BasBQ
Beef en Steak

Osseworst, just did it (op de BGE)

 

Ricknl

Vuurmaker
Berichten
67
Osseworst (Amsterdamsch dus zonder n) stond al even op mijn lijstje om zelf te maken. Een klassieker en Amsterdams erfgoed!

http://goo.gl/do4qo0

http://goo.gl/hp52uV

Vorig jaar Big Green Egg aangeschaft en die moet veel roken! Op mijn zoektocht naar het beste recept het internet afgestruind, maar wat blijkt, de oplossing is dichterbij dan gedacht. Het boek van de onvolprezen Meneer Wateetons bevat een prima recept http://goo.gl/C6s5zb.

Vlees, schouderlappen met een mooi vetrandje gescoord bij de slager, zeen eruit. Kleurzout en cellulosedarm (want rookdoorlatend) gebietst bij een collegaatje, haar man is slager.

Ik heb een ruime kilo vlees gebruikt.
 
Klinkt goed, maar zonder foto's is het niet gebeurd.
 
Omdat het recept van Wateetons geen foelie bevat nog een bron gebruikt: http://ferrywijsman.blogspot.nl/2012/06/dikke-plakken-ossenworst.html

Afwijkend 18 gram kleurzout/kilo gebruikt, dat werd mij aangeraden door de slager.

Ik heb het vlees 1 x door de gehaktmolen laten halen zodat het nog een beetje grof is. Mooi om de stukken vet er door heen te zien. In de verslagen van de wedstrijden om de beste Amsterdamsche osseworst die ik op internet vond, staat dat het best een beetje vet mag zijn.
Na het kneden van het vlees en de ingredi?nten een schrikmomentje. Het vlees verkleurd een beetje grijs, maar dat was na een dag hangen weer mooi rood.

Darmen toch gevuld, ik las dat het kleurzout (colorozo) dan zijn werk gaat doen. Gedurende 1 dag in mijn donkere en droge trapkast de worsten gehangen en vervolgens 's nachts uurtje of 9 op de Egg gerookt. De Egg leeggemaakt en de csg gevuld met een mix van hickory en appel (beetje meer appel) mot gevuld.
De worsten met vleeshaken aan het rooster gehangen. Rooster met blokjes hout iets omhoog zodat ze niet te dicht op de csg hingen ivm de temperatuur die niet te hoog mag worden. Buitentemperatuur was 5 graden en de dome bleef rond de 15/16 graden.
 
Resultaat: een mooi gerookte osseworst, mooie kleur. Het ging top, na het roken nog een dag van af kunnen blijven, komt de smaak ten goede maar daarna binnen de familie helaas te snel opgegaan. Nog een klein stukje in de vriezer kunnen redden. De foelie en de nootmuskaat gaven een mooie geprononceerde smaak. Het was nog wel iets te zout naar mijn mening, terwijl ik minder zout heb gebruikt dan het recept.

Enne ... niemand werd er ziek van ...

Haha, en nu de foto's ...

Er is maar weinig te vinden op de diverse rook- en BBQ fora, wel recepten maar geen ervaringen. Heeft iemand tips om volgende keer tot een nog beter resultaat te komen?
 
3f9b4b96a1b3b230aaed3d873767685b.jpg


Moest foto ook nog ff resizen in Photobucket, prima instructie voor, hier op het forum, thanks.
 
Mike v R zei:
Klinkt goed, maar zonder foto's is het niet gebeurd.

Haha, dat is snel, het lijkt de Overtoom wel.

;) Ik zat nog midden in mijn verslag  :)

Volgende keer met de foto's beginnen ??
 
Terug
Bovenaan Onderaan