Beef en Steak

Kamados onder overkapping afzuiging

@Frans Jansen

Ik ben zeer benieuwd of je tevreden bent met de manier van afzuiging die je hier hebt gepost.
Je hebt daar spirobuis gebruikt 100 mm en ik ga er een beetje vanuit dat je daar een Ruck 100 mm buisventilator in hebt gezet.
Mag ik vragen welk een vermogen die Ruck heeft, en welk type je hebt geplaatst?
 

@Frans Jansen

Ik ben zeer benieuwd of je tevreden bent met de manier van afzuiging die je hier hebt gepost.
Je hebt daar spirobuis gebruikt 100 mm en ik ga er een beetje vanuit dat je daar een Ruck 100 mm buisventilator in hebt gezet.
Mag ik vragen welk een vermogen die Ruck heeft, en welk type je hebt geplaatst?
Tot op heden ben ik wel tevreden met de afzuiging, Ga alleen nog een grotere kap boven de kamado plaatsen. Er gaat nog iets teveel rook langsaf naar mijn idee. Ivm het openen van de kamado zit de kap eigenlijk net te hoog. En als de overkapping gedeeltelijk open staat heeft de wind meer invloed op de rook dan dat de afzuiging weg kan krijgen.
Ik heb deze ventilator gebruikt, Ventilator
Er hoort ook een 3 standen schakelaar bij. Schakelaar
 
Dank voor je antwoord en uitleg.
Ik weet nu aan de hand van wat je aangeeft ik in ieder geval voor meer capaciteit moet gaan.
Wordt soms wel heel erg rokerig met een door mezelf samengestelde WSM, een 57WMT een rookkast en een rookkast voor vis en worst.
Tja moet af en toe kiezen of delen, of alles tegelijk of weken niet lekker smullen.

Ik ga het denk ik zoeken in 150 mm materiaal.
 
Heb ook even geshopt bij https://gemimarket.nl/rookgasventil...BS1CYAnhx1WZcn6oQzuZGQv0Wd-EHcfhoC73wQAvD_BwE
Alleen dan bij
gemimarket.it/dati-personali , scheelt zo'n €135.--, dan wel €49.-- verzendingskosten.
Beetje "overkil" is niet erg, in ieder geval bij het roken geen "mist". Spiro materiaal ook besteld voor de afzuiging van de bbq's die in de nog te bouwen "buitenkeuken" , komen te staan. Schets hiervan is gereed........
092c843a9eaa7a07a5838238dc760182.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-S906B met Tapatalk
 
Afgelopen driekwart jaar hier ook mee bezig geweest, en evenals @Frans Jansen gebruik gemaakt van de Ruck afzuigmotor.
Specifiek Deze buisventilator
Volgens specificaties zou deze bestand zijn tegen temperaturen van 60 °C
Bij mij hoopt de rook zich op in het hoogste punt van de overkapping, en heb ik daar dus de doorvoer door het dak.
Daaronder zat de Ruck, en daaraan horizontaal buizen voor de afzuiging.
Helaas geen foto's van gemaakt.
De eerste ventilator hield er mee op, werkte totaal niet meer.
Via Ventilatieland nieuwe onder garantie.
Volgens fabrikant zou deze te heet zijn geweest, wat ik me niet kan voorstellen, want ik had hem nog niet eens gebruikt tijdens warme sessie.

De tweede produceerde na een paar dagen een ratelend geluid.
Ik was bedacht op de temperaturen, ook de omgevingstemperatuur, en de hoogst gemeten temp was 47 °C.
Toch bleek ook hier het kunststof vervormd te zijn en werkte de ventilator niet meer naar behoren.

Heb me vanaf september weinig tot niet bezig gehouden met andere zaken dan zorg, overlijdens en herstel, kom daardoor wat later met mijn reactie.

Ben nu nog steeds zoekende naar een passende oplossing, en neig steeds meer naar een ventilator op het dak.
Nadeel is dat dak uit polyester golfplaat bestaat, en niet vlak maar licht hellend is.

In het hele verhaal alleen maar pluspunten voor https://www.ventilatieland.nl/nl_NL/ wat service en retourneren betreft.
 
Heb via dit kanaal goeie tips en voorbeelden gezien en ook maar een afzuiging gemaakt.
7480e8d6cb04c1ad82d40ce0a6b063c1.jpg
bae4cf67f8df404df20c92e36544ebdf.jpg
9021f88ba4d1341f7bf8bad093f25a47.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-S906B met Tapatalk
 
Dat ziet er strak uit, mooie korte kanalen met afsluiters.
Voordeel van plat dak voor mij zichtbaar.
Ben zelf nog steeds aan het experimenteren hoe wat en waar op lichtdoorlatend schuin dak.
 
Hoi allen, bedankt voor de mooie inspiratie die jullie hier hebben gedeeld. Ik zit zelf ook te puzzelen om een afzuiginstallatie te bouwen. Even kort de situatie: We hebben een dakterras waar geBBQd mag worden, maar dat is 2 trappen omhoog van de keuken. Aan de achterkant bij de keuken een balkon, waar veel rook niet wordt gewaardeerd door alle omringende buren.

Vandaar het idee in bijgevoegde afbeelding (let op: dit is geen finale schets, even snel iets kinderlijks geproduceerd :-)..). Geel is het keukenblok, met de witte lijnen als overkapping. Door deze overkapping wil ik met blauw een afzuigsysteem bouwen en buisventilator verwerken. Mijn vraag is hoever in deze bebuizing kan ik het beste deze motor plaatsen en is het mogelijk om de buizen over te laten gaan in PVC? Ik vond namelijk de 125mm (https://www.ventilatieland.nl/nl_NL/p/buisventilator-125mm-mixed-flow-etamaster-em-125l-ec-01/9804/) buisventilator en de PVC bebuizing om langs de regenpijp helemaal omhoog te gaan (https://www.ventilatieshop.com/kunststof-ventilatiebuis-rond-125mm-lengte-90-centimeter/). Eerste gedeelte sowieso Spirobuis en metalen brede kap voor de hitte.. Benieuwd wat jullie tips zijn o.b.v. de ervaringen uit het verleden.

IMG_4711.JPG
 
Hallo, ik was ook op zoek naar een oplossing voor de rookvorming van de bbq onder mijn overkapping. Na redelijk wat tijd op dit en andere forums door te hebben gebracht ben ik begonnen met knutselen en afgelopen weekend de boel geïnstalleerd. Omdat ik meer mensen zag die op zoek waren naar een oplossing deel ik mijn ervaring - wellicht heeft iemand er nog wat aan!

De eerste test met het roken van een beenhammetje onder de overkapping (de CO melder die er altijd heeft gehangen voor de veiligheid bleef stil) ging erg goed. Het rookhout zorgde voor flinke rookvorming maar deze werd perfect afgezogen - als dit lukt zullen andere gerechten ook wel goed gaan hoop ik.
De overkapping grenst aan een schuurtje en daar heb ik de buizen (160mm) en buisventilator geïnstalleerd. Met een 160mm gatenzaag gaten gemaakt in de wand van de overkapping voor de afzuiging en daar alles netjes op aangesloten. Geen kap boven de bbq waar de rook langs kan gaan maar de gaten zo hoog mogelijk gemaakt voor maximale afzuiging.

1000044138.jpg
1000044188.jpg
1000044181.jpg
1000044317.jpg
1000044318.jpg
 
Hallo, ik was ook op zoek naar een oplossing voor de rookvorming van de bbq onder mijn overkapping. Na redelijk wat tijd op dit en andere forums door te hebben gebracht ben ik begonnen met knutselen en afgelopen weekend de boel geïnstalleerd. Omdat ik meer mensen zag die op zoek waren naar een oplossing deel ik mijn ervaring - wellicht heeft iemand er nog wat aan!

De eerste test met het roken van een beenhammetje onder de overkapping (de CO melder die er altijd heeft gehangen voor de veiligheid bleef stil) ging erg goed. Het rookhout zorgde voor flinke rookvorming maar deze werd perfect afgezogen - als dit lukt zullen andere gerechten ook wel goed gaan hoop ik.
De overkapping grenst aan een schuurtje en daar heb ik de buizen (160mm) en buisventilator geïnstalleerd. Met een 160mm gatenzaag gaten gemaakt in de wand van de overkapping voor de afzuiging en daar alles netjes op aangesloten. Geen kap boven de bbq waar de rook langs kan gaan maar de gaten zo hoog mogelijk gemaakt voor maximale afzuiging.

Bekijk bijlage 71401Bekijk bijlage 71406Bekijk bijlage 71402Bekijk bijlage 71403Bekijk bijlage 71404
Netjes zo met die buizen die gewoon uit de muur steken!

Je zegt trouwens dat het roken van een beenhammetje goed ging, maar daar komt relatief weinig rook vanaf. Test het eens met een paar hamburgers zou ik zeggen. Als de boel dan niet blauw staat kan hij alles aan denk ik.
 
Netjes zo met die buizen die gewoon uit de muur steken!

Je zegt trouwens dat het roken van een beenhammetje goed ging, maar daar komt relatief weinig rook vanaf. Test het eens met een paar hamburgers zou ik zeggen. Als de boel dan niet blauw staat kan hij alles aan denk ik.
Thanks!
Ik ga het zeker nog vaak testen maar het hammetje ging met een flink stuk rookhout op de bbq en daar kwam veel rook vanaf - hamburgers idd een goede volgende test!
 
Laatst bewerkt:
Als de rook van je beenham af komt dan is hij te ver 😉. Heb je gekeken hoe warm de buis wordt?
 
Eendeborstje afgrillen wil ook stevig roken. Alles voor de wetenschap!
 
  • Leuk
Waarderingen: MJ77
Mooi gemaakt.
Scheelt toch dat je een plat dak hebt.
Hoe lang heb je deze opstelling al hangen?
Bij mij gaf de Ruck ventilator het tot 2 keer toe op nadat er onder het dak een temperatuur was opgetreden boven de veertig graden door de zon.
Er werd toen niets met de BBQ of rookoven gedaan.

Hou dus de temperatuur boven in je overkapping en je schuur eens in de gaten als de buitentemperatuur weer eens boven de 35 komt.

Waar heb je die mooie 3 standen schakelaar kunnen bemachtigen?
 
Mooi gemaakt.
Scheelt toch dat je een plat dak hebt.
Hoe lang heb je deze opstelling al hangen?
Bij mij gaf de Ruck ventilator het tot 2 keer toe op nadat er onder het dak een temperatuur was opgetreden boven de veertig graden door de zon.
Er werd toen niets met de BBQ of rookoven gedaan.

Hou dus de temperatuur boven in je overkapping en je schuur eens in de gaten als de buitentemperatuur weer eens boven de 35 komt.

Waar heb je die mooie 3 standen schakelaar kunnen bemachtigen?
Het hangt pas net - kan dus nog even vooruit totdat het weer 35 graden wordt 😉. Maar goed punt uiteraard - afwachten of het zowel de temp van de rook als van de zon kan doorstaan.

De schakelaar kan via google worden gevonden met: "whisper remote - draadloze 3 standenschakelaar"
 
De temp van de rook zal mogelijk meevallen, wanneer de afzuiger draait wordt de rook met lucht vermengd.
Bij mij trad er vervorming van de rotorbladen op nadat de temperatuur in de overkapping boven de 35 kwam met als hoogtepunt 42 graden.

Op moment van aankoop van de Ruck werd gesteld dat deze temperaturen van 60 graden aankon, maar tegenwoordig zie ik als max 40 graden staan in de omschrijvingen.

Overigens door Ventilatieland heel goed opgepakt en afgehandeld.
 
De temp van de rook zal mogelijk meevallen, wanneer de afzuiger draait wordt de rook met lucht vermengd.
Bij mij trad er vervorming van de rotorbladen op nadat de temperatuur in de overkapping boven de 35 kwam met als hoogtepunt 42 graden.

Op moment van aankoop van de Ruck werd gesteld dat deze temperaturen van 60 graden aankon, maar tegenwoordig zie ik als max 40 graden staan in de omschrijvingen.

Overigens door Ventilatieland heel goed opgepakt en afgehandeld.
Onder een plat dak kan het erg warm worden en niet alle kunststoffen kunnen daar tegen.
Misschien als je hem dan aanzet trekt hij wat koelere lucht door het systeem en kan je hem redden.
 
Hier dus geen plat dak maar een schuin oplopend dak van lichtdoorlatende golfplaten.
Aangezien rook en warmte omhoogtrekt zo hoog mogelijk een doorvoer geplaatst door de golfplaten.
Vanwege aan de buitenzijde boven grond van buren en of gemeente geen mogelijkheid om ventilatiebuizen daar te plaatsen, dus aan de binnenzijde gedaan met de buisventilator zo hoog mogelijk in een plaat ter versteviging.
Daar liep de temp bij 35 graden buiten dus op naar meer dan 40 graden, en daar kon de Ruck niet tegen.
En helaas kom je er pas achter nadat het kwaad al is geschiedt.

Plaatje is van de testfase van voordat het überhaupt in gebruik kon worden genomen met aangesloten buizen.
20230511_154732.jpg
 
Terug
Bovenaan Onderaan