- Berichten
- 989
Hoi Bbq genoten,
Vorige week zaterdag was het eindelijk weer zover. Lekker bier brouwen en Bbqen met vrienden bij een vriend van mij in zijn achtertuin ( mijn tuin is helaas te klein voor dit soort projecten)
We beginnen natuurlijk eerst voor het verzorgen van de inwendige mens.
Een Tant Angèle ( ik moet bekennen dat je heel wat Tant Angèl op moet hebben wil je der lekker vinden
)
Na Tant Angèl was het zover en gingen we brouwen. Deze keer gingen we een Blonde Stoot brouwen.
We nemen het recept van de Blonde Stoot ( credits hiervoor gaan naam mijn achterbuurman die in Tilburg in biergilde zit en ons heeft geholpen met de Blonde Stoot)
Vervolgens een brouwketel ( in dit geval een Brew Monk van 30 liter ) en vullen die met water.
Dan gaan alle granen erin en kan het brouw proces beginnen.
Nadat het brouwsel verschillende Maisch stadiums had doorlopen was het tijd om het Maischwater te spoelen. Dit doe je om alle eiwitten eruit te spoelen zodat je een mooi helder biertje krijgt op het einde.
Begint ondertussen al als een lekkere Blonde Stoot uit te zien
Vervolgens kun je met een SG meter zien hoeveel suiker er in het brouwsel zit.
Onze Blonde Stoot zit nog laag in het suiker gehalte ( dat zou betekenen dat als je nu de Maisch gaat koken je een laag % zou krijgen zonder extra toevoeging van suiker ) en dan krijgen we een Blonde stoot die natuurlijk niet te zuipen is
Ondertussen werd natuurlijk ook weer voor de inwendige mens gezorgd.
De laaste stap is dan ook alles aan de kook brengen met de suiker en de hop. Dit Mag dan zo 60 min koken.
Nadat het brouwsel een uurtje heeft gekookt wordt het tijd om alles terug te koelen.
Je ziet nu ook mooi wat de toevoeging van suiker heeft gedaan tijdens het kook proces de SG waarden zijn gestegen.
Dat betekent dat onze Blonde Stoot een % van tussen de 6 % en 7 % gaat krijgen (daar doen we het wel voor
)
Ondertussen wat brouwsel in ellepijp gedaan met alchohol meter om het % te meten.
Nadat het brouwsel is terug gekoeld wordt het tijd om alles te zeven en in een vergistingsvat te doen.
Als dat allemaal is gebeurd komt er een gist bij
Dit alles mag nu voor 6 weken pruttelen in de kelder ( ben daar vergeten foto’s van te maken omdat ik al lichtelijk Monk was zeg maar
)
Over 5 weken kan dan het bier gebotteld worden en dan hopen we een heerlijke Blonde Stoot te hebben. Ik zal dit draadje aanvullen als het zover is .
Na al dat brouwen van bier en bier drinken heeft de inwendige mens honger gekregen en hebben we heerlijk Duif met bramensaus , yankee style witlof, en een maïskolf van de bbq gegeten en als toetje een heerlijke mango mousse met slagroom en munt. Het Recept van de Duif kwam uit het boek van smokey goodness
Nu fingerscross en hopen dat onze Blonde Stoot ook echt een Stoot wordt
Danke voor het lezen genoten en tot gauw
Vorige week zaterdag was het eindelijk weer zover. Lekker bier brouwen en Bbqen met vrienden bij een vriend van mij in zijn achtertuin ( mijn tuin is helaas te klein voor dit soort projecten)
We beginnen natuurlijk eerst voor het verzorgen van de inwendige mens.
Een Tant Angèle ( ik moet bekennen dat je heel wat Tant Angèl op moet hebben wil je der lekker vinden

Na Tant Angèl was het zover en gingen we brouwen. Deze keer gingen we een Blonde Stoot brouwen.
We nemen het recept van de Blonde Stoot ( credits hiervoor gaan naam mijn achterbuurman die in Tilburg in biergilde zit en ons heeft geholpen met de Blonde Stoot)
Vervolgens een brouwketel ( in dit geval een Brew Monk van 30 liter ) en vullen die met water.
Dan gaan alle granen erin en kan het brouw proces beginnen.
Nadat het brouwsel verschillende Maisch stadiums had doorlopen was het tijd om het Maischwater te spoelen. Dit doe je om alle eiwitten eruit te spoelen zodat je een mooi helder biertje krijgt op het einde.
Begint ondertussen al als een lekkere Blonde Stoot uit te zien

Vervolgens kun je met een SG meter zien hoeveel suiker er in het brouwsel zit.
Onze Blonde Stoot zit nog laag in het suiker gehalte ( dat zou betekenen dat als je nu de Maisch gaat koken je een laag % zou krijgen zonder extra toevoeging van suiker ) en dan krijgen we een Blonde stoot die natuurlijk niet te zuipen is

Ondertussen werd natuurlijk ook weer voor de inwendige mens gezorgd.
De laaste stap is dan ook alles aan de kook brengen met de suiker en de hop. Dit Mag dan zo 60 min koken.
Je ziet nu ook mooi wat de toevoeging van suiker heeft gedaan tijdens het kook proces de SG waarden zijn gestegen.
Dat betekent dat onze Blonde Stoot een % van tussen de 6 % en 7 % gaat krijgen (daar doen we het wel voor

Ondertussen wat brouwsel in ellepijp gedaan met alchohol meter om het % te meten.
Nadat het brouwsel is terug gekoeld wordt het tijd om alles te zeven en in een vergistingsvat te doen.
Als dat allemaal is gebeurd komt er een gist bij
Dit alles mag nu voor 6 weken pruttelen in de kelder ( ben daar vergeten foto’s van te maken omdat ik al lichtelijk Monk was zeg maar

Over 5 weken kan dan het bier gebotteld worden en dan hopen we een heerlijke Blonde Stoot te hebben. Ik zal dit draadje aanvullen als het zover is .
Na al dat brouwen van bier en bier drinken heeft de inwendige mens honger gekregen en hebben we heerlijk Duif met bramensaus , yankee style witlof, en een maïskolf van de bbq gegeten en als toetje een heerlijke mango mousse met slagroom en munt. Het Recept van de Duif kwam uit het boek van smokey goodness
Nu fingerscross en hopen dat onze Blonde Stoot ook echt een Stoot wordt

Danke voor het lezen genoten en tot gauw
