- Berichten
- 65
Eerder dit jaar ben ik verhuisd naar een huis met een grotere tuin. Dat was voor mij het ideale moment om toch maar die Bastard Large te kopen die ik al langer wilde, maar nooit voor mezelf goed kon praten. Ik ben sinds eind maart flink aan het experimenteren gegaan en ben helemaal verkocht. Gevolg is dat ik mijn horizon steeds verbreed en dus ook steeds meer accessoires interessant ga vinden. Inmiddels heb ik aardig wat geld uitgegeven aan deze hobby.
Waar ik nog wel over twijfel is het nut van gietijzeren kookgerei. Ik heb het dan met name over de plancha en de pan/dutch oven. Het nut van gietijzer, daar ben ik al van overtuigd, laat ik dat vooropstellen. Vóór ik BBQ-en serieuzer ging nemen, kookte ik al graag in een gietijzeren braadpan en skillet.
Maar waar ik nog twijfels over heb is het voordeel van deze dingen op de BBQ gebruiken t.o.v. 'gewoon' gas. Ik vraag mij af of een cili con carne beter smaakt als ie boven houtskool is gemaakt. Zelfde geldt voor dingen die je op de plancha bereid. Dat is vaak zo kort en heet dat ik niet denk dat de BBQ smaak erin komt. Met andere woorden: smaakt een smash burger beter als ie van de plancha op de BBQ komt, dan dat ie uit een skillet uit de keuken komt?
Ik kan mij wel voorstellen dat het vooral de fun is. Buitenkoken is nu eenmaal leuk om te doen en gietijzer voelt goed. Vooral een dutch oven rechstreeks in een vuurtje zetten en zo. Ik kan me alleen voorstellen dat het voor sommige dingen makkelijker is om de BBQ niet aan te hoeven steken.
Hoe denken jullie daar over?
Waar ik nog wel over twijfel is het nut van gietijzeren kookgerei. Ik heb het dan met name over de plancha en de pan/dutch oven. Het nut van gietijzer, daar ben ik al van overtuigd, laat ik dat vooropstellen. Vóór ik BBQ-en serieuzer ging nemen, kookte ik al graag in een gietijzeren braadpan en skillet.
Maar waar ik nog twijfels over heb is het voordeel van deze dingen op de BBQ gebruiken t.o.v. 'gewoon' gas. Ik vraag mij af of een cili con carne beter smaakt als ie boven houtskool is gemaakt. Zelfde geldt voor dingen die je op de plancha bereid. Dat is vaak zo kort en heet dat ik niet denk dat de BBQ smaak erin komt. Met andere woorden: smaakt een smash burger beter als ie van de plancha op de BBQ komt, dan dat ie uit een skillet uit de keuken komt?
Ik kan mij wel voorstellen dat het vooral de fun is. Buitenkoken is nu eenmaal leuk om te doen en gietijzer voelt goed. Vooral een dutch oven rechstreeks in een vuurtje zetten en zo. Ik kan me alleen voorstellen dat het voor sommige dingen makkelijker is om de BBQ niet aan te hoeven steken.
Hoe denken jullie daar over?