- Berichten
- 7.284
Beste BBQ-Vrienden!
Toen ik het onderwerp van onze maandelijkse fotowedstrijd hoorde zag ik meteen allemaal plaatjes voor me die de dagen daarna ook daadwerkelijk uitgewerkt werden. Super leuke ideeën die ik zelf ook al eens gemaakt heb. Kipkluifjes komen hier bijna wekelijks langs op de BBQ omdat ze zo fokking lekker zijn en je er oneindig mee kunt variëren... toch liet ik me daardoor aanvankelijk meteen een hoekje induwen waar ik eigenlijk niet naartoe wilde. Ik vind het juist zo leuk bij die maandelijkse wedstrijd om weer eens wat nieuws de bedenken en jezelf uit te dagen er iets moois van te maken, speciaal voor de wedstrijd.
Toen dacht ik aan een Marokkaans Tajine recept dat ik vaak op een druilerige winterse namiddag heb gemaakt. Echt ultiem comfortfood, langzaam gegaard in de tajine op een zacht pruttelend vuurtje. Toen dacht ik, wacht eens, daar kan ik ook een BBQ-variatie op maken! Dus hoppa, de buitenkeuken in!
Een mooie marinade maken van citroensap, uien, gember, knoflook, grof zeezout, saffraan en platte peterselie (of koriander maar dat kost me hier op voorhand al een paar stemmen dus die laat ik liever achterwege) en daar de kippetjes lekker in laten badderen voor een paar uurtjes.
De uien dien je vooraf grof te raspen met zo'n blokrasp, zegt het recept. Dus dat doe ik braaf, maar dat is een tranendal natuurlijk, mooie verse uien op een redelijk stompe rasp... maar ja, alles voor de fans natuurlijk! En ik heb gelukkig al mijn vingers nog.
Daar de kipjes bij voor een paar uurtjes, kijk die saffraan geeft al wat geur en kleur af.
Dan ook vast de ingrediënten voor de saus erbij halen... You know what TIJM it is!
Voor de ultieme BBQ-twist zet ik de kippies lekker aan op het gietijzeren rooster:
Tja, en als je dan toch aan het grillen bent... dan moet daar lekker een biertje bij natuurlijk!
Na het grillen mogen de kippies in een skillet met de rest van de uien marinade, lekker pruttelen in wat kersenrook. Tajine is leuk, maar een keramisch ei vol lekkere kersenrook is op zich ook al een mooie tajine, toch?
Na een uurtje lekker pruttelen valt het echt op hoe lekker dat spulletje gaat ruiken man, de tuin zat vol knoflook, uien en saffraan.
Toen mochten de olijven, de tijm en vooral de reepjes ingelegde citroen erbij voor het laatste kwartiertje... joepie-de-poepie wat een geuren!
Nog even een mooi Turks Broodje erbij bakken om die zalige saus er zo lekker mee weg te soppen, aftoppen met geroosterde amandeltjes, Happy Days!
Het was een erg fijne zondagse schotel, heerlijk roseetje ernaast, mooi man!
Tot de volgende, en dank voor de inspiratie Remco!
Toen ik het onderwerp van onze maandelijkse fotowedstrijd hoorde zag ik meteen allemaal plaatjes voor me die de dagen daarna ook daadwerkelijk uitgewerkt werden. Super leuke ideeën die ik zelf ook al eens gemaakt heb. Kipkluifjes komen hier bijna wekelijks langs op de BBQ omdat ze zo fokking lekker zijn en je er oneindig mee kunt variëren... toch liet ik me daardoor aanvankelijk meteen een hoekje induwen waar ik eigenlijk niet naartoe wilde. Ik vind het juist zo leuk bij die maandelijkse wedstrijd om weer eens wat nieuws de bedenken en jezelf uit te dagen er iets moois van te maken, speciaal voor de wedstrijd.
Toen dacht ik aan een Marokkaans Tajine recept dat ik vaak op een druilerige winterse namiddag heb gemaakt. Echt ultiem comfortfood, langzaam gegaard in de tajine op een zacht pruttelend vuurtje. Toen dacht ik, wacht eens, daar kan ik ook een BBQ-variatie op maken! Dus hoppa, de buitenkeuken in!
Een mooie marinade maken van citroensap, uien, gember, knoflook, grof zeezout, saffraan en platte peterselie (of koriander maar dat kost me hier op voorhand al een paar stemmen dus die laat ik liever achterwege) en daar de kippetjes lekker in laten badderen voor een paar uurtjes.
De uien dien je vooraf grof te raspen met zo'n blokrasp, zegt het recept. Dus dat doe ik braaf, maar dat is een tranendal natuurlijk, mooie verse uien op een redelijk stompe rasp... maar ja, alles voor de fans natuurlijk! En ik heb gelukkig al mijn vingers nog.
Daar de kipjes bij voor een paar uurtjes, kijk die saffraan geeft al wat geur en kleur af.
Dan ook vast de ingrediënten voor de saus erbij halen... You know what TIJM it is!
Voor de ultieme BBQ-twist zet ik de kippies lekker aan op het gietijzeren rooster:
Tja, en als je dan toch aan het grillen bent... dan moet daar lekker een biertje bij natuurlijk!
Na het grillen mogen de kippies in een skillet met de rest van de uien marinade, lekker pruttelen in wat kersenrook. Tajine is leuk, maar een keramisch ei vol lekkere kersenrook is op zich ook al een mooie tajine, toch?
Na een uurtje lekker pruttelen valt het echt op hoe lekker dat spulletje gaat ruiken man, de tuin zat vol knoflook, uien en saffraan.
Toen mochten de olijven, de tijm en vooral de reepjes ingelegde citroen erbij voor het laatste kwartiertje... joepie-de-poepie wat een geuren!
Nog even een mooi Turks Broodje erbij bakken om die zalige saus er zo lekker mee weg te soppen, aftoppen met geroosterde amandeltjes, Happy Days!
Het was een erg fijne zondagse schotel, heerlijk roseetje ernaast, mooi man!
Tot de volgende, en dank voor de inspiratie Remco!