@Ewald betekent dat bijvoorbeeld dat de Black Ranch Quebracho, die toch wel een rokerige smaak afgeeft als ik dat van anderen hoor, PAK's afgeven? en heeft dit dan te maken met het onvolledige verbranding van de houtskool of wat is anders de reden dat ze meer PAK's afgeven dan bijvoorbeeld neutrale houtskool?
Heel vreemd maar er zijn mensen die de geur die van de Quebracho afkomt rokerig noemen.
Terwijl anderen waaronder ik het vinden ruiken alsof de buurman in de zomer zijn tuinhek in de carboleum zet, of zijn schuurdak van een nieuwe teerlaag voorziet. Het zijn de teerresten in de houtskool die door onvolledige pyrolisatie verbranden.
Als ik daarintegen een stukje rokend appelhout of eik of beuken of ander echt rookhout ruik dan is er toch een wereld van verschil.
Het is een groot misverstand dat houtkool rookgeur af moet geven.
PAK's heeft overigens niet alleen met je houtskool zelf te maken. PAK''s worden ook gevormd door het verbranden van het vleesvet in de gloeiende kolen. Hetzij briketten, hetzij houtskool en zelfs met gas. PAK's zijn aromatische koolwaterstoffen, en die gevormd worden door het vleesvet geven oa die typische BBQ smaak
Quebracho komt ui Argentinie, de manier van BBQ en daar is anders met wat wij doen. Zij grillen voornamelijk op open vuur of open bbq's en ze garen dan vaak langzaam. Dus of het vuur moet niet te heet zijn of het rooster hangt hoog boven de gloeihaard. En daar is quebracho perfect voor. En dat het stinkt hebben ze geen last van want ze hebben geen gesloten BBQ waar die dampen gevangen worden gehouden.