Beef en Steak

Kip-bitterballen (vervolg op eerder topic)

 
 
 
 
 

Ridevi71

Forum Meubilair
Berichten
10.078
Beste bbq-collega's

Zoals al aangegeven in een eerder draadje: Kip met friet en appelmoes | Het BBQ Genootschap
zou er met de restanten van de kippetjes heerlijke kroketjes gemaakt worden.
Het zijn bitterballetjes geworden, maar ach, wat maakt het uit.

De botten en karkassen zoals gezegd gebruikt met wat groenten (wortel, bleekselderij, ui, knoflook, cayennepepertje) om een eigen bouillon te maken
DSC_1561.jpg


Na 5 uurtjes trekken (niet koken!!!) was het een lekker geurend soepje geworden
DSC_1562.jpg


Vervolgens het hele zootje door de zeef, en dan blijft je bouillon over. Je kan het ook door een kaasdoek oid filteren waardoor het nog helderder wordt. Het lijkt me dat je dan ook wat smaak inlevert, dus we laten hem lekker zo.
Voor de bitterballen een half litertje gereserveerd, de rest van de bouillon kan in de vriezer
DSC_1563.jpg


Een dag later, toen alles afgekoeld was, konden we dan beginnen. Naast de bouillon nog wat overige ingrediënten waaronder de spullen voor de roux, de fijngesneden kip uiteraard, en wat kruiden zoals peper, knoflookpoeder, kerrie en een kruidenmixje wat we nog hebben staan (caribbean spice van Van Beekum), worcester en chipotle tabasco.
DSC_0003.jpg


De roux
DSC_0004.jpg


De bouillon toegevoegd
DSC_0005.jpg


En vervolgens de rest erbij. De ragout mag nu een nachtje opstijven in de koelkast
DSC_0006.jpg


De volgende dag balletjes gedraad en een "paneerstraatje" opgezet: balletjes ragout, gewone paneermeel, losgeklopte ei, panko
DSC_1564.jpg


De kip-bitterballen eindresultaat
DSC_1565.jpg


En uiteraard moeten deze even getest worden. Hiermee tot gisteravond gewacht zodat mijn ouders en broer ook hun oordeel konden geven (als je het zelf maakt ben je toch een beetje bevooroordeeld)
DSC_1566.jpg


En wat was/is het oordeel: Heeeeeeeeel erg goed geslaagd.
zeer krokant en de vulling was precies stevig genoeg, niet te zacht, niet te hard (melig)
En de smaak, het allerbelangrijkste, was ook heel goed bevallen.

Erg leuk om van restjes kip of pulled pork (een tijdje geleden alweer) kroketten of bitterballen te maken.
Wat ik nu vooral leuk vond is dat zelfs de bouillon zelf gemaakt is. Ook dat draagt bij aan het eindresultaat, want het is gelukkig geen zoute bom geworden, wat je met een bouillonblokje wel eens kan hebben.

Dank voor het kijken
Rick
 
Dat ziet er wel heel smakelijk uit! Snel ook weer eens bitterballen maken! Leuk om te doen ook.
 
Weer een mooi resultaat geworden.

Dat is een betere start dan de test straten die nu nodig zijn
Ik had ook wel willen oordelen hoor Rick, had je niet zo lang hoeven te wachten 😁
 
Dat zijn beste ballen Rick. Bedankt voor het delen.
 
Weer een mooi resultaat geworden.

Dat is een betere start dan de test straten die nu nodig zijn
Ik had ook wel willen oordelen hoor Rick, had je niet zo lang hoeven te wachten 😁
Daar twijfel ik geen moment aan 😁
 
Die zien er prachtig uit. Bitterballen zijn fantastisch om restjes op te maken
 
Ik had graag mijn tanden in je ballen gezet🤭 dit zijn schitterende bitterballen geworden, mooie kleur ook, likkie mosterd erbij en smullen maar😃
 
Hele mooie bitterballen. Als je bang bent dat je roux te slap wordt kun je er altijd nog een blaadje gelatine in oplossen. En je kunt je bouillon gerust klaren, de smaken zijn opgelost in het vocht. Die verlies je niet.
 
Terug
Bovenaan Onderaan