H
HermanTwente
Gast
Regelmatig zit ik samen met Joost in de tuin.
Vuurtje erbij, rookton aan en lekker genieten van wat het die dag geworden is. Tijdens een van deze avonden kwam voor het eerst een speenvarkentje aan het spit naar boven.
Eerst blijft het bij praten en dan ga je er wat over googelen en wat advies inwinnen bij mensen die de ervaring al hebben.
We wilden beginnen met een klein varkentje, van een dikke 5 kilo maar dat ging niet omdat er via het slachthuis alleen maar varkentjes van minimaal 10 kilo zijn, omdat dit het minimale gewicht is voordat ze bij de zeug weg mogen.
Groter varkentje betekende dus dat het spit wat in ons bezit is niet toereikend is, een dikke kalkoen trekt die wel maar boven de 7,5 kilo wordt het spannend, dus zijn we op zoek gegaan naar iets groters, maar dan wel gelijk naar ?the next level? een spit waar in de toekomst ook andere grote dingen aankunnen zoals een lam of nog groter varken of misschien wel een reekalf.
Na speuren op internet viel de keus op een kampvuurspit van gaswinkel.com
http://gaswinkel.com/catalogus/bbq_en_koken/rvs_kampvuur_gril_spit_cq_speenvarken_gril_spit.htm een spit voor 50kg met een spatwaterdichte motor, voor het geval de weergoden niet helemaal gunstig gezind zijn. Twee dagen na het bestellen en met ideal betalen werd het pakket al bezorgd. Een stevig en mooi afgewerkt spit met staanders en de door ons gewenste motor. deze kostte ongeveer ?200,00 maar is een investering voor de toekomst.
Daarna van een oliedrum waar sesamolie ingezeten heeft een vuurbak gemaakt, het vat heb ik in de lengte doorgezaagd en met scharnieren weer bevestigd zodat de warmte gereflecteerd kan worden. De olie drum hebben we gekregen en de scharnieren lagen nog ergens in een rommelbak.
Het vat daarna goed uitgebrand, omdat er een soort van kunststoflaag aan de binnenkant zat wat eventueel voor nare luchtjes kan zorgen.
De benodigdheden waren klaar, in het weekend van 28 tot 30 oktober 2016 moet het gaan gebeuren.
Varkentjes kun je naturel, gepekeld of zelfs gepekeld en voorgegaard bestellen. Er zijn ook internetleveranciers die het ingevroren versturen maar we gaan liever voor ?vers?.
Omdat we graag alles van begin tot eind zelf willen doen viel onze keuze dus op een naturel vers varken van ongeveer 10 kilo.
Het slachthuis waar ik vaker grote stukken vlees bestel kan het allemaal regelen. Maar wil wel graag minimaal 2 weken van tevoren de bestelling binnen hebben.
Op 7 oktober heb ik bij slachthuis Haaksbergen http://www.slachthuishaaksbergen.nl het varken besteld en ook het gehakt wat nodig is voor de vulling.
Ik had van een slager die speenvarkens op feesten en partijen verzorgd een recept gekregen voor een brine. Toen ik het recept eens goed bekeek was dit voor ruim 10 liter wat natuurlijk erg veel is voor een varkentje van rond de 10 kilo dus we hebben er maar 1 liter van gemaakt.
Voor de vulling zijn er veel recepten, we hebben ervoor gekozen om van verschillende recepten een eigen variant te maken, vaak zie je dat er in de vulling ook de lever en niertjes gebruikt worden, maar Joost kan die smaken niet erg waarderen dus laten we die achterwege.
We gaan stoken op kokosbriketten en we gebruiken berkenstammen erbij.
Zaterdagmorgen 29 oktober heb ik het varkentje opgehaald bij het slachthuis.
Bij thuiskomst het varkentje goed ge?nspecteerd maar het was perfect schoongemaakt, geen bloedresten of andere vergeten dingen. Het varkentje weegt 12,5 kilo schoon aan de haak.
De brine hebben we gemaakt van de volgende ingredi?nten;
34 gram Zeezout
34 gram Colorozozout
100 gram Rietsuiker
200 ml Water
600 ml Appelsap
100 ml Apfelkorn
De appelsap komt van appels van het land van Joost, hiervan heeft hij zelf appelsapgemaakt. Het colorozozout heb ik van de slager gekregen.
De brine is in de hammetjes en de schouders ingespoten, in totaal hebben we 350 ml gebruikt.
Hierna het varkentje in een zak gedaan en in de koelkast gelegd. Morgenvroeg mag hij er weer uit.
Hierna zijn we begonnen met de vulling, gemaakt van de volgende ingredi?nten.
2 kilo half om half gehakt
500 gram gerookte spekjes
2 Jonagold Appels
250 gram in Bokbier gewelde rozijnen
250 gram in apfelkorn geweekte abrikozen
15 kleine uien
12 tenen knoflook
1 bos Peterselie
takjes Thijm
takjes Rozemarijn
salie
half Witbrood
De uien, knoflook salie en appels zijn ook van het land van Joost, de spekjes zijn over van een vorig project en de kruiden zijn vers gekocht bij de groenteboer.
Nadat alles gesneden en gemengd is als laatste de spekjes en het gehakt erdoor mengen. De vulling kan nu bij het varken in de koelkast zodat de smaken lekker doortrekken.
Voor vandaag is alles klaar en we maken ons op voor een leuke Halloween avond bij Joost in de straat. Hier wordt elk jaar een Halloween optocht gehouden voor kinderen uit de buurt en hier doen we aan mee met een leuke setting voor de deur.
Zondagmorgen 8:00 uur wintertijd mag het varkentje uit de koelkast en op het aanrecht langzaam een beetje op temperatuur komen.
Na het ontbijt en de nodige koffie gaat het nu allemaal echt gebeuren.
De weergoden zijn ons gunstig gezind. Geen wolkje aan de lucht en de temperatuur is vandaag ook erg lekker.
Gestrekt is het varken bijna een meter lang, en ons brandvat maar 88 cm dus we gaan hem met zijn pootjes onder de buik op het spit maken.
Joost begint alvast met het opstoken van het vuur.
Als eerste gaat de stang via de bek door de keel en buikholte en waar de anus zat er weer uit, de stang bestaat uit twee delen dus je hebt geen last van de lengte, 1 deel via de bek naar binnen en het andere eind via de anus en dan binnenin aan elkaar schroeven.
Hierna heb ik een brug bevestigd om de ruggengraat en de stang, de huid heb ik iets ingesneden om de brug erdoor te kunnen drukken. De schroeven aan de buiten zijde aangedraaid.
Het spit alvast op het aanrecht in de steunen gehangen, ervoor gezorgd dat het varken mooi in het midden hangt en kijken of de balans goed blijft. Ik heb nu ook de voorpoten in de klem gezet.
Het varkentje nu op zijn rug op het aanrecht. De snee in de keel heb ik al dicht genaaid met slagerstouw. De buik en borstholte zijn opgevuld met de vulling.
Met slagerstouw en een kromme naald heb ik de buikholte dicht genaaid.
Het varken krijgt nu een lekkere Turkse massage met olijfolie en wat peper en zout.
De achterpoten worden met wat ijzerdraad opgebonden. Het was gegalvaniseerd ijzerdraad wat we eerst in het vuur hebben gehouden en daarna geschuurd om eventuele nare smaakjes weg te halen.
Het varken is nu klaar om straks boven het vuur te gaan. De briketten worden aangemaakt
Om 11:00 uur is het zover, het varkentje hangt net voor het voor, de motor is aangesloten en ze mag lekker gaan draaien. De oren en staart heb ik in aluminiumfolie ingepakt omdat ik anders bang ben dat ze te snel verbranden door de hitte.
Ik heb reuzel om het varken regelmatig mee in te smeren, in stukken snijden en met een halve liter water in een braadpan langzaam laten smelten.
Na een half uur is er al kleur op het varkentje te zien, zijn hammetjes blijven wat achter met de kleur dus er moet meer warmte aan de achterzijde komen.
12;00 uur, het varkentje draait lekker.
14:00 uur na 3 uur draaien al een erg mooie kleur, het vel is duidelijk aan het krimpen, bij de ellebogen van de voorpoten is het vel gescheurd. De buurman kan niet wachten tot hij kan aanvallen.
16:00 uur, er lekt steeds meer vocht uit het varkentje
16:15 uur, voor het eerst de thermometer erin, we zitten op 60 graden.
17:30 uur, het begint al donker te worden maar we zitten op de gewenste 67 graden.
We hebben een lekker bedje gemaakt 2 stammen met aluminiumfolie erover waar het varkentje nog even in mag rusten voor het mes er in gaat.
Het varkentje ligt erop en we halen het spit eruit.
Daarna wordt ze lekker ingepakt in alufolie.
Helemaal ingepakt laten rusten
ondertussen het vuur lekker wat opgestookt
18:45 uur, ze heeft heerlijk gelegen, ondertussen het vuur opgestookt voor de gezelligheid en de borden op tafel gezet. Het aansnijden gaat beginnen.
Het slagerstouw verwijderd en een klein stukje van de buik weggesneden, even stiekem proeven en de smaakpapillen in mijn mond ervaren een heerlijke smaaksensatie.
Iedereen heeft een klein stukje buik geproefd, en ik ga het varken versnijden
Het varken is grofweg opgedeeld in de voorpoten met schouders, hammen, ribvlees, rug vlees, de kop en ribstukjes.
Daarnaast heb ik een barbecuesaus gemaakt en een honingmosterdsaus.
Barbecuesaus;
1 fijngesnipperde ui en 2 tenen knoflook samen fruiten in 2 eetlepels olie.
Als ze glazig zijn dan theelepel paprikapoeder, wat worcestersaus, 2 flinke eetlepels bruine suiker, 3 eetlepels stroop wat zuur van augurken en 750 ml ketchup. Langzaam doorlaten koken en klaar.
Honingmosterdsaus;
5 eetlepels mayonaise, 1 potje grove mosterd, 5-6 lepels honing, vers gesneden dille. Alles bij elkaar doen en goed roeren en klaar.
Opa en de buurman zijn er klaar voor!
Al met al een erg geslaagde dag. we hebben genoten van de smaaksensatie van dit heerlijke varkentje.
Hij is niet helemaal opgekomen, 12,5 kilo met 5 man is wel erg veel. maar de resten zijn verdeeld zodat we later nog een keer kunnen nagenieten. De vulling is ook erg smakelijk en goed te eten.
We hebben in totaal 35 kilo kokosbriketten verbruikt en er zijn 3 stammen berken bij verbrand. Doordat er veel van eigen land gekomen is viel het wat betreft de kosten ook erg mee.
Varken ? 45,00
Gehakt ? 9,00
Kruiden ? 6,00
Apfelkorn ? 10,15 voor de hele fles ? 700 ml
Kokosbriketten ? 66.25 voor 50 kilo
De rest van de ingredi?nten die gebruikt zijn waren al in ons bezit en hebben de prijs niet echt opgedreven
Totaal van hele varkentjesproject dus ongeveer ? 110,00 euro
Groeten
Herman
Vuurtje erbij, rookton aan en lekker genieten van wat het die dag geworden is. Tijdens een van deze avonden kwam voor het eerst een speenvarkentje aan het spit naar boven.
Eerst blijft het bij praten en dan ga je er wat over googelen en wat advies inwinnen bij mensen die de ervaring al hebben.
We wilden beginnen met een klein varkentje, van een dikke 5 kilo maar dat ging niet omdat er via het slachthuis alleen maar varkentjes van minimaal 10 kilo zijn, omdat dit het minimale gewicht is voordat ze bij de zeug weg mogen.
Groter varkentje betekende dus dat het spit wat in ons bezit is niet toereikend is, een dikke kalkoen trekt die wel maar boven de 7,5 kilo wordt het spannend, dus zijn we op zoek gegaan naar iets groters, maar dan wel gelijk naar ?the next level? een spit waar in de toekomst ook andere grote dingen aankunnen zoals een lam of nog groter varken of misschien wel een reekalf.
Na speuren op internet viel de keus op een kampvuurspit van gaswinkel.com
http://gaswinkel.com/catalogus/bbq_en_koken/rvs_kampvuur_gril_spit_cq_speenvarken_gril_spit.htm een spit voor 50kg met een spatwaterdichte motor, voor het geval de weergoden niet helemaal gunstig gezind zijn. Twee dagen na het bestellen en met ideal betalen werd het pakket al bezorgd. Een stevig en mooi afgewerkt spit met staanders en de door ons gewenste motor. deze kostte ongeveer ?200,00 maar is een investering voor de toekomst.

Daarna van een oliedrum waar sesamolie ingezeten heeft een vuurbak gemaakt, het vat heb ik in de lengte doorgezaagd en met scharnieren weer bevestigd zodat de warmte gereflecteerd kan worden. De olie drum hebben we gekregen en de scharnieren lagen nog ergens in een rommelbak.


Het vat daarna goed uitgebrand, omdat er een soort van kunststoflaag aan de binnenkant zat wat eventueel voor nare luchtjes kan zorgen.

De benodigdheden waren klaar, in het weekend van 28 tot 30 oktober 2016 moet het gaan gebeuren.
Varkentjes kun je naturel, gepekeld of zelfs gepekeld en voorgegaard bestellen. Er zijn ook internetleveranciers die het ingevroren versturen maar we gaan liever voor ?vers?.
Omdat we graag alles van begin tot eind zelf willen doen viel onze keuze dus op een naturel vers varken van ongeveer 10 kilo.
Het slachthuis waar ik vaker grote stukken vlees bestel kan het allemaal regelen. Maar wil wel graag minimaal 2 weken van tevoren de bestelling binnen hebben.
Op 7 oktober heb ik bij slachthuis Haaksbergen http://www.slachthuishaaksbergen.nl het varken besteld en ook het gehakt wat nodig is voor de vulling.
Ik had van een slager die speenvarkens op feesten en partijen verzorgd een recept gekregen voor een brine. Toen ik het recept eens goed bekeek was dit voor ruim 10 liter wat natuurlijk erg veel is voor een varkentje van rond de 10 kilo dus we hebben er maar 1 liter van gemaakt.
Voor de vulling zijn er veel recepten, we hebben ervoor gekozen om van verschillende recepten een eigen variant te maken, vaak zie je dat er in de vulling ook de lever en niertjes gebruikt worden, maar Joost kan die smaken niet erg waarderen dus laten we die achterwege.
We gaan stoken op kokosbriketten en we gebruiken berkenstammen erbij.


Zaterdagmorgen 29 oktober heb ik het varkentje opgehaald bij het slachthuis.

Bij thuiskomst het varkentje goed ge?nspecteerd maar het was perfect schoongemaakt, geen bloedresten of andere vergeten dingen. Het varkentje weegt 12,5 kilo schoon aan de haak.

De brine hebben we gemaakt van de volgende ingredi?nten;

34 gram Zeezout
34 gram Colorozozout
100 gram Rietsuiker
200 ml Water
600 ml Appelsap
100 ml Apfelkorn
De appelsap komt van appels van het land van Joost, hiervan heeft hij zelf appelsapgemaakt. Het colorozozout heb ik van de slager gekregen.
De brine is in de hammetjes en de schouders ingespoten, in totaal hebben we 350 ml gebruikt.
Hierna het varkentje in een zak gedaan en in de koelkast gelegd. Morgenvroeg mag hij er weer uit.
Hierna zijn we begonnen met de vulling, gemaakt van de volgende ingredi?nten.

2 kilo half om half gehakt
500 gram gerookte spekjes
2 Jonagold Appels
250 gram in Bokbier gewelde rozijnen
250 gram in apfelkorn geweekte abrikozen
15 kleine uien
12 tenen knoflook
1 bos Peterselie
takjes Thijm
takjes Rozemarijn
salie
half Witbrood
De uien, knoflook salie en appels zijn ook van het land van Joost, de spekjes zijn over van een vorig project en de kruiden zijn vers gekocht bij de groenteboer.

Nadat alles gesneden en gemengd is als laatste de spekjes en het gehakt erdoor mengen. De vulling kan nu bij het varken in de koelkast zodat de smaken lekker doortrekken.

Voor vandaag is alles klaar en we maken ons op voor een leuke Halloween avond bij Joost in de straat. Hier wordt elk jaar een Halloween optocht gehouden voor kinderen uit de buurt en hier doen we aan mee met een leuke setting voor de deur.

Zondagmorgen 8:00 uur wintertijd mag het varkentje uit de koelkast en op het aanrecht langzaam een beetje op temperatuur komen.
Na het ontbijt en de nodige koffie gaat het nu allemaal echt gebeuren.

De weergoden zijn ons gunstig gezind. Geen wolkje aan de lucht en de temperatuur is vandaag ook erg lekker.

Gestrekt is het varken bijna een meter lang, en ons brandvat maar 88 cm dus we gaan hem met zijn pootjes onder de buik op het spit maken.

Joost begint alvast met het opstoken van het vuur.
Als eerste gaat de stang via de bek door de keel en buikholte en waar de anus zat er weer uit, de stang bestaat uit twee delen dus je hebt geen last van de lengte, 1 deel via de bek naar binnen en het andere eind via de anus en dan binnenin aan elkaar schroeven.

Hierna heb ik een brug bevestigd om de ruggengraat en de stang, de huid heb ik iets ingesneden om de brug erdoor te kunnen drukken. De schroeven aan de buiten zijde aangedraaid.

Het spit alvast op het aanrecht in de steunen gehangen, ervoor gezorgd dat het varken mooi in het midden hangt en kijken of de balans goed blijft. Ik heb nu ook de voorpoten in de klem gezet.

Het varkentje nu op zijn rug op het aanrecht. De snee in de keel heb ik al dicht genaaid met slagerstouw. De buik en borstholte zijn opgevuld met de vulling.

Met slagerstouw en een kromme naald heb ik de buikholte dicht genaaid.

Het varken krijgt nu een lekkere Turkse massage met olijfolie en wat peper en zout.

De achterpoten worden met wat ijzerdraad opgebonden. Het was gegalvaniseerd ijzerdraad wat we eerst in het vuur hebben gehouden en daarna geschuurd om eventuele nare smaakjes weg te halen.

Het varken is nu klaar om straks boven het vuur te gaan. De briketten worden aangemaakt

Om 11:00 uur is het zover, het varkentje hangt net voor het voor, de motor is aangesloten en ze mag lekker gaan draaien. De oren en staart heb ik in aluminiumfolie ingepakt omdat ik anders bang ben dat ze te snel verbranden door de hitte.

Ik heb reuzel om het varken regelmatig mee in te smeren, in stukken snijden en met een halve liter water in een braadpan langzaam laten smelten.


Na een half uur is er al kleur op het varkentje te zien, zijn hammetjes blijven wat achter met de kleur dus er moet meer warmte aan de achterzijde komen.


12;00 uur, het varkentje draait lekker.

14:00 uur na 3 uur draaien al een erg mooie kleur, het vel is duidelijk aan het krimpen, bij de ellebogen van de voorpoten is het vel gescheurd. De buurman kan niet wachten tot hij kan aanvallen.


16:00 uur, er lekt steeds meer vocht uit het varkentje

16:15 uur, voor het eerst de thermometer erin, we zitten op 60 graden.

17:30 uur, het begint al donker te worden maar we zitten op de gewenste 67 graden.

We hebben een lekker bedje gemaakt 2 stammen met aluminiumfolie erover waar het varkentje nog even in mag rusten voor het mes er in gaat.

Het varkentje ligt erop en we halen het spit eruit.

Daarna wordt ze lekker ingepakt in alufolie.


Helemaal ingepakt laten rusten

ondertussen het vuur lekker wat opgestookt

18:45 uur, ze heeft heerlijk gelegen, ondertussen het vuur opgestookt voor de gezelligheid en de borden op tafel gezet. Het aansnijden gaat beginnen.


Het slagerstouw verwijderd en een klein stukje van de buik weggesneden, even stiekem proeven en de smaakpapillen in mijn mond ervaren een heerlijke smaaksensatie.

Iedereen heeft een klein stukje buik geproefd, en ik ga het varken versnijden
Het varken is grofweg opgedeeld in de voorpoten met schouders, hammen, ribvlees, rug vlees, de kop en ribstukjes.

Daarnaast heb ik een barbecuesaus gemaakt en een honingmosterdsaus.
Barbecuesaus;
1 fijngesnipperde ui en 2 tenen knoflook samen fruiten in 2 eetlepels olie.
Als ze glazig zijn dan theelepel paprikapoeder, wat worcestersaus, 2 flinke eetlepels bruine suiker, 3 eetlepels stroop wat zuur van augurken en 750 ml ketchup. Langzaam doorlaten koken en klaar.
Honingmosterdsaus;
5 eetlepels mayonaise, 1 potje grove mosterd, 5-6 lepels honing, vers gesneden dille. Alles bij elkaar doen en goed roeren en klaar.
Opa en de buurman zijn er klaar voor!

Al met al een erg geslaagde dag. we hebben genoten van de smaaksensatie van dit heerlijke varkentje.
Hij is niet helemaal opgekomen, 12,5 kilo met 5 man is wel erg veel. maar de resten zijn verdeeld zodat we later nog een keer kunnen nagenieten. De vulling is ook erg smakelijk en goed te eten.
We hebben in totaal 35 kilo kokosbriketten verbruikt en er zijn 3 stammen berken bij verbrand. Doordat er veel van eigen land gekomen is viel het wat betreft de kosten ook erg mee.
Varken ? 45,00
Gehakt ? 9,00
Kruiden ? 6,00
Apfelkorn ? 10,15 voor de hele fles ? 700 ml
Kokosbriketten ? 66.25 voor 50 kilo
De rest van de ingredi?nten die gebruikt zijn waren al in ons bezit en hebben de prijs niet echt opgedreven
Totaal van hele varkentjesproject dus ongeveer ? 110,00 euro
Groeten
Herman