Smokin' Yuma
Stoker
- Berichten
- 339
In het kader van het komende bacon weekend, begin ik maar even een klein draadje over mijn nieuwe lading bacon in wording.
De eerste keer is erg goed gelukt, het smaakt sowieso heerlijk! Maar toch ga ik voor de komende keer nog wel wat dingetjes tweaken.
De kruiden komen heel goed uit, het was deze keer alleen peper, nitrietzout en knoflook. Het was een equilibrium cure, en ik heb de kruiden expres niet afgespoeld tussen het pekelen, roken en drogen. Voor het drogen heb ik de aangeraden -33% aangehouden, maar persoonlijk vind ik dat voor spek wel erg droog. Bij de volgende lading ga ik rond de -20% dus gewoon even proeven. Ik droog het voor de smaak, niet om het eeuwig te conserveren. Het heeft ongeveer 6 uur koud gerookt en de rooksmaak was duidelijk aanwezig, maar het mag van mij nog wel iets sterker.
Dat stuk links was trouwens een kilo procureur, nu 730gr. Die gaat ook goed, maar droogde eigenlijk wel wat te snel en ik begon me zorgen te maken om case hardening. Dus die moet nu een weekje in een vacuümzak, om het vocht wat gelijkmatiger te verdelen, en daarna hang ik hem weer op om de laatste 100ml ook nog te verliezen.
En zo kom ik bij de volgende batch.
Dit is 4kg buikspek zonder zwoerd (en 3 eendenborst filetjes, want als ik dan toch al bezig ben...). Elk stuk is inmiddels een dikke week gepekeld in vacuümzakken, met nitrietzout plus verschillende kruiden waaronder peper, mosterdzaad, Chinese 5 spice, knoflook en bruine suiker. Ik volg geen specifiek recept, maar ga gewoon wat verschillende dingen uitproberen. Ik ben vooral erg benieuwd naar die met gemalen mosterdzaad.
Het is helaas te veel voor op een IKEA Concis, dus ik heb net de roosters van de offset goed schoongemaakt, want die waren inmiddels wel heel erg "geseasoned". En verder wil ik deze keer dus graag wat langer roken. Hiervoor staat de nieuwe A-MAZE-N pallet maze al met een frisse lading pallets in de oven, om nog wat beter uit te drogen. Ik verwacht geen problemen, de vorige keer met de smoke tube ging ook prima, maar better safe then sorry. Ik ga vannacht overnacht roken, sowieso om eventuele overlast voor de buren wat te beperken, maar natuurlijk ook omdat het 's nachts gewoon koeler is.
En ondertussen maar eens bedenken of ik er voor bacon weekend ook nog iets bijzonders mee kan doen
Later meer...
De eerste keer is erg goed gelukt, het smaakt sowieso heerlijk! Maar toch ga ik voor de komende keer nog wel wat dingetjes tweaken.
De kruiden komen heel goed uit, het was deze keer alleen peper, nitrietzout en knoflook. Het was een equilibrium cure, en ik heb de kruiden expres niet afgespoeld tussen het pekelen, roken en drogen. Voor het drogen heb ik de aangeraden -33% aangehouden, maar persoonlijk vind ik dat voor spek wel erg droog. Bij de volgende lading ga ik rond de -20% dus gewoon even proeven. Ik droog het voor de smaak, niet om het eeuwig te conserveren. Het heeft ongeveer 6 uur koud gerookt en de rooksmaak was duidelijk aanwezig, maar het mag van mij nog wel iets sterker.
Dat stuk links was trouwens een kilo procureur, nu 730gr. Die gaat ook goed, maar droogde eigenlijk wel wat te snel en ik begon me zorgen te maken om case hardening. Dus die moet nu een weekje in een vacuümzak, om het vocht wat gelijkmatiger te verdelen, en daarna hang ik hem weer op om de laatste 100ml ook nog te verliezen.
En zo kom ik bij de volgende batch.
Dit is 4kg buikspek zonder zwoerd (en 3 eendenborst filetjes, want als ik dan toch al bezig ben...). Elk stuk is inmiddels een dikke week gepekeld in vacuümzakken, met nitrietzout plus verschillende kruiden waaronder peper, mosterdzaad, Chinese 5 spice, knoflook en bruine suiker. Ik volg geen specifiek recept, maar ga gewoon wat verschillende dingen uitproberen. Ik ben vooral erg benieuwd naar die met gemalen mosterdzaad.
Het is helaas te veel voor op een IKEA Concis, dus ik heb net de roosters van de offset goed schoongemaakt, want die waren inmiddels wel heel erg "geseasoned". En verder wil ik deze keer dus graag wat langer roken. Hiervoor staat de nieuwe A-MAZE-N pallet maze al met een frisse lading pallets in de oven, om nog wat beter uit te drogen. Ik verwacht geen problemen, de vorige keer met de smoke tube ging ook prima, maar better safe then sorry. Ik ga vannacht overnacht roken, sowieso om eventuele overlast voor de buren wat te beperken, maar natuurlijk ook omdat het 's nachts gewoon koeler is.
En ondertussen maar eens bedenken of ik er voor bacon weekend ook nog iets bijzonders mee kan doen
Later meer...
Laatst bewerkt: