BasBQ
Beef en Steak

Op Cederhout gerookte zalm bonbons

SandyMan

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.587
E2AC5732-D0D6-4999-AAAC-412A18D7148F.jpeg

Recept gezien op de site van BGE.
Mocht hij daar ooit verdwijnen, houden we hem hier in het leven. Ik heb wat marketing-woorden vervangen voor andere woorden.
Ik hou niet van vis, maar wat heb ik hier van genoten.

INGREDIËNTEN ZALMBONBONS

400 g zalmfilet zonder huid (rugstuk)
2 lente-uitjes
1 rode Spaanse chilipeper
1/3 limoen
2 takjes koriander
100 ml sojasaus
1 tl wasabipasta
10 plakjes sushigember (gari, toko)
1 el japanse mayonaise (kewpie, toko)

VOORBEREIDING

Snijd de zalmfilet in 10 gelijke stukjes. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de chilipeper en snijd het vruchtvlees in dunne ringetjes. Snijd de limoen in plakjes. Pluk de blaadjes van 1 takje koriander en snijd ze fijn.
Meng voor de marinade de sojasaus en de wasabipasta. Houd 10 ringetjes van de lente-ui en de chilipeper apart (bewaar in de koelkast) en meng de rest met de limoenplakjes en fijngesneden koriander door de marinade. Bestrooi de zalmblokjes met versgemalen peper, wentel ze door de marinade en laat ze 2 uur in de koelkast marineren.

05E331D5-D893-42C6-9735-E8702EB3955C.jpeg


BEREIDING

Week de Cederhouten Genootschaps plank 30 minuten in ruim water. Steek de houtskool in de BBQ aan en breng, met het rooster, naar een temperatuur van 170 °C.
Dep de grillplank droog en leg de zalmblokjes erop. Plaats het plankje op het rooster een sluit de deksel van de BBQ. Laat de zalm 8-10 minuten roken totdat deze een kerntemperatuur van 55 °C heeft bereikt; deze kun je meten met een thermometer. Pluk intussen de blaadjes van het tweede takje koriander en snijd ze in dunne reepjes. Laat de plakjes gember uitlekken.
Haal de grillplank uit de BBQ en spuit de mayonaise over de zalm. Garneer met de chilipeper, de bosui, de sushigember en de koriander.
F6062909-B110-4485-BE29-16E288DAD44A.jpeg


D35DD61C-FDE8-4853-9D3C-673A7A4D8889.jpeg


E2AC5732-D0D6-4999-AAAC-412A18D7148F.jpeg


Ps.
Genootschaps plankjes zijn hiermee het allerbeste, probeer echt niks anders, allemaal namaak.

Geniet er van.

7 minuten later:
8F54832F-EB2C-47EE-B8BA-D9BC55EC9089.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jet

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.694
Geweldig het recept van de bonbons staat er al, bedankt voor het plaatsten (y) als ik de ingrediëntenlijst zo bekijk moet dit gewoon super lekker zijn, we zullen dit snel eens maken.
 

Wailer

Stoker
 
 
Berichten
339
Dit ziet er heerlijk uit.

Ik wil ze komend weekend maken.. maarrr...

Kan het ook met andere sojasaus? De Tomasu zal heerlijk zijn .. maar 10 euro aan sojasaus voor een marinade vind ik wel wat gortig . (Daarbij weet ik niet of ik er nog aan kan komen op korte termijn)

Wat zou een goed alternatief zijn voor de Tomasu? 'gewone kikkoman minder zout ofzo?
 

SandyMan

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.587
Dit ziet er heerlijk uit.

Ik wil ze komend weekend maken.. maarrr...

Kan het ook met andere sojasaus? De Tomasu zal heerlijk zijn .. maar 10 euro aan sojasaus voor een marinade vind ik wel wat gortig . (Daarbij weet ik niet of ik er nog aan kan komen op korte termijn)

Wat zou een goed alternatief zijn voor de Tomasu? 'gewone kikkoman minder zout ofzo?

Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk marketing termen weg te halen.. deze gemist, ik pas m aan thx!
Hier gewoon gemaakt met soja saus van de appie.
AHI_43545239373538383737_1_LowRes_JPG.JPG
 

Rogier

Pitmaster
 
 
 
Berichten
855
Potverdorie wat een regelrechte hit was dit zeg. Die gaan we hier vaker terug zien 👌🏻
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.081
Spuit de mayonaise.... lekker!
 

SandyMan

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.587
@SandyMan

Na gebruik plankje, "brand" je deze dan schoon voor her gebruik of ivm vis, de openhaard in?
Ligt heel erg aan hoe het plankje eruit ziet..
Sommige krijgen wat harder 'op hun flikker' dan anderen..
Als ik denk dat hij nog een keer kan, gebruik ik hem nog een keer.
Meestal naar GFT, het is immers onbehandeld hout.

hier toevallig wat foto's van 2 gebruikte plankjes die echt nog wel een keer konden:
1643111516418.png
1643111524862.png


kennis stuurde toen dit terug van zijn plankje (geen genootschapsplank he, zie je meteen ;) )
Die zou ik niet nog een keer doen:
1643111647571.png
 

Hans

BBQ Junkie
 
 
 
Berichten
5.554
@SandyMan

Na gebruik plankje, "brand" je deze dan schoon voor her gebruik of ivm vis, de openhaard in?
De ceder rookplankjes gebruik ik slechts eenmalig op de BBQ als er nog bruikbare delen opziten (wat soms wel eens gebeurt) zaag ik die in stukjes afmeting chips en gebruik ze dan als rookhout soms ook i.c.m. ander rookhout
 

SandyMan

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.587
De ceder rookplankjes gebruik ik slechts eenmalig op de BBQ als er nog bruikbare delen opziten (wat soms wel eens gebeurt) zaag ik die in stukjes afmeting chips en gebruik ze dan als rookhout soms ook i.c.m. ander rookhout
Dat zijn ook goeie tips!
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
4.414
Ziet er heerlijk uit. Was een idee voor binnen twee weken als we visite krijgen, maar geraak niet meer aan alle ingrediënten zoals die japanse mayo en plakjes gember.
 

SandyMan

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.587
Ziet er heerlijk uit. Was een idee voor binnen twee weken als we visite krijgen, maar geraak niet meer aan alle ingrediënten zoals die japanse mayo en plakjes gember.
Bij de Appie liggen die bij alle rode etiketten (Saitaku) zoals de Panko en.. uuhh .. sushikit..
In de oosterse hoek zeg maar..

Gember:
1643113270412.png



Mayo heb ik deze gebruikt:
1643113162715.png


maar eigenlijk wil je zoeken naar deze:
1643113194631.png


edit; ik zie nu pas dat je in België woont...
Bij onze appie in Oosterhout staat hij tussen de kruiden en de pasta in.
bij de grotere appie in Elst staat hij tussen de mexicaanse (burrito kits, wraps etc) en chinese schappen.
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
4.414
Bij de Appie liggen die bij alle rode etiketten (Saitaku) zoals de Panko en.. uuhh .. sushikit..
In de oosterse hoek zeg maar..

Gember:
Bekijk bijlage 34293


Mayo heb ik deze gebruikt:
Bekijk bijlage 34290

maar eigenlijk wil je zoeken naar deze:
Bekijk bijlage 34291

edit; ik zie nu pas dat je in België woont...
Bij onze appie in Oosterhout staat hij tussen de kruiden en de pasta in.
bij de grotere appie in Elst staat hij tussen de mexicaanse (burrito kits, wraps etc) en chinese schappen.

De appie is voor mij minstens een uur rijden (Tenzij ze dit ook in de belgische AH's hebben) :p Vroeger woonde ik op 1km van de grens met Maastricht en was dat handig, maar woon nu al 14 jaar bijna tegen Brussel :ROFLMAO: Maar in onze supermarkten hebben ze ook wel van die speciale hoekjes met buitenlandse zaken, maar is me nog nooit opgevallen dat deze dingen er tussen staan. Maar ga het eens bekijken.

Thanx.
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
4.414
Ik zou niet weten waarom niet..
De belgische appie site heeft dit merk ook:
Dan eens zien of ik er nog geraak. En waar er nog eentje is. Vroeger gingen we geregeld in Leuven, maar die heeft moeten sluiten ivm de concurrentiepositie na de overname door Ahold. Gekke regels.

edit: Zie net dat er eentje in Zaventem is.

Thanx.
 

SandyMan

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.587
Dan eens zien of ik er nog geraak. En waar er nog eentje is. Vroeger gingen we geregeld in Leuven, maar die heeft moeten sluiten ivm de concurrentiepositie na de overname door Ahold. Gekke regels.

edit: Zie net dat er eentje in Zaventem is.

Thanx.
Toevallig was ik er vandaag, misschien kan je er wat mee maar bij onze mini/kleine appie staat 't er zo bij;
0839C667-238B-4FEE-9577-E43D38B41582.jpeg
 
Bovenaan Onderaan