BasBQ
Beef en Steak

Eendenborst met pompoen risotto

 
 

TastyTom

Pitmaster
Berichten
581
Hoi allemaal,

gisteren los al los mogen gaan met een bavette rollade, en vandaag gewoon doorgezet met eendenborst.

eerst de eendenborst gepekeld in een zoutbadje, daarna gerookt en dan lekker braden. Serveren met risotto en pompoen.

Pekelen:
Eendenborsten (samen 400gr)
50-60gram zout
+/-1 tot 1,5 liter water (eerst zout oplossen in kokend water, daarna met koud water het badje koud maken zodat het eendje niet gaart)
Paar uurtjes laten badderen

Bereiding
Op lage temperatuur gerookt. Weinig houtskool, om te voorkomen dat de temperatuur teveel oploopt. Ongeveer 70-80 graden met wat kersenhout.
De eendenborsten direct uit de koeling op de Q, om te de opwarming te vertragen en daardoor zoveel mogelijk rook te laten opnemen.
Na ongeveer 1 uur een kerntemp van 52-54gr bereikt.

eendjes weggelegd en de Q wat bijgevuld met houtskool om hem goed op te stoken.

ondertussen risotto mee begonnen en een gietijzeren pannetje op de Q laten warm worden. Ik gebruik een pannetje omdat het voorkomt dat je steekvlammen krijgt met het brandbare vet.

De eendenborsten even goed aangrillen. 2-3 minuutjes is genoeg.

heerlijk gegeten!!

38E8B7C3-0414-4917-9C2A-653C1DDDC7F4.jpeg


CAE5D409-A46B-41DB-94D3-71BEA38011AD.jpeg


5F8D11F3-7DA4-42A7-B2FE-AE3539A113D1.jpeg


33777F39-1194-407D-85FB-DAF0DD417BBE.jpeg


1D861962-ACDA-439A-94C8-C8011ABE0BD0.jpeg


E93C263B-B590-47A5-9C0D-34E72FF49604.jpeg


C62BCC1C-D6AA-4027-815A-28A6881A31DE.jpeg


F39F4FCF-26ED-4740-BD8E-1B5B98EAA0EE.jpeg


4C772872-9B22-4FD4-8517-510219A5C714.jpeg


1DCE0147-34C5-480B-9785-39CABA056B5B.jpeg


38ACCCEF-A803-4D7D-8849-AE71C462CE73.jpeg


9355C1FF-7F56-487D-B885-3D49693ABD1E.jpeg


A0EBA081-2236-4D73-BA97-CCAB48ED56DE.jpeg


24828937-0FEB-447F-B895-8BD409358FE0.jpeg


7883F2C7-2E49-4CD9-B403-C83804C59DA0.jpeg
 
Dat ziet er goed uit zeg. Laats een paar eendjes geslacht. Dit lijkt me wel heel lekker om eens te maken. Mooi compleet maaltijd lijkt me. Top
 
Dat ziet er goed uit zeg. Laats een paar eendjes geslacht. Dit lijkt me wel heel lekker om eens te maken. Mooi compleet maaltijd lijkt me. Top
Wat jij hebt zijn wilde eenden.... Die smaak lijkt totaal niet op elkaar.
Niet dat het dan geen lekker gerecht kan worden.....
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Gewoon supermooie! Ik zat aan de bavette en moest denken aan eens.... dank voor de tip
 
Zo, dit is ook weer een lekkere maaltijd.
Mooie combi met ducky en risotto. Ik ga mee hier eens door laten inspireren.

Vraegske; moet ik de duck eerst pekelen, of is dat een keuze?
 
moet ik de duck eerst pekelen, of is dat een keuze?

Hoi Peter, uiteraard is het een keuze om te pekelen. Jij bent de chef, dus niks moet. ;)
Ik had nog nooit gepekeld, maar het is erg goed bevallen! Ik had geen zout meer gebruikt bij de bereiding en het stukje vlees was toch heerlijk gezouten door het geheel heen (maar niet té zout).
Wat de verhoudingen moeten zijn weet ik niet. Online zag ik verschillen tussen 1% en 8%. Ik heb dus maar wat geprobeerd en zit (incl vlees) op zo'n 3-4%. Dit was top voor mij, het zoutgehalte was echt goed.

Pekelen heeft volgens mij de voordelen van de smaak, maar komt ook ten goede van de malsheid van het vlees. Ook is er een kleine toename van je stuk vlees (opname van water) en is het bevorderlijk voor de houdbaarheid (vertraagt bacterievorming)
 
Eend is een fantastisch stukje vlees, en deze ziet er goed uit zeg.
Lekker bordje zo.
 
Is het stadspark nu wat rustiger?

Hahaha.
Nou daar zou ik liever geen eendjes oid van eten. Die vijvers in stadsparken zitten vaak aangesloten op de overstorten van het riool systeem. En eenden eten vaak van de bodem van vijvers. Dus alle riool bezinksel komt in die beesten terecht. Niet echt een aanrader. Dus vind je ooit aangereden wild oid in de binnenstad. Nooit op eten. Lekker laten liggen.
 
Erg mooie bereiding van de eendjes mooi en zeer smaakvol in beeld gebracht.
Als wij eend op Aziatische wijze maken dan marineren we de borstjes maar laten het vel boven de marinade.
Ben bang dat anders het vel rubberachtig wordt net als bij kip en kalkoen (als je het vel geen nabehandeling geeft)
heeft het vel van de eendenborst daar geen laat van?
 
Hoi Ewald,
deze eendjes hebben niet in de marinade gelegen. Wel natuurlijk een paar uurtjes in het pekelbadje en toen is ook de huid ondergedompeld geweest.

De huid was mooi crispy en heb ik zeker niet als rubberachtig ervaren. Maar wat bedoel je met nabehandeling? Want ik bak toch op het einde het vet weg en de huid crispy.

Ik (als beginner) kende dit rubber-fenomeen helemaal niet. Ik heb nog meer eendenborsten liggen. Volgende keer zal ik deze apart marineren/pekelen om proefondervindelijk erachter te komen of er een verschil in zit (y)
 
WAUW dat zijn nog eens een paar zeer smakelijke foto's :love: ik ben gek op eend, mijn complimenten
 
Ik was op zoek naar recepten voor eend en kwam dit tegen. Dat ziet er echt lekker uit zeg. Ga ik zeker doen!
 
Terug
Bovenaan Onderaan