BasBQ
Beef en Steak

Hoe groot zijn bruikbare stukken houtskool

 

Aevin

Vuurmaker
Berichten
54
Benieuwd naar wat jullie mening hierover is, qua sortering.
En welke sortering ideaal zou zijn voor Kamado, dan wel voor een kettle of iets anders.

Hoe groot is "te groot"? (groter dan 10cm?)
Hoe groot is "Groot maar bruikbaar" (7 tot 10 cm?)
Hoe groot is "Middel groot" (5 tot 7 cm?)
Hoe groot is "Klein maar bruikbaar" (3 tot 5 cm?)
Hoe groot is "Onbruikbaar klein" (kleiner dan 3 cm?)
 
Reden dat ik dit vroeg is omdat ik dacht iets als http://www.nakedwhiz.com/lumpdatabase/lumpbag138.htm
(safe for work, doet wel pijn aan je ogen) op te zetten, reviews van houtskool maar dan hier verkrijgbaar in nederland.

@Stijn Tijdens het posten zag ik de humor ervan niet in, nu wel. A dirty mind is a joy forever.
 
Goh, ik gebruik houtskool gewoon.

Te groot heb ik nog niet meegemaakt, maar een keer goed stampen en het is vast kleiner.
Te klein, ik maak geen onderscheidt, het gaat allemaal gewoon in de kolenmand.

En nee, ik leg mijn houtskool niet netjes neer, ik schud het gewoon uit de zaak zo in de kolenmand.

Het is barbecue, geen rocket science 😉
 
Goh, ik gebruik houtskool gewoon.

Te groot heb ik nog niet meegemaakt, maar een keer goed stampen en het is vast kleiner.
Te klein, ik maak geen onderscheidt, het gaat allemaal gewoon in de kolenmand.

En nee, ik leg mijn houtskool niet netjes neer, ik schud het gewoon uit de zaak zo in de kolenmand.

Het is barbecue, geen rocket science 😉
Tuurlijk, maar als ik betaal voor een zak XL houtskool en er zit 80% klein grut in zou ik best wel een beetje verdrietig worden.
 
Als je ziet hoe er met die zakken wordt omgesprongen en verstuurd worden dan begrijp ik niet dat ze zulke teksten kunnen hardmaken.

622D8EC7-A7F1-4ABC-A88F-842F072DBA44.jpeg


Dit is iets overdreven maar een container zit helemaal vol. Er zitten vlug 15 zakken boven elkaar, dat is 150 kilo op de onderste zak.

Ik kijk natuurlijk wel of de zak nog een beetje netjes is, tot nu toe valt het eigenlijk altijd mee.

Vindt je de inhoud teleurstellend, dan zou ik gewoon even terug gaan naar de winkel.
 
Alles wat door de kolenmand heen valt niet gebruiken, de rest gewoon aansteken… het kan zijn dat hele grote stukken wat langer duren om aan te gaan, maar verder heb je nergens last van.
 
Ik heb gewoon altijd 2 soorten in huis. Kamado Joe Big Blocks en dan geen idee wat het merk van Restaurant Grade is. Zijn gele zakken van bij mijn dealer, maar uiterst tevreden van. Voor de kortere sessies (initial sear, reverse sear, grillen,...) gebruik ik restaurant grade en voor de L&S sessies die Big Blocks dus. Werkt perfect voor mij.

Ik heb sinds de KJ er staat een 4-tal zakken BB's gehad en er is er eens 1 zak geweest dat ik het gevoel had dat de blokken wat kleiner waren. Maar op zich mag dat geen probleem vormen.

Zoals Frits zegt, gewoon erin kappen en aansteken :ROFLMAO:
 
Ik stook werkelijk alles op.
Mijn kolenmand vul ik met de hand.. komt het kind weer in mij naarboven lekker bouwen met blokken. Ik doe altijd eerst mijn houtskool in een emmer zodat het feest echt kan beginnen. Grote stukken kleine stukken, ik maak er altijd weer wat moois van :)
Vervolgens met het uithalen van het as zitten toch ook altijd weer ongebruikte stukjes.
Ik strooi het as altijd in de tuin en in de tuin van mijn ouders ik filter daarom mijn as

Wat ik doe met al die kleine stukjes die gaan in de weber.. de brikkenhouder vind dat prima.
Ik ben misschien wat zuinig maar ik vind het zonde om dat telkens allemaal weg te gooien.
Alles is bruikbaar als je maar wat creatief bent.
Overigens kan je dit ook gewoon op je kolenrooster zetten in je kamado.

Betreft houtskool heb ik nu 2 soorten.
De gele zak heb ik nog niet geprobeerd ik wou gratis verzending en moest er nog wat bijnemen.
( Iemand daar ervaring mee ? )
De black ranch bevalt me goed maar €35 euro voor 15 kg is dezelfde prijs als de kamado big blocks die wil ik ook nog eens proberen :).

Screenshot_20230120-193048_Chrome.jpg


Screenshot_20230120-193705_Chrome.jpg


Screenshot_20230120-193639_Chrome.jpg
 
Te groot, heb ik nog niet meegemaakt.
En anders doet een bijl of een hamer wonderen.
Naar mijn mening te kleine stukken doe ik appart en gebruik ik als ik sate's ga maken in mijn speciale sate bbq.
Ik maak dus alles op.
 
Als je een beetje mixt kan je i.m.o. alles gebruiken.

Heel fijn gruis / "stof" wordt minder idd.
 
Als je ziet hoe er met die zakken wordt omgesprongen en verstuurd worden dan begrijp ik niet dat ze zulke teksten kunnen hardmaken.

Bekijk bijlage 48824

Dit is iets overdreven maar een container zit helemaal vol. Er zitten vlug 15 zakken boven elkaar, dat is 150 kilo op de onderste zak.

Ik kijk natuurlijk wel of de zak nog een beetje netjes is, tot nu toe valt het eigenlijk altijd mee.

Vindt je de inhoud teleurstellend, dan zou ik gewoon even terug gaan naar de winkel.


Ik heb laatst een hele pallet besteld. Dan komt het rechtstreeks van de leverancier. Is daar dus maar 1x in de handen van iemand geweest om op de pallet te pakken. Ik heb geen verschil gevonden tussen de bovenste en de onderste zakken. Beide hadden mooie brokken.
 
Bob die gele zak heb ik bij een bestelling opgestuurd gekregen terwijl ik quebracho blanco had besteld. Ze zijn zachter en gaan makkelijker aan(de gele zak dus) maar ik mix ze nu tussen de blanco. Ook zit er heel veel gruis in de zak
 
Bob die gele zak heb ik bij een bestelling opgestuurd gekregen terwijl ik quebracho blanco had besteld. Ze zijn zachter en gaan makkelijker aan(de gele zak dus) maar ik mix ze nu tussen de blanco. Ook zit er heel veel gruis in de zak
Ik ga hem vandaag eens proberen.
Er gaan ribbetjes op dus ben wel benieuwd :)
 
Ik stook werkelijk alles op.
Mijn kolenmand vul ik met de hand.. komt het kind weer in mij naarboven lekker bouwen met blokken. Ik doe altijd eerst mijn houtskool in een emmer zodat het feest echt kan beginnen. Grote stukken kleine stukken, ik maak er altijd weer wat moois van :)
Vervolgens met het uithalen van het as zitten toch ook altijd weer ongebruikte stukjes.
Ik strooi het as altijd in de tuin en in de tuin van mijn ouders ik filter daarom mijn as

Wat ik doe met al die kleine stukjes die gaan in de weber.. de brikkenhouder vind dat prima.
Ik ben misschien wat zuinig maar ik vind het zonde om dat telkens allemaal weg te gooien.
Alles is bruikbaar als je maar wat creatief bent.
Overigens kan je dit ook gewoon op je kolenrooster zetten in je kamado.

Betreft houtskool heb ik nu 2 soorten.
De gele zak heb ik nog niet geprobeerd ik wou gratis verzending en moest er nog wat bijnemen.
( Iemand daar ervaring mee ? )
De black ranch bevalt me goed maar €35 euro voor 15 kg is dezelfde prijs als de kamado big blocks die wil ik ook nog eens proberen :).





Bekijk bijlage 49014
Zie mijn onderstaande pica voor de inhoud van zo'n gele zak; vorige week een paar zakken binnengekregen om te testen. Dit was de zak met de grofste inhoud, onderin erg veel gruis.
Het is niet slecht te noemen, maar ik ga toch voor een iets groter formaat houtskool = betere luchtstroom.

IMG_4692.JPG
 
Dat lijkt mij toch mooie houtskool.
Als je enkel van die grote dikke stukken hebt ga je uw Q ook nooit lang op een constante temp houden vrees ik.
Wat is dat toch allemaal met die drang nar de grootste :(
 
Nu snap ik het alweer. Jij wil grote kolen verkopen.
Succes ermee, ik heb ook 25 jaar lang houtskool verkocht.
Ik ben gestopt door de social media specialisten.
Daar kon ik niet tegen winnen :oops:
 
Dat lijkt mij toch mooie houtskool.
Als je enkel van die grote dikke stukken hebt ga je uw Q ook nooit lang op een constante temp houden vrees ik.
Wat is dat toch allemaal met die drang nar de grootste :(
Drang naar de grootste brokken heb ik zéker niet, maar te fijn materiaal beperkt de luchtstroom waardoor deze (naar mijn eigen ervaring) veel minder goed te regelen is. Bovendien heeft de gele zak erg veel glimmende kolen, wat duidt op slechte pyrolyse. Gevolg: vieze walm die je niet in je vlees wilt.

Je ziet het, zo heeft iedereen zijn voorkeur.
 
Terug
Bovenaan Onderaan