaakt. Dat was lekker maar het vel kon krokanter. Iets hogere temperatuur de volgende keer. Desondanks lekker!
Maar een gerecht dat écht een krokant velletje nodig heeft, is porchetta. En dat ziet er ook prima uit aan het spit.
Op internet een mooi stuk buikspek met zwoerd en varkensfilet.
De avond van tevoren heb ik de huid met veel gaatjes ingeprikt en ingesmeerd met baking soda en zout. Dit zou volgens het recept van @noskos voor een extra knapperige huid kunnen zorgen. Heb ‘m ook nog even kruislings ingesneden. De dag erna alles afgespoeld en gedroogd:
Voorzichtig gevlinderd, zodat de filet mooi verspreid en gekruid in het midden is. Dan is ‘ie ook omhuld met buikspek na het oprollen en droogt ‘ie niet zo uit.
Kruiden kort verwarmd en in een vijzel fijngemalen:
Vlees kruiden:
En strak oprollen met slagerstouw:
Aan het spit, dat gaat makkelijk. Ik heb qua opstelling gekozen om een cakeblik in aluminiumfolie als lekbak te gebruiken
Plan: op ca. 150 graden rustig laten draaien, tot een kerntemperatuur van zo’n 63 graden is bereikt. Klein blokje appelhout erbij voor extra rooksmaak. Vanaf 63 graden de temperatuur lekker omhoog naar 200-250 zodat de huid knapperig kan worden.
Gelukkig heb ik een Looftlighter. Dat lijkt me de perfecte manier om de huid het laatste zetje te geven naar een superknapperige crackling buikspekkorst. En dat werkte eigenlijk helemaal perfect.
En dan het een na leukste moment: aansnijden! Het ziet er prachtig uit en ruikt geweldig. De smaak was ook echt ge-wel-dig. De knapperige huid maakt het wel af. Heb geen foto’s van hoe het op het bordje was, maar de bijgerechten waren aardappeltjes uit de oven en een groene salade.
Voor het recept heb ik me vooral gebaseerd op het recept van Jord Althuijzen (Smokey Goodness 1). De baking soda en zout techniek heb ik van Noskos, maar deed bij mij weinig. Misschien moet ik nog meer gaatjes of zout en baking soda gebruiken. Hoe dan ook, het experiment met de looftlighter werkte echt perfect en geeft je alle controle over hoe je de huid wil hebben.
Ben ook blij dat ik een stuk mét varkensfilet heb genomen. Dat zorgde voor een aangename afwisseling tussen megazacht/vet buikspek en wat slankere filet.
Maken!
(Oh geen idee hoe dat werkt met varkentjes/koetjes enzo, nooit naar gevraagd. Krijg ik nu een varken ofzo?
Maar een gerecht dat écht een krokant velletje nodig heeft, is porchetta. En dat ziet er ook prima uit aan het spit.
Op internet een mooi stuk buikspek met zwoerd en varkensfilet.
De avond van tevoren heb ik de huid met veel gaatjes ingeprikt en ingesmeerd met baking soda en zout. Dit zou volgens het recept van @noskos voor een extra knapperige huid kunnen zorgen. Heb ‘m ook nog even kruislings ingesneden. De dag erna alles afgespoeld en gedroogd:
Voorzichtig gevlinderd, zodat de filet mooi verspreid en gekruid in het midden is. Dan is ‘ie ook omhuld met buikspek na het oprollen en droogt ‘ie niet zo uit.
Kruiden kort verwarmd en in een vijzel fijngemalen:
Vlees kruiden:
En strak oprollen met slagerstouw:
Aan het spit, dat gaat makkelijk. Ik heb qua opstelling gekozen om een cakeblik in aluminiumfolie als lekbak te gebruiken
Plan: op ca. 150 graden rustig laten draaien, tot een kerntemperatuur van zo’n 63 graden is bereikt. Klein blokje appelhout erbij voor extra rooksmaak. Vanaf 63 graden de temperatuur lekker omhoog naar 200-250 zodat de huid knapperig kan worden.
Gelukkig heb ik een Looftlighter. Dat lijkt me de perfecte manier om de huid het laatste zetje te geven naar een superknapperige crackling buikspekkorst. En dat werkte eigenlijk helemaal perfect.
En dan het een na leukste moment: aansnijden! Het ziet er prachtig uit en ruikt geweldig. De smaak was ook echt ge-wel-dig. De knapperige huid maakt het wel af. Heb geen foto’s van hoe het op het bordje was, maar de bijgerechten waren aardappeltjes uit de oven en een groene salade.
Voor het recept heb ik me vooral gebaseerd op het recept van Jord Althuijzen (Smokey Goodness 1). De baking soda en zout techniek heb ik van Noskos, maar deed bij mij weinig. Misschien moet ik nog meer gaatjes of zout en baking soda gebruiken. Hoe dan ook, het experiment met de looftlighter werkte echt perfect en geeft je alle controle over hoe je de huid wil hebben.
Ben ook blij dat ik een stuk mét varkensfilet heb genomen. Dat zorgde voor een aangename afwisseling tussen megazacht/vet buikspek en wat slankere filet.
Maken!
(Oh geen idee hoe dat werkt met varkentjes/koetjes enzo, nooit naar gevraagd. Krijg ik nu een varken ofzo?