Ik ben benieuwd naar je bron van 3-1-1 versus de 3-2-1 en ik ben ook benieuwd of Noskos hier iets over kan zeggen.
Zelf heb ik afgelopen week 2x ribs gemaakt met de 3-2-1 methode; de eerste keer was het w?l 3-2-1 maar de tweede keer was het eerder 3-1-0.5;
Ik vond de ribs ook niet zo mals als ik verwacht had (beide keren niet) wat ik vermoed komt door mijn tweede stap.
Vrijdag (3-2-1) had ik:
- Woensdag de ribs uit de vriezen gehaald
- Donderdag ribben ontvliezen en in de rub gezet (
BBQ Guru all purpose,
Plowboys Yardbird en
Bad Byron's But Rub)
Nadat ik de BBQ aan had en op temp gingen de ribs erop. Helaas ging de BBQ eerst richting de 180 graden (ondanks instelliing van HM op 105 graden). Dit was vermoedelijk vanwege teveel opening aan de bovenkant of teveel 'wokkels' op het vuur waardoor ik 4 brandhaarden had. Ik kreeg hem uiteindelijk niet lager dan 140 graden.
Na 3 uur de ribs ingepakt in aluminum folie volgens de methode
beschreven op het blog van Noskos:
Het inpakken gaat het gemakkelijkst als je de ribs op de folie legt , dan de lange kanten naar elkaar doet en dit oprolt. Daarna rol je ??n zijkant dicht en van de andere maak je een soort tuit waar je de appelsap in kan doen. Daarna rol je ook die kant dicht.
Wat me hier opviel was dat ik de ribs met de vleeskant omlaag op de bbq legde, waardoor ze feitlijk IN het appelsap lagen te koken ipv te stomen. Misschien zou beter geweest zijn om ze met de bolle kant naar boven op de bbq te leggen waardoor ze meer stomen (door de verdampende appelsap).
Zaterdag:
Dus zaterdag revanche! Dit keer alleen de Plowboys Yardbird rub gebruikt want die was favoriet.
Als BBQ saus wederom (een) saus uit het boek van "Big Bob Gibson BBQ Book" want zoals altijd maak je veel ste veel saus
De temperatuur bleef heel stabiel op 110 graden maar omdat ik een fout had gemaakt bij de software update van de heatermeter kon ik geen graphs tevoorschijn krijgen (Raspberry Pi startte niet meer op). Gelukkig werkt de heatermeter ook zonder Pi.
Wat heb ik anders gedaan; Vooral de stoom methode. In plaats van de ribs afzonderlijk in te pakken heb ik ze in een aluminium dripbak geplaatst met de bolle kant naar boven. In de drip bak de appelsap en de dripbak zelf goed afgesloten met aluminiumfolie. Bij het 'weghalen' van de folie beschadigen de ribs dan ook niet. Helaas door gebrek aan tijd gingen de ribbels in totaal er 1.5 uur minder lang op. Dat is best substantieel wat ik had verwacht op te lossen door beide 'laatste stappen' evenredig te verkorten. Dit concept ga ik dus wel nog een keer testen, maar mijn ribs waren ook verreweg MINDER bevleesd dan de jouwne!