Na veel voorbeelden te hebben gezien (zowel op het forum als bij een bevriende bbq'ers) én omdat we sinds dit voorjaar de veranda aan het huis hebben laten bouwen, werd het ook bij ons tijd voor een buitenkeuken. De Weber heb ik het eerste jaar 'los' gebruikt met een tafeltje erbij, maar kwam al snel ruimte tekort. Inmiddels al weer een paar maanden geleden dat ik de -voorlopig- laatste hand aan het project heb gelegd maar kwam er nog niet aan toe om een bouwverslag te schrijven. Dus bij deze!
Na veel tekenen, rekenen en bijschaven waren het plan en de afmetingen gereed. Het meubel wordt 190 lang, 85 diep en 90 hoog. De ruimte onder het werkblad wordt in 2 gelijke delen verdeeld waarbij het linker deel een dichte kast wordt en rechts (nu nog) open waar de Weber in komt te hangen.
Eerst maar het hout gehaald. Douglas palen (70*70) voor het frame en planken (18*195) voor de zijkanten. Het blad wordt een cm dikker (28*195) voor voldoende stevigheid. Achteraf had ik dit ook met de 18 mm planken kunnen doen omdat de overspanning niet heel groot is. Maar het dikke blad steekt mooi af bij de rest.
Bekijk bijlage 13237
En dan ligt er een berg(je) hout in de tuin, klaar om aan de slag te gaan.
Allereerst begonnen met het frame door de balken op maat te zagen. Daarna met hoekspanners en lijmklemmen gefixeerd zodat alles zo haaks mogelijk bevestigd kan worden. Het blijft 'tuinhout' dus vooral over langere lengtes zit er wel eens een afwijking, waar je later weer last van kunt hebben.
Na een middagje zagen, (voor)boren, verzinken en schroeven was het frame klaar. Gelijk maar de wielen eronder nu het gewicht nog te doen is. En alvast de eerste delen in de houtolie gezet.
Vervolgens de planken voor de zij- en achterwanden gezaagd. Inmiddels werd de tuin al een hele fijne werkplaats
Na de zijwanden waren de deurtjes voor het dichte deel aan de beurt. Eenvoudig in elkaar gezet door 2 verbindingslatjes aan de achterkant. Na monteren van het deurbeslag bleken de deurtjes nét te groot dus weer losgehaald en er een randje af gezaagd. Dat heb ik later nog eens gedaan toen het buiten vochtiger werd, en de deurtjes weer klemden.
De kast was hoog genoeg voor een legplank dus die was daarna aan de beurt. En al gauw werd deze ruimte ingenomen door de kleine bbq'er in huis.
Nu kon het werkblad er op. Ook hier weer veel met lijmklemmen gewerkt om alles zo strak en haaks mogelijk te kunnen bevestigen. De vijf planken heb ik in de lengte expres iets te lang gelaten zodat ik ze na het bevestigen in één keer op dezelfde lengte kon krijgen met de afkortzaag.
Eindelijk, de Q kan er in! Nouja, nadat het gat afgetekend en gezaagd is. De tip om 'm omgekeerd op het blad te leggen was daarbij super handig.
Vier sleufduimen in het blad geschroefd, de uiteindes iets geslepen zodat ze goed in de rand van de Q vallen en hij kon er in. Tijd voor een eerste sessie met het nieuwe meubel!
Ondertussen waren de bestelde tegels voor het werkblad binnen. Na ervaringen van een bevriende bbq'er heb ik besloten om een dunne plaat multiplex als ondergrond te gebruiken. Dat is een stuk vlakker dan de losse planken van het werkblad, geen kieren tussen de planken en hopelijk ook minder last van de werking van het hout (en dus loskomende tegels/voegen). Beide platen met een paar spijkertjes gefixeerd en behandeld met voorstrijk. Door gebruik te maken van een levelling systeem was het heel makkelijk om de tegels te verwerken.
Na twee dagen de tegel-clips los getikt en het geheel gevoegd. Moet zeggen dat het voor m'n eerste tegel-klus best strak is geworden.
Ter decoratie/aankleding van de veranda ook nog een achterwandje gemaakt van dezelfde planken als het werkblad. Daar komen tzt nog meer emaille borden op te hangen.
Al met al een aardige klus maar veel van geleerd én plezier van gehad. Nog te doen, al wordt dat waarschijnlijk pas in het voorjaar:
- afneembare schotten voor het Q-gedeelte bevestigen met magneten
- constructie bedenken om gereedschap aan op te hangen
- opbergbakken voor houtkool en gereedschap
- heel veel bbq'en en genieten
Na veel tekenen, rekenen en bijschaven waren het plan en de afmetingen gereed. Het meubel wordt 190 lang, 85 diep en 90 hoog. De ruimte onder het werkblad wordt in 2 gelijke delen verdeeld waarbij het linker deel een dichte kast wordt en rechts (nu nog) open waar de Weber in komt te hangen.
Eerst maar het hout gehaald. Douglas palen (70*70) voor het frame en planken (18*195) voor de zijkanten. Het blad wordt een cm dikker (28*195) voor voldoende stevigheid. Achteraf had ik dit ook met de 18 mm planken kunnen doen omdat de overspanning niet heel groot is. Maar het dikke blad steekt mooi af bij de rest.
Bekijk bijlage 13237
En dan ligt er een berg(je) hout in de tuin, klaar om aan de slag te gaan.
Allereerst begonnen met het frame door de balken op maat te zagen. Daarna met hoekspanners en lijmklemmen gefixeerd zodat alles zo haaks mogelijk bevestigd kan worden. Het blijft 'tuinhout' dus vooral over langere lengtes zit er wel eens een afwijking, waar je later weer last van kunt hebben.
Na een middagje zagen, (voor)boren, verzinken en schroeven was het frame klaar. Gelijk maar de wielen eronder nu het gewicht nog te doen is. En alvast de eerste delen in de houtolie gezet.
Vervolgens de planken voor de zij- en achterwanden gezaagd. Inmiddels werd de tuin al een hele fijne werkplaats

Na de zijwanden waren de deurtjes voor het dichte deel aan de beurt. Eenvoudig in elkaar gezet door 2 verbindingslatjes aan de achterkant. Na monteren van het deurbeslag bleken de deurtjes nét te groot dus weer losgehaald en er een randje af gezaagd. Dat heb ik later nog eens gedaan toen het buiten vochtiger werd, en de deurtjes weer klemden.
De kast was hoog genoeg voor een legplank dus die was daarna aan de beurt. En al gauw werd deze ruimte ingenomen door de kleine bbq'er in huis.
Nu kon het werkblad er op. Ook hier weer veel met lijmklemmen gewerkt om alles zo strak en haaks mogelijk te kunnen bevestigen. De vijf planken heb ik in de lengte expres iets te lang gelaten zodat ik ze na het bevestigen in één keer op dezelfde lengte kon krijgen met de afkortzaag.
Eindelijk, de Q kan er in! Nouja, nadat het gat afgetekend en gezaagd is. De tip om 'm omgekeerd op het blad te leggen was daarbij super handig.
Vier sleufduimen in het blad geschroefd, de uiteindes iets geslepen zodat ze goed in de rand van de Q vallen en hij kon er in. Tijd voor een eerste sessie met het nieuwe meubel!
Ondertussen waren de bestelde tegels voor het werkblad binnen. Na ervaringen van een bevriende bbq'er heb ik besloten om een dunne plaat multiplex als ondergrond te gebruiken. Dat is een stuk vlakker dan de losse planken van het werkblad, geen kieren tussen de planken en hopelijk ook minder last van de werking van het hout (en dus loskomende tegels/voegen). Beide platen met een paar spijkertjes gefixeerd en behandeld met voorstrijk. Door gebruik te maken van een levelling systeem was het heel makkelijk om de tegels te verwerken.
Na twee dagen de tegel-clips los getikt en het geheel gevoegd. Moet zeggen dat het voor m'n eerste tegel-klus best strak is geworden.
Ter decoratie/aankleding van de veranda ook nog een achterwandje gemaakt van dezelfde planken als het werkblad. Daar komen tzt nog meer emaille borden op te hangen.
Al met al een aardige klus maar veel van geleerd én plezier van gehad. Nog te doen, al wordt dat waarschijnlijk pas in het voorjaar:
- afneembare schotten voor het Q-gedeelte bevestigen met magneten
- constructie bedenken om gereedschap aan op te hangen
- opbergbakken voor houtkool en gereedschap
- heel veel bbq'en en genieten
