Buiten dat een spit hiervoor natuurlijk goud is, is zo'n chickensitter wel lekker om je aardappels te bedruipen. Alleen met een spit ga je die sitter niet meer gebruiken
![Face with tears of joy :joy: 😂](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f602.png)
![Face with tears of joy :joy: 😂](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f602.png)
![Face savoring food :yum: 😋](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f60b.png)
![Face savoring food :yum: 😋](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f60b.png)
.
Dat er door de vorm van het blikje weinig vocht verdampt volg ik, ik zou de bovenkant met een blikopener open maken. Echter verdampt vloeistof al veel eerder dan bij koken, misschien minimaal, maar verdampt. Op z'n minst krijg je een heerlijke aromatische geur. Ik denk echter dat het karkas en het vlees zelf te veel tegen houdt om er in te trekken.
Hetzelfde geldt voor kruiden wat je er in stopt, die trekken niet door naar de kern van je vlees.
Hmja, hij past niet op mn nieuwe Weber Classic Kettle, dus ik ga hem gewoon eens in de oven gebruiken.
En voor de Weber koop ik tzt eens zo'n spit, want dat lijkt me best een zinvol ding, en die heb ik helaas niet in mn oven.
Dat over wel of niet verdampen en temperaturen enzo. Daar heb ik mijn eigen ideeën over. Een daarvan is dat vloeistoffen niet perse hoeven te koken om toch al aardig te verdampen.
Verdampen door warmte, of stoom door koken zijn 2 verschillende dingen. Als het bijvoorbeeld 50 graden wordt, dan heb je al aardig wat verdamping (maar dus geen stoom, en dat wil je denk ik ook helemaal niet om allerlei praktische redenen). De vloeistof in die chicken sitter word opgewamd van onderen (door je kooltjes, of door de onderwarmte in de oven), ongeacht of er nu een (in het begin nog) koele kip die omheen zit. Maar die kip wordt uiteindelijk ook wel warm.
Wanneer je de binnenkant van de kip erg vochtig kunt houden, en daarbij zelfs de bovenkant van de kip dichtmaakt met een aardappel of zoiets, zodat je er eigenlijk een mini kipsauna van maakt, dan raakt de lucht in de kip volledig verzadigd met vocht en verliest de kip daar geen of weinig vocht meer, omdat hij dat simpelweg niet af kan geven aan reeds verzadigde lucht..., met als resultaat dat hij sappiger blijft.
Dus ik denk dat dit hele vraagstuk onder de streep veel meer over vochtbehoud dan om vocht inbrengen gaat.
Hetzelfde geld voor een argument in dat artikel dat Ewald deelde. Meathead gaf hierin aan dat het blik het grootste deel van de kip aan de binnenkant bedekt, en dat de kip daar dus niet bevochtigd kon worden door de inhoud van dat blik. Dat klopt denk ik aardig, maar omdat daar nu een blik, of in mijn geval een gietijzeren vloeistofreservoir zit, is er weinig tot geen vrije ruimte meer over, en kan ook daar minder vocht uit de kip ontsnappen.
Dit in overweging nemende, moeten we ons misschien afvragen of we in plaats van een blik of reservoir, die kip niet gewoon beter kunnen vullen met een lekkere (en flink vochtige) vulling, en dan aan beide kanten af moeten dichten. Ik durf te wedden dat die kip dan net zo sappig blijft als wanneer hij wordt bereid als beercan chicken.
Ik kan me voorstellen dat aroma's iets doen. Maar dan moet het echt wel knap sterk zijn om überhaupt proefbaar te zijn. Alweer omdat verzadigd vlees eigenlijk niks of weinig op kan nemen, en al helemaal niet in de korte tijd dat die kip in de oven zit. Veel mensen beweren van wel. Maar misschien is het meer dat de smaak eraan zit, in plaats van dat het er echt in trekt. Met koud roken smeer je eigenlijk ook gewoon een lekker ruikend laagje aan het vlees, en dat trekt nog een beetje in wanneer je het vlees daarna lang laat rijpen. Maar als je die kip gelijk opeet dan krijgt het daar geen tijd voor. Vooraf marineren net zo, ik geloof echt wel dat die smaken in het vlees trekken, maar dat heeft zn tijd nodig.
Een blikje zou ik trouwens sowieso niet willen gebruiken, de opening is idd te klein, er zit een plastic liner in, en de verf die erop zit kan ook nooit gezond zijn. Het kan volgens zeggen misschien weinig kwaad, maar een geverfd blikje is echt niet bedoeld om eten op te bereiden.
My 2 cents, omdat ik per ongeluk deze hele discussie heb aangeslingerd
![Grinning face with sweat :sweat_smile: 😅](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f605.png)
![Upside-down face :upside_down: 🙃](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f643.png)
Ik ga nu dekking zoeken, en ergens volgende week dat ding mooi uitproberen
![Beaming face with smiling eyes :grin: 😁](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f601.png)
![Partying face :partying_face: 🥳](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f973.png)