- Berichten
- 547
Die prachtige gerechten die voorbij zijn gekomen, man man man! Dit is nu al een mooie editie! Ik had pompoen als idee, maar zag het al in machtig mooie creaties voorbij komen. Wild was ook al de revue gepasseerd, ook een streepje door.
Moeilijk moeilijk.. Inspiratie was nergens te vinden, totdat we op het werk tijdens overleg de stollenproductie bespraken van aankomende periodes. Een stol! Van de Bastard?! Waarom niet!
En direct een goed excuus om eens een brood te bakken in die grote matzwarte vriend 
De herfstperiode kent vele gerechten die daarbij horen, een stol is daar voor ons als grootste bakkersfamilie van Nederland, zeker 1 van
Terwijl ik een receptje aan het uitwerken was, bedacht ik me dat ik er een mooie combinatie mogelijk was in deze! Namelijk de fusie met een Poffert! Voor de lezers die dit niet kennen; Een poffert is een soort groot rozijnen/krentenbrood.
Bij ons in de regio wordt hiervan de onderkant bekleed met spek, een gou-den combi! Als ezelsbruggetje naar mijn combi; een herfststol met spekbodem
Let ons begin!
Eerst maar even de harde realiteit van mijn eerst baksessie delen. Ik wilde mijn pizzasteen zó graag gebruiken bij dit project, dat ik vergat dat het deeg er een half uur op ligt ipv 2 á 3 minuten zoals een pizza. Daarbij de flinke hoeveelheid suiker in de stol en het spek, welnu. Alhier het resultaat:
Gelukkig kostte de vulling niets, noch het spijs, maar toch, zunde! Het roet eraf gesneden was hij overigens heerlijk
Poging 2 werd dus een opzet waarbij ik een opgehoogd roostertje op het bbq rooster heb gezet om de warmte eronder door te laten gaan ipv direct hitte van de steen. Hier gaan we!
De ingrediënten bij elkaar gesprokkeld. We hebben zakken vol met rozijnen, gekonfijt fruit, noten en spijs op het werk liggen, vandaar de mooie verpakkkngen
Ik had ook stollen premix mee kunnen nemen, maar ik wilde graag zelf een recept neerzetten. De kaneel en sinaasappelrasp staan niet op de foto, maar zaten er wel in 
Eerst maar eens een deegje kneden van de bloem (300gr), suiker (50gr), het gist (1 zakje), de specerijen (0,5tl kaneel en 0,5tl speculaaskruiden), melk (100ml), zout (1tl) en de boter (25gr). DJ! Uh René (rijmt
) spin that sh*t!
Jaja, jeugdige ikke 
2 minuten langzaam draaien, 7 minuten snel en er was een mooi deegje zichtbaar in de kom. Tijd om de vulling toe te voegen (rozijnen 200gr, 50gr gemengde noten, in mijn geval cashew en amandel en gekonfijt fruit 30gr). Snelheid terug naar langzaam en een minuutje of 2 goed laten mengen. Lekker man!
30 minuten stukje plastic erover en voor de verwarming onder een kleedje. Mooie DIY voorrijskast!
Na de verstreken periode mocht ik het deeg gaan opmaken. Zo’n gevuld deeg rijst niet heul veul, door de vulling. Geen paniek dus 
Werkblad ligt bestoven en het deeg een mooi formaat gegeven met de deegroller. Loopt weer op rolletjes hier
Stukje spijs van ongeveer 250gr nog over van de vorige sessie, deze kon in z’n geheel erin. Je kunt nooit teveel spijs in je stol hebben
Deze mooiboy ffkes dichtvouwen om vervolgens een dekentje van spek over het geheel heen te “draperen”. Och wat heeft de Nederlandse taal toch mooie woorden
Spek is daar ook 1 van 
Mocht het spek niet blijven plakken, besprenkel het deeg dan eerst met wat water, spek blijft dan beter pl
Aangezien de vorige ronde onder het plastic goed beviel, nog maar eens 45 minuten gedaan, maar dan niet onder een dekentje, hij moet wel wat kunnen ademen natuurlijk
Hup, de regen door, naar m’n grote vriend. Tijd om hem aan te zetten. Vandaag richting de 200 graden! Dat gedaan, aanrechtje opgeruimd, nog een kleine 20 minuten over. Mooi een portje ingeschonken en een aflevering Big Bang Theory gekeken. Heerlijk, die herfstdagen
20 minuten lachen later (heerlijke serie
) tijd om de stol op een wat warmer plekje te bergen!
30 minuten op 200 graden, dat heeft hem goed gedaan, al zeg ik zelf
Snel naar binnen waar ik wat boter had gesmolten, om deze over de stol te kunnen kwasten. Glimmen dat die doet!
En dan het moment suprême of hoe je het ook schrijft, de onderkant! Die had ikzelf natuurlijk allang bekeken, maar voor dramatisch effect dan nu pas (?!) de foto
Nog wel een ietsie pietsie donker, maar zo is de poffertbodem ook, krokant en zoutig
Geslaagd dus! Op naar het aansnijden, fotograferen, maar vooral proeven van dit pareltje!
De smaak was precies zoals ik gehoopt had! Het zoutige van knapperig spek, gecombineerd met het zoete van alle heerlijkheden in de stol + de poedersuiker bonus maakte dit een ware smaaksensatie! We waren met z’n drieën, hij was binnen een kwartier op
Ikzelf mag graag een flinke plak afsnijden, spijs eruit lepelen, op de plak smeren, laag roomboter eroen HAP! The perfect bite! Mij krijg je bijna niet gelukkiger met dit weer
Dit was zonder meer 1 van de leukere projecten (zijn ze allemaal, maar deze sprong er echt uit
) die ik tot nu toe gedaan heb! Er komt zeker vaker brood van deze Q 
Moeilijk moeilijk.. Inspiratie was nergens te vinden, totdat we op het werk tijdens overleg de stollenproductie bespraken van aankomende periodes. Een stol! Van de Bastard?! Waarom niet!


De herfstperiode kent vele gerechten die daarbij horen, een stol is daar voor ons als grootste bakkersfamilie van Nederland, zeker 1 van

Terwijl ik een receptje aan het uitwerken was, bedacht ik me dat ik er een mooie combinatie mogelijk was in deze! Namelijk de fusie met een Poffert! Voor de lezers die dit niet kennen; Een poffert is een soort groot rozijnen/krentenbrood.
Bij ons in de regio wordt hiervan de onderkant bekleed met spek, een gou-den combi! Als ezelsbruggetje naar mijn combi; een herfststol met spekbodem

Eerst maar even de harde realiteit van mijn eerst baksessie delen. Ik wilde mijn pizzasteen zó graag gebruiken bij dit project, dat ik vergat dat het deeg er een half uur op ligt ipv 2 á 3 minuten zoals een pizza. Daarbij de flinke hoeveelheid suiker in de stol en het spek, welnu. Alhier het resultaat:
Gelukkig kostte de vulling niets, noch het spijs, maar toch, zunde! Het roet eraf gesneden was hij overigens heerlijk

Poging 2 werd dus een opzet waarbij ik een opgehoogd roostertje op het bbq rooster heb gezet om de warmte eronder door te laten gaan ipv direct hitte van de steen. Hier gaan we!
De ingrediënten bij elkaar gesprokkeld. We hebben zakken vol met rozijnen, gekonfijt fruit, noten en spijs op het werk liggen, vandaar de mooie verpakkkngen


Eerst maar eens een deegje kneden van de bloem (300gr), suiker (50gr), het gist (1 zakje), de specerijen (0,5tl kaneel en 0,5tl speculaaskruiden), melk (100ml), zout (1tl) en de boter (25gr). DJ! Uh René (rijmt



2 minuten langzaam draaien, 7 minuten snel en er was een mooi deegje zichtbaar in de kom. Tijd om de vulling toe te voegen (rozijnen 200gr, 50gr gemengde noten, in mijn geval cashew en amandel en gekonfijt fruit 30gr). Snelheid terug naar langzaam en een minuutje of 2 goed laten mengen. Lekker man!
30 minuten stukje plastic erover en voor de verwarming onder een kleedje. Mooie DIY voorrijskast!


Werkblad ligt bestoven en het deeg een mooi formaat gegeven met de deegroller. Loopt weer op rolletjes hier

Stukje spijs van ongeveer 250gr nog over van de vorige sessie, deze kon in z’n geheel erin. Je kunt nooit teveel spijs in je stol hebben

Deze mooiboy ffkes dichtvouwen om vervolgens een dekentje van spek over het geheel heen te “draperen”. Och wat heeft de Nederlandse taal toch mooie woorden



Aangezien de vorige ronde onder het plastic goed beviel, nog maar eens 45 minuten gedaan, maar dan niet onder een dekentje, hij moet wel wat kunnen ademen natuurlijk

Hup, de regen door, naar m’n grote vriend. Tijd om hem aan te zetten. Vandaag richting de 200 graden! Dat gedaan, aanrechtje opgeruimd, nog een kleine 20 minuten over. Mooi een portje ingeschonken en een aflevering Big Bang Theory gekeken. Heerlijk, die herfstdagen

20 minuten lachen later (heerlijke serie

30 minuten op 200 graden, dat heeft hem goed gedaan, al zeg ik zelf

Snel naar binnen waar ik wat boter had gesmolten, om deze over de stol te kunnen kwasten. Glimmen dat die doet!

En dan het moment suprême of hoe je het ook schrijft, de onderkant! Die had ikzelf natuurlijk allang bekeken, maar voor dramatisch effect dan nu pas (?!) de foto

Nog wel een ietsie pietsie donker, maar zo is de poffertbodem ook, krokant en zoutig

De smaak was precies zoals ik gehoopt had! Het zoutige van knapperig spek, gecombineerd met het zoete van alle heerlijkheden in de stol + de poedersuiker bonus maakte dit een ware smaaksensatie! We waren met z’n drieën, hij was binnen een kwartier op

Ikzelf mag graag een flinke plak afsnijden, spijs eruit lepelen, op de plak smeren, laag roomboter eroen HAP! The perfect bite! Mij krijg je bijna niet gelukkiger met dit weer

Dit was zonder meer 1 van de leukere projecten (zijn ze allemaal, maar deze sprong er echt uit


Laatst bewerkt: