BasBQ
Beef en Steak

Bier brouwen en Duif van de Bbq

 
 

Sticky Fingers

Pitmaster
Berichten
586
Hoi Bbq genoten,

Vorige week zaterdag was het eindelijk weer zover. Lekker bier brouwen en Bbqen met vrienden bij een vriend van mij in zijn achtertuin ( mijn tuin is helaas te klein voor dit soort projecten)

AE6CAC4A-AF08-4844-A637-171A09AF42BE.jpeg


6516C97D-1C19-4C8B-A088-23154DBE76DC.jpeg


We beginnen natuurlijk eerst voor het verzorgen van de inwendige mens.

9846386C-B61E-4E5C-A033-8E619E957A2E.jpeg


Een Tant Angèle ( ik moet bekennen dat je heel wat Tant Angèl op moet hebben wil je der lekker vinden 😉 )

Na Tant Angèl was het zover en gingen we brouwen. Deze keer gingen we een Blonde Stoot brouwen.

We nemen het recept van de Blonde Stoot ( credits hiervoor gaan naam mijn achterbuurman die in Tilburg in biergilde zit en ons heeft geholpen met de Blonde Stoot)

E556F9A8-37D6-423F-A428-DB65FF7EA8DA.jpeg


Vervolgens een brouwketel ( in dit geval een Brew Monk van 30 liter ) en vullen die met water.

8E7F8D32-FF9D-4445-BE5D-AFEE5FB9BE9F.jpeg


Dan gaan alle granen erin en kan het brouw proces beginnen.

7351535A-6330-48DB-99F1-03744260B481.jpeg


866A476D-D980-4AC1-B714-E95760340F91.jpeg

70A19307-B313-4A77-B51F-3A0E53FBED07.jpeg


Nadat het brouwsel verschillende Maisch stadiums had doorlopen was het tijd om het Maischwater te spoelen. Dit doe je om alle eiwitten eruit te spoelen zodat je een mooi helder biertje krijgt op het einde.

BE1101C8-EB96-4E31-9F63-F5446BC8D732.jpeg

Begint ondertussen al als een lekkere Blonde Stoot uit te zien😋

Vervolgens kun je met een SG meter zien hoeveel suiker er in het brouwsel zit.

DE26178D-6A75-4E2C-8515-AFD2C197DDBC.jpeg

Onze Blonde Stoot zit nog laag in het suiker gehalte ( dat zou betekenen dat als je nu de Maisch gaat koken je een laag % zou krijgen zonder extra toevoeging van suiker ) en dan krijgen we een Blonde stoot die natuurlijk niet te zuipen is 😜


Ondertussen werd natuurlijk ook weer voor de inwendige mens gezorgd.

A31D4589-8832-475E-932E-456C1AFD58F9.jpeg



De laaste stap is dan ook alles aan de kook brengen met de suiker en de hop. Dit Mag dan zo 60 min koken.

05C40601-DA98-4629-A58C-5B867309E2E0.jpeg
70BB7783-E03E-400B-9A13-EAF6412ECA15.jpeg

A4E9EC6E-4422-427D-8E9A-E7704A9FDAFF.jpeg
5B89B390-D750-47FF-B59F-31564CE47710.jpeg
Nadat het brouwsel een uurtje heeft gekookt wordt het tijd om alles terug te koelen.

602EC338-4767-4150-9A23-C1BE8634D1EA.jpeg


Je ziet nu ook mooi wat de toevoeging van suiker heeft gedaan tijdens het kook proces de SG waarden zijn gestegen.

70715674-4C93-4405-8E2E-3F5146F6AA72.jpeg

Dat betekent dat onze Blonde Stoot een % van tussen de 6 % en 7 % gaat krijgen (daar doen we het wel voor 🍻)

Ondertussen wat brouwsel in ellepijp gedaan met alchohol meter om het % te meten.

BB2F2973-BFF0-41EA-8C27-4FC8CF2DAA74.jpeg


Nadat het brouwsel is terug gekoeld wordt het tijd om alles te zeven en in een vergistingsvat te doen.
D7436FC9-5D85-480B-8679-AA7A59DEF9C6.jpeg
A72272EC-C25E-46B5-9E69-B92521C04331.jpeg

Als dat allemaal is gebeurd komt er een gist bij

CA831B22-271B-4253-84DD-30F9928C4ECB.jpeg


Dit alles mag nu voor 6 weken pruttelen in de kelder ( ben daar vergeten foto’s van te maken omdat ik al lichtelijk Monk was zeg maar 😅)

02F18EE7-33AA-4EC0-831B-D86FA423D851.jpeg

Over 5 weken kan dan het bier gebotteld worden en dan hopen we een heerlijke Blonde Stoot te hebben. Ik zal dit draadje aanvullen als het zover is .

Na al dat brouwen van bier en bier drinken heeft de inwendige mens honger gekregen en hebben we heerlijk Duif met bramensaus , yankee style witlof, en een maïskolf van de bbq gegeten en als toetje een heerlijke mango mousse met slagroom en munt. Het Recept van de Duif kwam uit het boek van smokey goodness

8CCB6FE4-D3DE-48F7-AC40-A6645C01BAE5.jpeg



90E914CC-1E9E-4179-B764-B8E5C1E3B3EB.jpeg
601B0870-995D-47C6-9A8A-76CE3D4C0BAA.jpeg
B3D3AB9D-2004-402A-BF67-111EB9CFD7AF.jpeg
2629ED1F-8686-49D1-A0AE-3443467D52EB.jpeg
6BAB6B45-89BC-41AC-91D7-60F71937A9E1.jpeg



Nu fingerscross en hopen dat onze Blonde Stoot ook echt een Stoot wordt 🤣

Danke voor het lezen genoten en tot gauw 🍻
 
Prachtig!

Lekker bezig geweest zo met zijn allen.
 
Ik kan alleen maar met vochtige mondhoeken schrijven helemaal Geweldig!
Als dit geen sticker waard is ?
 
Ik word zo blij van dit forum waar jullie al deze inspirerende projecten plaatsen!
 
Prachtig, vlees en bier, beter kan niet.
 
Amai, dat ziet er echt een topdag uit!
Doet me twijfelen of ik nieuwe vrienden moet zoeken :ROFLMAO:
 
...of nieuwe hobbies erbij!
 
Leuk man, ik heb een 30 liter grainfather maar dan met een copper dome voor te destileren.

Mooie is dat je er ook zoals jullie bier van kan brouwen. Mooie hobby he koken, eten drinken en je eigen brouwsels creeëren 🥰👍💪🏻
 
Hier ook zelf al wat alcohol gedistilleerd uit suiker.
Goed voor limoncello en advocaat en dergelijke te maken.
Binnen enkele weken ga ik een eerste keer appelen vergisten en distilleren.
 
Hier ook zelf al wat alcohol gedistilleerd uit suiker.
Goed voor limoncello en advocaat en dergelijke te maken.
Binnen enkele weken ga ik een eerste keer appelen vergisten en distilleren.
hier idem,
2 jaar geleden ze door de sapcentrifuge gedaan, wat extra suiker erin en een gist gekocht.

Ben van zin dit jaar ze te breken en dan achteraf te persen.
Benieuwd hoe dat gaat bevallen.
 
Rijpen ga ik proberen met stukjes eik in de vloeistof en dan sous vide aan 45 graden enkele dagen.
 
Rijpen ga ik proberen met stukjes eik in de vloeistof en dan sous vide aan 45 graden enkele dagen.

Ik had inderdaad ook houten chucks van eiken vaten gekocht, in de weckpot gegooid en dan een paar maanden vergeten.
Resultaat was zeker niet slecht.

Van de calva heb ik geen foto's, dit zijn 2 batchen van UJSSM, als ik me goed herinner met 2 weken verschil tussen.
f26adee8-10aa-4b23-9352-b6b6dc9d9538.jpg
 
Terug
Bovenaan Onderaan