Beef en Steak

Koud gerookte zalm

 
 
 
 

SandyMan

Gerijpt
Berichten
3.148
Zal ik ook maar weer eens iets plaatsen?

Na een bezoekje aan de Makro (wegens een too good to go), maar besloten om meteen 2 zalm zijdes mee te nemen.
Thuis in de avond lekker mee aan de slag gegaan.
Methode van @Ewald gebruikt, dat is hier altijd een succes nummer.
Enige wat ik deze keer heb aangepast is dat ik de zijdes heel heb gelaten (meestal snij ik een staart stukje eraf) en ik heb de zijdes bij elkaar gehouden.
Dus gezamelijk gewicht het zoutmengsel gemaakt;
photo_2_2025-02-20_09-20-10.jpg

Daarmee heb ik de zijdes ingewreven op de vlees kanten, en de vleeskanten op elkaar in de vacuum getrokken.
photo_1_2025-02-20_09-20-10.jpg

@Sander72 zei het al eens (ergens), het mooie aan dit recept is dat je daarna kan kijken wanneer het je uit komt om hem te roken. Het kan immers niet té lang pekelen. Zo dacht ik van het weekend tijd te hebben, maar dat is uiteindelijk toch Maandag geworden.

De zalm uitgehaald, afgespoeld en meegenomen naar de kou, buiten.
Het mooie winter zonnetje er op, schitterende kleur.
photo_5_2025-02-20_09-20-10.jpg


De CSG prepareren met een lekker bakkie koffie.
Met ijs op de buitenkeuken, duidelijk koud genoeg voor koud roken.. haha!
photo_7_2025-02-20_09-20-10.jpg


Gelukkig pastte de zijdes nét er op op deze manier.. ook weer geleerd dus.
photo_8_2025-02-20_09-20-10.jpg


BRRR!!!
photo_9_2025-02-20_09-20-10.jpg


We lieten de rook lekker zijn werk doen, en gingen aan t werk.
Toen schoot me te binnen dat een collega graag rookkaas wilde hebben 'als je toch weer eens koud aan t roken bent'.
Dus na werk nog even snel naar de winkel en maar meteen een voorraadje ingeslagen.
1740040360251.jpeg

Ik moet zeggen.
Met zo'n boodschappen mandje voelde ik me wel een beetje EEN KLANT!
photo_4_2025-02-20_09-20-10.jpg


Met deze kazen wilde ik eens proberen om een heel blok kaas te doen in plaats van kleine blokjes/strips.
Mijn collega doet het graag op z'n brood, en al die kleine strips maakt het dan alleen maar onhandiger.
Die gingen er de laatste 2 uurtjes mee op.
1740040463341.jpeg


En toen was alles mooi klaar toen de kids op bed lagen.
Je zou bijna zeggen dat ik het er op mikte he?

Dus alles eraf gehaald en vacuum getrokken.
De kaas meteen voorzien van datum.

1740040710501.jpeg


En de zalm mooi in vacuum laten rusten, weer vlees-tegen-vlees.

photo_11_2025-02-20_09-20-10.jpg



En toen was ik er wel klaar mee.
Ik zeg tegen m'n vriendin: Aub! succes ermee je snijdt t zelf maar in porties.
Vriendin trok licht weg. en riep hulp van haar vader in.
Die is 2 dagen later gekomen in de avond.
één zijde is altijd voor hen, dus die kwam maar al te graag helpen.

Hij sneed, mn vriendin (proefde vooral) en woog de porties af en deed het in de zakjes.
En jawel, bassie kon alsnog de zakjes weer dicht doen ;)

photo_13_2025-02-20_09-20-10.jpg


De porties werden mooi ruim 100g, en die voor de schoonouders 200g.

photo_10_2025-02-20_09-20-10.jpg


Moet ik nog meer zeggen?
Het was weer fantastisch. Schoonvader riep meerdere malen dat het de bekende engel over de tong was.
We kunnen weer even vooruit!
 
Laatst bewerkt:
Ziet er weer heerlijk uit Sander!!
Is er een speciale reden dat jij direct na het roken plakjes maakt?
Ik portioneer gewoon "als moot" en snijd aan op het moment van consumptie . Waarom weet ik eigenlijk niet....

De flexibele planning die je hebt in de pekeltijd met "Methode Ewald" is écht wel een voordeel voor de "moderne mensch" geeft wat speling in de planning.
 
@Cherrywood Dat doe ik eigenlijk ook altijd.

Zelf laatst ook een keer een blok gerookt voor op brood, maar werd hier niet als succes beleefd.
 
Heel herkenbaar, mooi resultaat, ben benieuwd hoe je rookkaas is geworden.
 
Tja, wat moet ik hiervan zeggen….

Mooi gedaan weer, heerlijk.
 
Is er een speciale reden dat jij direct na het roken plakjes maakt?
Ik laat hem 2 dagen rusten in het vacuum voor ik hem aansnijdt.
Ik vind het praktischer om plakken te hebben.. uithalen en lekker gebruiken.
Als je hem daarna nog een keer moet snijden heb je dubbel werk en alles dubbel vies, toch?

Bedankt allen!
Zelf laatst ook een keer een blok gerookt voor op brood, maar werd hier niet als succes beleefd.
Ik ben ook erg benieuwd..
De vorige keer heb ik het wel 8 weken moeten laten 'rusten' in de koelkast (gevacumeerd) voordat ik hem lekker/eetbaar vond.
Dus we zijn benieuwd!
Ergste geval gaat alles naar mn collega, die kan er samen met zn vrouw geen genoeg van krijgen haha
 
@Cherrywood Dat doe ik eigenlijk ook altijd.

Zelf laatst ook een keer een blok gerookt voor op brood, maar werd hier niet als succes beleefd.
😆 Ik consumeer het niet als blok !
Ik rook de gehele zijde, snij die in porties maar ik maak nog niet van alle porties plakjes.
Ik snij het in plakjes vlak voor dat ik het consumeer!
Dus in plaats van dat ik plakjes bewaar, bewaar ik de moot.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ridu
😆 Ik consumeer het niet als blok !
Ik rook de gehele zijde, snij die in porties maar ik maak nog niet van alle porties plakjes.
Ik snij het in plakjes vlak voor dat ik het consumeer!
Dus in plaats van dat ik plakjes bewaar, bewaar ik de moot.
Ik denk dat @Robkrekel het in zijn tweede zin over de kaas had.. haha
 
Ik denk dat @Robkrekel het in zijn tweede zin over de kaas had.. haha
Ja dat denk ik nu ook.

Maar dan is de vraag wat bedoeld hij hier ?
@Cherrywood Dat doe ik eigenlijk ook altijd. - helder!

Met een beetje heen en weer praten komen we er wel uit! ( Zouden we bij de grote wereld problemen ook moeten doen...)
 
Niet zo lastig als Kaas en rook(smaak) dat blijft een subtiel spel. Niet iedereen houd ervan maar niet te veel rook en het de tijd geven om te blenden is in ieder geval de beste richting om het aan te vliegen.
 
Goed idee om er gelijk een blok kaas bij te roken als je toch bezig bent. Knoflook bollen kan ook prima.
 
In het weekend maken,weekend erop eten.
De zalmzijde is dan in 2 dagen met die veelvraten hier in huis wel op. Dus vacumeren en in de vriezer zit er niet in.
 
Terug
Bovenaan Onderaan