BasBQ
Beef en Steak

Groente: Courgetteschuitjes met feta en pijnboompitten

newmikey

Tondelzoeker
Berichten
11
Toen ik de Barilo in 2016 aanschafte kon ik voor het eerst indirect BBQ'en en sindsdien is dit bijgerecht (of hoofdgerecht voor vegetarische gasten) altijd populair gebleven. Het eindresultaat (hier naast een dorade filetje op het bord):
CMG20903-Courgette-ISO125-2016-web.jpg


Boodschappen

CMG20887-Courgette-ISO2500-2016-web.jpg-Zoek courgettes uit die redelijk cilinder-vormig zijn dus zo veel mogelijk even dik aan de kant van de steelaanzet als aan de andere kant (de bloemrest). Dit is om een gelijkmatige garing te waarborgen. Vaak (niet altijd) zijn bijvoorbeeld de bio-courgettes van AH iets mooier van vorm, en dus geschikter, dan de gewone die vaak aan de kant van de steelaanzet taps toelopen.
-Stukje feta - dit mag ook de "namaak-feta" zijn die als saladekaas verkocht wordt bijvoorbeeld.
-Bladpeterselie
-Pijnboompitten (zakje of doosje) - ca 80 gram is genoeg voor 4-6 courgettehelften
-Zwarte peper
-Eventueel cayennepeper
-Olijfolie

Voorbereiding
Snij een dun plakje van beide uiteinden van de courgette af zodat zowel de steelaanzet als de bloemkant eraf zijn. Hol met een meloenbolletjes-schepper de courgettes voorzichtig uit - ga niet te diep of te dicht bij de schil want er moet fors wat vruchtvlees in de courgette achterblijven. Alles wat je wil is een ondiepe holte over bijna de gehele lengte van de courgette. Bekwast de binnenkant van de courgette met wat olijfolie en bestrooi met een klein beetje zeezout en als je wat extra pit wilt met een heel klein beetje cayennepeper. (staat ook nog eens mooi vanwege de kleur). Leg in de koelkast tot gebruik. Tip: de bolletjes courgettevlees zijn lekker geroerbakt met champignons en uitjes .

De courgette met kop en staart er af gesneden en gehalveerd:
CMG20888-Courgette-ISO1600-2016-web.jpgUithollen van de courgettehelften met een meloenbolletjes schepper:
CMG20889-Courgette-ISO1600-2016-web.jpgPrik met een vork gaatjes in het vruchtvlees van de courgette zodat de olie/paprika/cayenne goed kan doordringen. Hoeft niet al te netjes, gewoon agressief worden met een vork alsof die courgette net je vrouw bedreigd heeft - zó, pak aan! Bestrooi met wat cayennepeper en gerookt paprikapoeder, klein beetje olijfolie en dan verder uitkwasten:
CMG20890-Courgette-ISO2000-2016-web.jpgDe ingrediënten van de vulling op de juiste grootte gehakt:
CMG20891-Courgette-ISO2500-2016-web.jpgEn nu gemixt met een beetje van het fetavocht en wat zwarte peper:
CMG20892-Courgette-ISO3200-2016-web.jpgRooster flink wat pijnboompitten in een koekenpan met een miniem beetje olie tot ze mooi bruin zijn, blijf erbij want als ze te ver gaan worden ze bitter. Hak op een snijplankje ongeveer een half pakje feta kaas (genoeg voor het vullen van 4-6 courgettehelften in hele kleine flintertjes - het mag géén pap worden dus een goed scherp koksmes is een pré. Let op! Bewaar het vocht uit de verpakking van de feta. Hak ongeveer een half bakje bladpeterselie mooi fijn. Meng de pijnboompitten, de feta-flinters en de perselie voorzichting in een kom door omscheppen met een lepel. Voeg een klein scheutje van het feta-vocht toe om het mooi vochtig te houden. Maal er wat verse zwarte peper overheen maar voeg géén zout meer toe!(de feta is van zichzelf al zoutig) Zet weg in de koelkast.

Op de BBQ
Leg de courgette helften met de open kant naar beneden op het grillrooster (niet te heet, ze mogen niet verbranden). Verplaats ze regelmatig en prik af en toe even met een vork of prikker in het vruchtvlees om te zien of het al gaar wordt. Het mag niet al te zacht worden want dan wordt het moeilijk om de schuitjes mooi uit te serveren. Als je een grillplaat hebt kun je die gebruiken om een mooie, karamel-achtige kleuring op de randen te krijgen. Afhankelijk van vuur en grootte van de courgettes is 10 minuten al héél wat. Haal de courgettes van de BBQ af en schep nu het feta/pijnboompitten/peterseliemengsel in de holtes van de courgettehelften, het mag best een "bergje" vormen. Bestrooi met wat geraspte kaas naar keuze - ik gebruik vaak wat Old Amsterdam of geraspte Parmezaan.

Eerst maar eens met de open kant naar beneden op het rooster direct boven een matig vuurtje, 5 à 8 minuten:
CMG20894-Courgette-ISO3200-2016-web.jpgTot ze er ongeveer zo uitzien:
CMG20896-Courgette-ISO500-2016-web.jpgDan netjes vullen:
CMG20897-Courgette-ISO800-2016-web.jpgNog wat geraspte kaas er overheen, aan de indirecte kant leggen met het deksel dicht en na 10 minuten een heerlijk doradefilet ernaast:
CMG20900-Courgette-ISO320-2016-web.jpgLeg de courgettes nu heel even op het rooster boven de kolen om een kleurtje op de schil te krijgen (+/- 3 minuten) en verplaats ze vervolgens naar een plek met indirecte hitte. Sluit de kap van de BBQ en wacht tot het geraspte kaaslaagje gesmolten is. Dien op samen met een lekker stukje vlees/vis (of voor vegetarische gasten bijv. als optie in plaats van vlees) zoals hier met een dorade of roodbaarsfiletje.
CMG20901-Courgette-ISO640-2016-web.jpg


Eet smakelijk!
 
Lekker hoor!

Staan hier ook regelmatig op het programma.

Alleen gaat er dan ook wat gehakt in.

A518E649-D79A-4B78-A8C9-FE50D7F9D19A.jpeg
 
Ziet er heerlijk uit!

Ik ken nog wel iemand die hier vrolijk wordt! Kan ik hier thuis weer punten scoren! 😁
 
Mooi hoor, bedankt voor het plaatsen van dit mooie recept
 
Mooi groente gerecht, toegevoegd aan to-do lijst!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Leuk! Ziet er lekker uit. Ben op zoek naar lekkere groenterecepten voor op de barbecue, dus deze is welkom. Die van @Zzzjon trouwens ook, gehakt erin zal ook lekker zijn.👌
 
Ziet er lekker uit! Bedankt voor het delen.
 
Mooi. Ziet er toppie uit. Bedankt voor het delen.
 
Dat ziet er smakelijk uit. Het doet me qua recept een beetje denken aan de courgettebootjes uit het eerste boek van Rens Kroes. Bedankt voor het delen!
 
Mooi hoor lust zelf geen kaas maar dit is een mooi recept bedankt voor het delen
 
Terug
Bovenaan Onderaan