Beef en Steak

Discussie draadje Kipsitter (BCC) (afgesplitst)

Volgens jouw theorie kan je een biefstuk in de pan bakken aan 1 kant. De warmte zou zich toch netjes verspreiden volgens jou en je hebt een homogene garing.

Doordat je dit zegt is het duidelijk dat je niet begrijpt wat ik bedoel, maar dat geeft niet.
Zoals ik zei: ik heb niet het idee dat ik je ga overtuigen :)
 
Ik heb dit draadje afgesplitst van mijn laatste BBQ aanwinst, aangezien het in dat draadje ver off topic ging.
Dit is een aardig onderwerp dus daarom gesplitst.
Uit ervaring weet ik en als je wat Natuurkunde kennis hebt, dat de vloeistof in het blik niet zal gaan koken voordat de kip ook 100 graden is.
Het stukje van Ralph klopt redelijk maar met de reden van de malsheid door het verdampende vocht slaat hij m.i. de plank mis.
Met dat gietijzeren ding

1726669250798.png

Gaat dat ook niet gebeuren.
Dit Natuurkundige fenomeen heb je ook met een plastic bekertje water, als je daar een op correcte wijze een vlam onder houdt smelt het bekertje niet maar warmt het water op
 
Laat ik het nog eens proberen:
Je kan een vlam onder plastic/papier houden en zo water koken. Echter de kip zit daar nog bovenop. Ergo, het water zal koken voordat de kip 100 graden is.
Dus nee, het is geen goede vergelijking. Zeker niet omdat op 100 graden bakken ook voor verschillende kerntemperaturen zorgt op verschillende plekken.
 
Lekker op het spit doe je mij het grootste plezier mee :-) eer men klaar is met deze discussie heb ik er al een paar klaar & op 🤣


Ik wil mijn kip sowieso geen 100 graden kern en of er wel of niet wat vocht zou verdampen 🤷‍♂️opdrinken doe je het daarna toch niet meer
 
Laat ik het nog eens proberen:
Je kan een vlam onder plastic/papier houden en zo water koken. Echter de kip zit daar nog bovenop. Ergo, het water zal koken voordat de kip 100 graden is.
Dus nee, het is geen goede vergelijking. Zeker niet omdat op 100 graden bakken ook voor verschillende kerntemperaturen zorgt op verschillende plekken.

Je gedachte gaat fout bij het punt dat de kip er bovenop zit, de kip zit er namelijk helemaal omheen.
 
Je gedachte gaat fout bij het punt dat de kip er bovenop zit, de kip zit er namelijk helemaal omheen.
? Dus jij doet het blikje in de holte zoals een citroen? Zonder uit te steken? En je durft te beweren dat de buitenkant even warm is als de binnenkant?
 
@Kabouter, het is lastig om je ongelijk toe te geven dat heb ik uit eerdere discussies met jou hier al gemerkt.

lees dit eens dit is proefondevindelijk bewezen.

Je doelt op dat je alleen indirect kan doen op een primo? Dat is pertinent onwaar, het spijt me maar jij hebt ongelijk.
 
@Kabouter, het is lastig om je ongelijk toe te geven dat heb ik uit eerdere discussies met jou hier al gemerkt.

lees dit eens dit is proefondevindelijk bewezen.


Interessant artikel!
Het bier komt dus niet eens boven de 54°, terwijl de borst 72 graden is. Zo'n groot verschil had ik niet verwacht eigenlijk!

Je doelt op dat je alleen indirect kan doen op een primo? Dat is pertinent onwaar, het spijt me maar jij hebt ongelijk.

Lees het artikel ff, en herzie je mening dan.
 
Prachtig artikel! Kijk je even naar de plaatjes en de grafieken? Als je het blikje helemaal naar binnen duwt dan ja, dan is het bier kouder. Laat je het blikje voor een groot deel erbuiten dan is het bier warmer. Dat is juist wat ik zeg...

(Oké, ik had het over koken, daar was ik een tikkie enthousiast)
 
Je doelt op dat je alleen indirect kan doen op een primo? Dat is pertinent onwaar, het spijt me maar jij hebt ongelijk.
Lezen schijnt heel moeilijk te zijn, dat heb ik nooit gezegd.
zuiver indirect heb ik gezegd, indirect is op alle BBQ's met deksel mogelijk

Maar dat was een andere discussie, ik ga niet weer splitsen;)
 
Prachtig artikel! Kijk je even naar de plaatjes en de grafieken? Als je het blikje helemaal naar binnen duwt dan ja, dan is het bier kouder. Laat je het blikje voor een groot deel erbuiten dan is het bier warmer. Dat is juist wat ik zeg...

(Oké, ik had het over koken, daar was ik een tikkie enthousiast)

Tjah, als je het water op de kolen gooit kookt het al voordat je de kans had om de kip op de bbq te zetten. Als we zo gaan redeneren kan ik er nog wel een paar verzinnen
 
Oeps, ik had niet verwacht dat mijn commentaar meteen zo opgepakt zou worden (wellicht had iemand anders het in mijn plaats gedaan)
Oei, de meningen zijn flink verdeeld 🫣
Op Youtube ook al 😅

Als alles op tijd binnen komt dan ga ik het zaterdag uitproberen (y)
Misschien blijkt het wel een totaal waardeloos ding te zijn, sja, dan weet ik dat ook weer 🤷‍♂️



Heb hem al onderweg, dus ga het nu gewoon proberen.
Maar rotisserie is idd altijd goed (staat al in mn winkelmandje voor later, plus wat dingetjes voor het pizzabakken) (y)
Sowieso heeft de gietijzeren chicken-sitter een voordeel welke je niet eenvoudig hebt met een blikje! Sapjes uit de kip lopen in de chicken-sitter, dus aardappeltjes/groentjes erin mee laten garen en die nemen vet/smaak van de kip op 👌🏻
 
Oeps, ik had niet verwacht dat mijn commentaar meteen zo opgepakt zou worden (wellicht had iemand anders het in mijn plaats gedaan)

Sowieso heeft de gietijzeren chicken-sitter een voordeel welke je niet eenvoudig hebt met een blikje! Sapjes uit de kip lopen in de chicken-sitter, dus aardappeltjes/groentjes erin mee laten garen en die nemen vet/smaak van de kip op 👌🏻

Pfff, ik heb er inmiddels spijt van dat ik dat überhaupt heb gedeeld 😅 Geen idee dat dat zo'n discussie ging worden.

Erger nog, heb het allemaal nog eens bekeken en ik ben bang dat die kipsitter waarschijnlijk niet eens in de nieuwe bbq gaat passen 🫣
Dus tzt dan toch maar in de offset of gewoon in de oven in de keuken. En met iets van vocht in het reservoir, gewoon omdat het kan 🤷‍♂️

Je hebt helemaal gelijk over de opvangschaal, daar kan idd wat anders bij in, krieltjes ofzo, is vast lekker 🥳
 
Laatst bewerkt:
Lezen schijnt heel moeilijk te zijn, dat heb ik nooit gezegd.
zuiver indirect heb ik gezegd, indirect is op alle BBQ's met deksel mogelijk

Maar dat was een andere discussie, ik ga niet weer splitsen;)
Sorry Ewald. Jij refereert erna en ik heb een goed voorbeeld gegeven met een wga waarop je ook zuiver indirect kan doen. (Wat ook kan op andere kamados dan een primo). Het is nogal flauw om dat aan te halen, zonder ook maar ooit aan te geven waarom het niet kan op iets anders dan een primo, en dan te zeggen oh ik ga er niet op in.
 
ik heb een goed voorbeeld gegeven met een wga waarop je ook zuiver indirect kan doen. (Wat ook kan op andere kamados dan een primo).
Dit is wat ik bedoel met lezen schijnt moeilijk te zijn. Ook dat heb ik nooit gezegd, en een WGA is geen kamado.
En nu weer graag ontopic, anders heb ik dit draadje voor niks gesplitst.
 
Lekker op het spit doe je mij het grootste plezier mee :-) eer men klaar is met deze discussie heb ik er al een paar klaar & op 🤣


Ik wil mijn kip sowieso geen 100 graden kern en of er wel of niet wat vocht zou verdampen 🤷‍♂️opdrinken doe je het daarna toch niet meer
Buiten dat een spit hiervoor natuurlijk goud is, is zo'n chickensitter wel lekker om je aardappels te bedruipen. Alleen met een spit ga je die sitter niet meer gebruiken 😂😂😋😋.

Dat er door de vorm van het blikje weinig vocht verdampt volg ik, ik zou de bovenkant met een blikopener open maken. Echter verdampt vloeistof al veel eerder dan bij koken, misschien minimaal, maar verdampt. Op z'n minst krijg je een heerlijke aromatische geur. Ik denk echter dat het karkas en het vlees zelf te veel tegen houdt om er in te trekken.
Hetzelfde geldt voor kruiden wat je er in stopt, die trekken niet door naar de kern van je vlees.
 
Buiten dat een spit hiervoor natuurlijk goud is, is zo'n chickensitter wel lekker om je aardappels te bedruipen. Alleen met een spit ga je die sitter niet meer gebruiken 😂😂😋😋.

Dat er door de vorm van het blikje weinig vocht verdampt volg ik, ik zou de bovenkant met een blikopener open maken. Echter verdampt vloeistof al veel eerder dan bij koken, misschien minimaal, maar verdampt. Op z'n minst krijg je een heerlijke aromatische geur. Ik denk echter dat het karkas en het vlees zelf te veel tegen houdt om er in te trekken.
Hetzelfde geldt voor kruiden wat je er in stopt, die trekken niet door naar de kern van je vlees.

Hmja, hij past niet op mn nieuwe Weber Classic Kettle, dus ik ga hem gewoon eens in de oven gebruiken.
En voor de Weber koop ik tzt eens zo'n spit, want dat lijkt me best een zinvol ding, en die heb ik helaas niet in mn oven.

Dat over wel of niet verdampen en temperaturen enzo. Daar heb ik mijn eigen ideeën over. Een daarvan is dat vloeistoffen niet perse hoeven te koken om toch al aardig te verdampen. Verdampen door warmte, of stoom door koken zijn 2 verschillende dingen. Als het bijvoorbeeld 50 graden wordt, dan heb je al aardig wat verdamping (maar dus geen stoom, en dat wil je denk ik ook helemaal niet om allerlei praktische redenen). De vloeistof in die chicken sitter word opgewamd van onderen (door je kooltjes, of door de onderwarmte in de oven), ongeacht of er nu een (in het begin nog) koele kip die omheen zit. Maar die kip wordt uiteindelijk ook wel warm.

Wanneer je de binnenkant van de kip erg vochtig kunt houden, en daarbij zelfs de bovenkant van de kip dichtmaakt met een aardappel of zoiets, zodat je er eigenlijk een mini kipsauna van maakt, dan raakt de lucht in de kip volledig verzadigd met vocht en verliest de kip daar geen of weinig vocht meer, omdat hij dat simpelweg niet af kan geven aan reeds verzadigde lucht..., met als resultaat dat hij sappiger blijft. Dus ik denk dat dit hele vraagstuk onder de streep veel meer over vochtbehoud dan om vocht inbrengen gaat.

Hetzelfde geld voor een argument in dat artikel dat Ewald deelde. Meathead gaf hierin aan dat het blik het grootste deel van de kip aan de binnenkant bedekt, en dat de kip daar dus niet bevochtigd kon worden door de inhoud van dat blik. Dat klopt denk ik aardig, maar omdat daar nu een blik, of in mijn geval een gietijzeren vloeistofreservoir zit, is er weinig tot geen vrije ruimte meer over, en kan ook daar minder vocht uit de kip ontsnappen.

Dit in overweging nemende, moeten we ons misschien afvragen of we in plaats van een blik of reservoir, die kip niet gewoon beter kunnen vullen met een lekkere (en flink vochtige) vulling, en dan aan beide kanten af moeten dichten. Ik durf te wedden dat die kip dan net zo sappig blijft als wanneer hij wordt bereid als beercan chicken.

Ik kan me voorstellen dat aroma's iets doen. Maar dan moet het echt wel knap sterk zijn om überhaupt proefbaar te zijn. Alweer omdat verzadigd vlees eigenlijk niks of weinig op kan nemen, en al helemaal niet in de korte tijd dat die kip in de oven zit. Veel mensen beweren van wel. Maar misschien is het meer dat de smaak eraan zit, in plaats van dat het er echt in trekt. Met koud roken smeer je eigenlijk ook gewoon een lekker ruikend laagje aan het vlees, en dat trekt nog een beetje in wanneer je het vlees daarna lang laat rijpen. Maar als je die kip gelijk opeet dan krijgt het daar geen tijd voor. Vooraf marineren net zo, ik geloof echt wel dat die smaken in het vlees trekken, maar dat heeft zn tijd nodig.

Een blikje zou ik trouwens sowieso niet willen gebruiken, de opening is idd te klein, er zit een plastic liner in, en de verf die erop zit kan ook nooit gezond zijn. Het kan volgens zeggen misschien weinig kwaad, maar een geverfd blikje is echt niet bedoeld om eten op te bereiden.

My 2 cents, omdat ik per ongeluk deze hele discussie heb aangeslingerd 😅🙃
Ik ga nu dekking zoeken, en ergens volgende week dat ding mooi uitproberen 😁🥳
 
Terug
Bovenaan Onderaan