- Berichten
- 457
Goedemorgen,
Gisteren liep ik in de Sligro en kwam ik daar weer een veel te aardige slager tegen.. Ik vertelde hem dat ik al een tijdje in m'n hoofd had om beef short ribs te maken. Waarop hij zei; laat ik nou net nog een stukje Australisch Wagyu hebben liggen van 1,6 kg. Dat duurde natuurlijk niet heel lang voordat dat in m'n karretje lag. Mooi stuk met 3 botten, lekker veel vetaders en niet te duur (28 euro incl BTW).
Besloten om de grauwe Hemelvaartsdag te gebruiken om het ei op te stoken tot 115 graden. Ik reken op 8 a 10 uur op de bbq dus heb vanmorgen om 8 uur het ei aangezet.
Ondertussen had ik mooi tijd om het vlees te ontvliezen en de vetkap er af te snijden.
Daarna in een rub gezet van enkel peper en zout. Meer heeft dit vlees niet nodig, aldus ingewijden
Inmiddels was het ei ook op temperatuur. Blokje eik en blokje Jack Daniels er op voor een beetje rook. Conveggtor er in en een lekbak er op.
Ondertussen zijn we twee uur verder (start om 8:30) en staat de kerntemperatuur al op 60 graden wat sneller is dan ik had verwacht.
Botjes beginnen al een beetje uit te steken en de buitenkant wordt al wat donkerder. En die geur... Heb nu al honger!
Update 12:15
Ribben liggen er nu bijna 4 uur op.. Geur is heerlijk en de botten steken al behoorlijk ver uit. Temperatuur van de het ei zit stabiel op 110-115 graden. Kerntemperatuur is in de afgelopen 1,5 uur gestegen van 70 naar 72 :-O..
Ik maak me dus inmiddels niet meer zo druk om te snel stijgen
Update 15:00
Korte update. Heb enkel even het deksel open gehad om te kijken hoe het er bij stond. Ik weet het,, kijken is niet koken maar ik kon het even niet laten haha.. Hierbij paar foto's van het resultaat na 6 uur op 115 graden.
BGE zit nog steeds netjes tussen de 110 en 115. Kerntemperatuur is nu 79 graden. Still going strong!
Update 19:00:
Nadat het lang duurde tot die voorbij de 74 graden kerntemperatuur was, kwam die eindelijk op 88. Daarna kwam er een terugval naar 82 graden en daarom heb ik hem toen ingepakt met bakpapier. Ik heb er ook nog maar een bakje BBQ beans bij gezet volgens recept van Noskos.
Om 20:30 was het dan eindelijk zo ver. De kerntemperatuur zat op 92 graden en dat betekent: ETEN! Inmiddels hadden we ook flink honger dus dat kwartiertje rust was lang zat.
Al met al duurde het 12 uur maar het resultaat was er zeker naar. De korst had een lekkere bite maar was niet taai en het vlees was heerlijk sappig. Nagenoeg al het vet was gesmolten enkel wat harde stukjes in de kern. Botjes waren mooi schoon en er was geen mes voor nodig om het vlees er af te halen.
Erg tevreden over het resultaat en ook zeker over de smaak. Ga ik zeker nog vaker maken!
Gisteren liep ik in de Sligro en kwam ik daar weer een veel te aardige slager tegen.. Ik vertelde hem dat ik al een tijdje in m'n hoofd had om beef short ribs te maken. Waarop hij zei; laat ik nou net nog een stukje Australisch Wagyu hebben liggen van 1,6 kg. Dat duurde natuurlijk niet heel lang voordat dat in m'n karretje lag. Mooi stuk met 3 botten, lekker veel vetaders en niet te duur (28 euro incl BTW).


Besloten om de grauwe Hemelvaartsdag te gebruiken om het ei op te stoken tot 115 graden. Ik reken op 8 a 10 uur op de bbq dus heb vanmorgen om 8 uur het ei aangezet.
Ondertussen had ik mooi tijd om het vlees te ontvliezen en de vetkap er af te snijden.



Daarna in een rub gezet van enkel peper en zout. Meer heeft dit vlees niet nodig, aldus ingewijden


Inmiddels was het ei ook op temperatuur. Blokje eik en blokje Jack Daniels er op voor een beetje rook. Conveggtor er in en een lekbak er op.

Ondertussen zijn we twee uur verder (start om 8:30) en staat de kerntemperatuur al op 60 graden wat sneller is dan ik had verwacht.


Botjes beginnen al een beetje uit te steken en de buitenkant wordt al wat donkerder. En die geur... Heb nu al honger!
Update 12:15
Ribben liggen er nu bijna 4 uur op.. Geur is heerlijk en de botten steken al behoorlijk ver uit. Temperatuur van de het ei zit stabiel op 110-115 graden. Kerntemperatuur is in de afgelopen 1,5 uur gestegen van 70 naar 72 :-O..
Ik maak me dus inmiddels niet meer zo druk om te snel stijgen



Update 15:00
Korte update. Heb enkel even het deksel open gehad om te kijken hoe het er bij stond. Ik weet het,, kijken is niet koken maar ik kon het even niet laten haha.. Hierbij paar foto's van het resultaat na 6 uur op 115 graden.


BGE zit nog steeds netjes tussen de 110 en 115. Kerntemperatuur is nu 79 graden. Still going strong!
Update 19:00:
Nadat het lang duurde tot die voorbij de 74 graden kerntemperatuur was, kwam die eindelijk op 88. Daarna kwam er een terugval naar 82 graden en daarom heb ik hem toen ingepakt met bakpapier. Ik heb er ook nog maar een bakje BBQ beans bij gezet volgens recept van Noskos.

Om 20:30 was het dan eindelijk zo ver. De kerntemperatuur zat op 92 graden en dat betekent: ETEN! Inmiddels hadden we ook flink honger dus dat kwartiertje rust was lang zat.





Al met al duurde het 12 uur maar het resultaat was er zeker naar. De korst had een lekkere bite maar was niet taai en het vlees was heerlijk sappig. Nagenoeg al het vet was gesmolten enkel wat harde stukjes in de kern. Botjes waren mooi schoon en er was geen mes voor nodig om het vlees er af te halen.
Erg tevreden over het resultaat en ook zeker over de smaak. Ga ik zeker nog vaker maken!