- Berichten
- 10.078
Beste bbq-collega's
Zoals al aangegeven in een eerder draadje: Kip met friet en appelmoes | Het BBQ Genootschap
zou er met de restanten van de kippetjes heerlijke kroketjes gemaakt worden.
Het zijn bitterballetjes geworden, maar ach, wat maakt het uit.
De botten en karkassen zoals gezegd gebruikt met wat groenten (wortel, bleekselderij, ui, knoflook, cayennepepertje) om een eigen bouillon te maken
Na 5 uurtjes trekken (niet koken!!!) was het een lekker geurend soepje geworden
Vervolgens het hele zootje door de zeef, en dan blijft je bouillon over. Je kan het ook door een kaasdoek oid filteren waardoor het nog helderder wordt. Het lijkt me dat je dan ook wat smaak inlevert, dus we laten hem lekker zo.
Voor de bitterballen een half litertje gereserveerd, de rest van de bouillon kan in de vriezer
Een dag later, toen alles afgekoeld was, konden we dan beginnen. Naast de bouillon nog wat overige ingrediënten waaronder de spullen voor de roux, de fijngesneden kip uiteraard, en wat kruiden zoals peper, knoflookpoeder, kerrie en een kruidenmixje wat we nog hebben staan (caribbean spice van Van Beekum), worcester en chipotle tabasco.
De roux
De bouillon toegevoegd
En vervolgens de rest erbij. De ragout mag nu een nachtje opstijven in de koelkast
De volgende dag balletjes gedraad en een "paneerstraatje" opgezet: balletjes ragout, gewone paneermeel, losgeklopte ei, panko
De kip-bitterballen eindresultaat
En uiteraard moeten deze even getest worden. Hiermee tot gisteravond gewacht zodat mijn ouders en broer ook hun oordeel konden geven (als je het zelf maakt ben je toch een beetje bevooroordeeld)
En wat was/is het oordeel: Heeeeeeeeel erg goed geslaagd.
zeer krokant en de vulling was precies stevig genoeg, niet te zacht, niet te hard (melig)
En de smaak, het allerbelangrijkste, was ook heel goed bevallen.
Erg leuk om van restjes kip of pulled pork (een tijdje geleden alweer) kroketten of bitterballen te maken.
Wat ik nu vooral leuk vond is dat zelfs de bouillon zelf gemaakt is. Ook dat draagt bij aan het eindresultaat, want het is gelukkig geen zoute bom geworden, wat je met een bouillonblokje wel eens kan hebben.
Dank voor het kijken
Rick
Zoals al aangegeven in een eerder draadje: Kip met friet en appelmoes | Het BBQ Genootschap
zou er met de restanten van de kippetjes heerlijke kroketjes gemaakt worden.
Het zijn bitterballetjes geworden, maar ach, wat maakt het uit.
De botten en karkassen zoals gezegd gebruikt met wat groenten (wortel, bleekselderij, ui, knoflook, cayennepepertje) om een eigen bouillon te maken
Na 5 uurtjes trekken (niet koken!!!) was het een lekker geurend soepje geworden
Vervolgens het hele zootje door de zeef, en dan blijft je bouillon over. Je kan het ook door een kaasdoek oid filteren waardoor het nog helderder wordt. Het lijkt me dat je dan ook wat smaak inlevert, dus we laten hem lekker zo.
Voor de bitterballen een half litertje gereserveerd, de rest van de bouillon kan in de vriezer
Een dag later, toen alles afgekoeld was, konden we dan beginnen. Naast de bouillon nog wat overige ingrediënten waaronder de spullen voor de roux, de fijngesneden kip uiteraard, en wat kruiden zoals peper, knoflookpoeder, kerrie en een kruidenmixje wat we nog hebben staan (caribbean spice van Van Beekum), worcester en chipotle tabasco.
De roux
De bouillon toegevoegd
En vervolgens de rest erbij. De ragout mag nu een nachtje opstijven in de koelkast
De volgende dag balletjes gedraad en een "paneerstraatje" opgezet: balletjes ragout, gewone paneermeel, losgeklopte ei, panko
De kip-bitterballen eindresultaat
En uiteraard moeten deze even getest worden. Hiermee tot gisteravond gewacht zodat mijn ouders en broer ook hun oordeel konden geven (als je het zelf maakt ben je toch een beetje bevooroordeeld)
En wat was/is het oordeel: Heeeeeeeeel erg goed geslaagd.
zeer krokant en de vulling was precies stevig genoeg, niet te zacht, niet te hard (melig)
En de smaak, het allerbelangrijkste, was ook heel goed bevallen.
Erg leuk om van restjes kip of pulled pork (een tijdje geleden alweer) kroketten of bitterballen te maken.
Wat ik nu vooral leuk vond is dat zelfs de bouillon zelf gemaakt is. Ook dat draagt bij aan het eindresultaat, want het is gelukkig geen zoute bom geworden, wat je met een bouillonblokje wel eens kan hebben.
Dank voor het kijken
Rick