- Berichten
- 7.251
Beste BBQ-vrienden!
De afgelopen week was hectisch... mijn lieve puberdochter werd 16 en zit in haar examenjaar met een herfstvakantie vol examenstress voor de boeg. Dan wil ze eigenlijk onder een steen kruipen en hopen dat alles geruisloos voorbij gaat, maar dat lukt natuurlijk niet. Ik ben haar Wiskunde-buddy en die sessies zijn niet iets waar ik nou vol plezier over schrijf hier, maar laat ik het zo zeggen, het is soms een beetje vuurwerk in Huize Foodporn. Dat past erg bij het onstuimige herfstweer zullen we maar zeggen.
Afgelopen zaterdag kwam dat tot een grote finale waarmee de rust langzaam zou wederkeren...
Onze Sportieve Dame mocht Bungee jumpen vanaf de Pier van Scheveningen... nou ik kan jullie vertellen dat dat voor een papa die alles eng vindt en hoogtevrees heeft geen sinecure is. Maar goed, als klap op de vuurpijl bleek de organisatie vergeten te zijn dat we een arrangementje hadden met t-shirt en foto's... dus of ze nog een keertje wilde springen, maar dan met foto's... Allemachtig, wat een ellende. Voor de neutrale toeschouwer echt Hel.
Maar lang verhaal kort, jullie komen hier natuurlijk ook juist voor de ontspanning, papa mocht om alles goed te maken zondag lekker chillen. Stekker eruit. Bier drinken en mooie gerechtjes maken voor jullie (op de foto) en voor ons aan tafel. Dus zo geschiedde. Ik pakte het grote boek van Vriend Yotam erbij om daar eens iets heel lekker herfstigs in op te zoeken. Toen mijn oog viel op een mooi stuk buikspek dat vriend @McPeet ook al eens had gemaakt en vaak vol lof over sprak als we samen - onder het genot van een biertje - voorpret hadden of terug keken op legendarische sessies.
En ik was dus wel toe aan een Culinaire Uitdaging lekker achter in de tuin!
Daar gaan we:
Als ik toch in de buurt zou kunnen komen van die zalige plaat van Yotam... Happy days!
Had ik al gezegd dat het hoofddoel van de missie was om lekker te chillen en bier te drinken?
Dat lukte gelukkig aardig, ik was al om 11:00 uur begonnen, dan schijn je het bier het best te proeven:
Mannen Liefde. Speciaal voor mijn BBQ-vrienden... gekkigheid, hier komen gelukkig ook meer en meer vrouwen. Dit is een Top Saison! Heerlijk mild en kruidig lekker fris en heel goed doordrinkbaar. Bij mijn geliefde bierwinkel maar gelukkig ook gewoon bij Appie en Gall hier dichtbij.
Maar toen ging er toch echt gekookt worden en ving ik aan met de mise-en-place:
Lekker hoor, ik maakt van al die specerijen een mooi bedje voor het spek:
Echte Winterse en Herfstige smaken met die gember en tijm, knoflook en citroengras. Heerlijk!
Daar kwam een mooie frisse IPA van Lagunitas uit California voorbij. Ook zo'n heerlijke frisse dorstlesser die op een nazomerse dag achter in de tuin helemaal niet misstond. Echt een mooi bier. Niet te zwaar. Precies goed.
Het spek mocht op de kruiderij, het vet en de zwoerd lekker met de citroen en het sap daarvan ingewreven, een kwartiertje laten drogen en toen rijkelijk bestrooid met grof zeezout.
Eitje aan en lekker opporren tot een graadje of 240°C indirect met een blokje Zweeds Kersenhout:
Voordat ik aan de slag ging met de bijgerechten eerst nog een biertje proeven... dat was een beetje een impuls-aankoop:
Beetje jammer, die stelde teleur. De Chinook en Simcoe waren maar heel licht aanwezig. Wat overbleef van deze Crimson Ale van Brouwerij 't IJ is een magere amber, beetje a la Murphies Red. Mocht je daar van houden dan is deze het proberen waard. Mijn smaak is het niet echt.
Door met het prepareren van de pompoen, dat moest een pureetje worden met miso, yuzu sap en sushi azijn. Yuzu vond ik niet, wel limoen en yuzu bleek ook in de miso pasta te zitten. Handig!
Lekker garen in de BBQ en afmaken met de stamper en de smaakmakers:
Ondertussen, revanche met een klassieker:
Echt hoor, Super Geinig al die nieuwe biertjes en smaakjes, maar soms - of vaak - zijn de klassiekers gewoon stukken beter. Gevestigde namen zijn er niet voor niets... deze Saison van Dupont hoort daarbij. Dit bier lust ik altijd. Wat zwaarder van smaak dan de Mannen Liefde maar zo fijn kruidig. Heerlijk bitter.
Mooie frisse salsa maken van de Granny, walnoot en de dragon, wat een heerlijke frisse combinatie:
Het spekje ging echt magistraal lekker ondertussen:
Daar mocht wat witte wijn bij om de smaken van de specerijen los te maken:
Zo verschrikkelijk lekker stukje varken... voordat ik aan de laatste voorbereidingen begon, even wat lekkers als afsluiter!
Koning Keizer Admiraal, dit is de zwaarste van allemaal... wat een knaller. Heerlijk.
Carolus Classic is een favoriet hier, maar deze Whisky Infused is waanzinnig. Wat een geweldige topper is dit!
Lekker nog wat groentjes erbij roosteren voor het plaatje en de smaak:
Groene Spargels, altijd top!
Toen mochten we het bordje opmaken en konden we aanvallen!
Het was fantastisch, wat een heerlijk gerecht en mooi smaak combinaties!
Het krokante zwoerd, het zacht gegaarde varkensvlees, de aardse puree met de miso en het frisse zuurtje erbij. Die salsa van appel en dragon met de crunch van de walnoot, prachtig. Spargels en verse vijg voor het contrastje, zowel visueel als smaak-technisch... het was echt genieten!
Bedankt voor het kijken, tot het volgende Foodporn Avontuur!
Veel liefs
De afgelopen week was hectisch... mijn lieve puberdochter werd 16 en zit in haar examenjaar met een herfstvakantie vol examenstress voor de boeg. Dan wil ze eigenlijk onder een steen kruipen en hopen dat alles geruisloos voorbij gaat, maar dat lukt natuurlijk niet. Ik ben haar Wiskunde-buddy en die sessies zijn niet iets waar ik nou vol plezier over schrijf hier, maar laat ik het zo zeggen, het is soms een beetje vuurwerk in Huize Foodporn. Dat past erg bij het onstuimige herfstweer zullen we maar zeggen.
Afgelopen zaterdag kwam dat tot een grote finale waarmee de rust langzaam zou wederkeren...
Onze Sportieve Dame mocht Bungee jumpen vanaf de Pier van Scheveningen... nou ik kan jullie vertellen dat dat voor een papa die alles eng vindt en hoogtevrees heeft geen sinecure is. Maar goed, als klap op de vuurpijl bleek de organisatie vergeten te zijn dat we een arrangementje hadden met t-shirt en foto's... dus of ze nog een keertje wilde springen, maar dan met foto's... Allemachtig, wat een ellende. Voor de neutrale toeschouwer echt Hel.
Maar lang verhaal kort, jullie komen hier natuurlijk ook juist voor de ontspanning, papa mocht om alles goed te maken zondag lekker chillen. Stekker eruit. Bier drinken en mooie gerechtjes maken voor jullie (op de foto) en voor ons aan tafel. Dus zo geschiedde. Ik pakte het grote boek van Vriend Yotam erbij om daar eens iets heel lekker herfstigs in op te zoeken. Toen mijn oog viel op een mooi stuk buikspek dat vriend @McPeet ook al eens had gemaakt en vaak vol lof over sprak als we samen - onder het genot van een biertje - voorpret hadden of terug keken op legendarische sessies.
En ik was dus wel toe aan een Culinaire Uitdaging lekker achter in de tuin!
Daar gaan we:
Als ik toch in de buurt zou kunnen komen van die zalige plaat van Yotam... Happy days!
Had ik al gezegd dat het hoofddoel van de missie was om lekker te chillen en bier te drinken?
Dat lukte gelukkig aardig, ik was al om 11:00 uur begonnen, dan schijn je het bier het best te proeven:
Mannen Liefde. Speciaal voor mijn BBQ-vrienden... gekkigheid, hier komen gelukkig ook meer en meer vrouwen. Dit is een Top Saison! Heerlijk mild en kruidig lekker fris en heel goed doordrinkbaar. Bij mijn geliefde bierwinkel maar gelukkig ook gewoon bij Appie en Gall hier dichtbij.
Maar toen ging er toch echt gekookt worden en ving ik aan met de mise-en-place:
Lekker hoor, ik maakt van al die specerijen een mooi bedje voor het spek:
Echte Winterse en Herfstige smaken met die gember en tijm, knoflook en citroengras. Heerlijk!
Daar kwam een mooie frisse IPA van Lagunitas uit California voorbij. Ook zo'n heerlijke frisse dorstlesser die op een nazomerse dag achter in de tuin helemaal niet misstond. Echt een mooi bier. Niet te zwaar. Precies goed.
Het spek mocht op de kruiderij, het vet en de zwoerd lekker met de citroen en het sap daarvan ingewreven, een kwartiertje laten drogen en toen rijkelijk bestrooid met grof zeezout.
Eitje aan en lekker opporren tot een graadje of 240°C indirect met een blokje Zweeds Kersenhout:
Voordat ik aan de slag ging met de bijgerechten eerst nog een biertje proeven... dat was een beetje een impuls-aankoop:
Beetje jammer, die stelde teleur. De Chinook en Simcoe waren maar heel licht aanwezig. Wat overbleef van deze Crimson Ale van Brouwerij 't IJ is een magere amber, beetje a la Murphies Red. Mocht je daar van houden dan is deze het proberen waard. Mijn smaak is het niet echt.
Door met het prepareren van de pompoen, dat moest een pureetje worden met miso, yuzu sap en sushi azijn. Yuzu vond ik niet, wel limoen en yuzu bleek ook in de miso pasta te zitten. Handig!
Lekker garen in de BBQ en afmaken met de stamper en de smaakmakers:
Ondertussen, revanche met een klassieker:
Echt hoor, Super Geinig al die nieuwe biertjes en smaakjes, maar soms - of vaak - zijn de klassiekers gewoon stukken beter. Gevestigde namen zijn er niet voor niets... deze Saison van Dupont hoort daarbij. Dit bier lust ik altijd. Wat zwaarder van smaak dan de Mannen Liefde maar zo fijn kruidig. Heerlijk bitter.
Mooie frisse salsa maken van de Granny, walnoot en de dragon, wat een heerlijke frisse combinatie:
Het spekje ging echt magistraal lekker ondertussen:
Daar mocht wat witte wijn bij om de smaken van de specerijen los te maken:
Zo verschrikkelijk lekker stukje varken... voordat ik aan de laatste voorbereidingen begon, even wat lekkers als afsluiter!
Koning Keizer Admiraal, dit is de zwaarste van allemaal... wat een knaller. Heerlijk.
Carolus Classic is een favoriet hier, maar deze Whisky Infused is waanzinnig. Wat een geweldige topper is dit!
Lekker nog wat groentjes erbij roosteren voor het plaatje en de smaak:
Groene Spargels, altijd top!
Toen mochten we het bordje opmaken en konden we aanvallen!
Het was fantastisch, wat een heerlijk gerecht en mooi smaak combinaties!
Het krokante zwoerd, het zacht gegaarde varkensvlees, de aardse puree met de miso en het frisse zuurtje erbij. Die salsa van appel en dragon met de crunch van de walnoot, prachtig. Spargels en verse vijg voor het contrastje, zowel visueel als smaak-technisch... het was echt genieten!
Bedankt voor het kijken, tot het volgende Foodporn Avontuur!
Veel liefs