BasBQ
Beef en Steak

Bastard Large 2021 dooft zeer langzaam

Rogier

Stoker
 
 
Berichten
328
Sinds vorig weekend ben ik in het bezit van mijn eerste kamado. Ik heb een Bastard Urban Large gekocht. Inmiddels 4 sessies achter de rug maar iedere keer weer blijft de q uren warm en bouwt de temperatuur heel langzaam af terwijl alles dicht staat.

Eerst dacht ik dat het gewoon de warmte in het keramiek was maar blijkbaar smeult de houtskool nog wel. Na een tip hier op het forum om er wat rookhout in te gooien heb ik dit opgevolgd om te kunnen zien waar er ergens valse lucht ontsnapt. In zoverre, ik had wat vuurkruiden liggen die ik er in heb gegooid. Ik zag van er uit de precision top nog wat rook ontsnapt. Niet erg veel, maar het lijkt me dat deze gewoon goed moet afsluiten.

Ik heb gelezen over problemen met de precision top van het 2019 model, maar je zou toch zeggen dat dit opgelost zou moeten zijn.
Heeft iemand anders met dit model dezelfde ervaringen en misschien zelfs wel een oplossing? Ik zie het niet direct zitten om een andere topvent er op te zetten zoals Noskos dit heeft gedaan.

Ik heb vandaag the Bastard gemaild. Ik hou jullie op de hoogte als ik daar wat van hoor.
 
Laatst bewerkt:

Cool bastard

Sprokkelaar
 
 
Berichten
25
We delen dezelfde pijn Rogier. Ik volg.
Houd me op de hoogte, ik ben benieuwd naar de reactie van de fabrikant.
 

Stijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
828
Als het maar een klein lekje is, een paar keer lange rooksessies doen, dan wordt alles goed vettig en zal die ook wel beter afsluiten.

Anderzijds, met goed geld betaald verwacht je ook een goed werkend product...
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.475
Naar voor je kerel!

Sluit de luchtschuif onderin wel goed af of heb je het idee dat daar ook wat speling in zit?

Je zou eens kunnen proberen om aan het eind van de sessie een stukje alufolie dubbel te vouwen en die tussen je topvent en de schoorsteen te klemmen. Dan weet je zeker dat de bovenkant goed afgesloten is en zou de BBQ vlotter moeten afkoelen. Dan kun je altijd nog overwegen te reclameren of alternatieven uit te proberen.

Succes!
 

Robkrekel

Kooltjesharker
 
Berichten
226
@Rogier definieer "blijft de q uren warm" en "bouwt de temperatuur heel langzaam" eens in cijfers? Zo valt er niet zoveel over te zeggen verder.
 

Rogier

Stoker
 
 
Berichten
328
Naar voor je kerel!

Sluit de luchtschuif onderin wel goed af of heb je het idee dat daar ook wat speling in zit?

Je zou eens kunnen proberen om aan het eind van de sessie een stukje alufolie dubbel te vouwen en die tussen je topvent en de schoorsteen te klemmen. Dan weet je zeker dat de bovenkant goed afgesloten is en zou de BBQ vlotter moeten afkoelen. Dan kun je altijd nog overwegen te reclameren of alternatieven uit te proberen.

Succes!
Deze heb ik nog niet geprobeerd. Dit zal ik de eerstvolgende keer even doen.
 

Rogier

Stoker
 
 
Berichten
328
@Rogier definieer "blijft de q uren warm" en "bouwt de temperatuur heel langzaam" eens in cijfers? Zo valt er niet zoveel over te zeggen verder.
Om een voorbeeld te geven: afgelopen zaterdag heeft hij ongeveer 7 uur aangestaan op 110-120 graden. Aansluitend nog een uurtje op 200 graden. Rond 17.30u heb ik alle schuiven dicht gezet en om 22.00u ‘s avonds was de q nog op 100 graden.

Gisteren heb ik een korte sessie gehad van een uurtje tussen de 150 en 180 graden. Ruim 4 uur na het sluiten van de schuiven stond de q nog op 80 a 90 graden.
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
Berichten
2.622
Om een voorbeeld te geven: afgelopen zaterdag heeft hij ongeveer 7 uur aangestaan op 110-120 graden. Aansluitend nog een uurtje op 200 graden. Rond 17.30u heb ik alle schuiven dicht gezet en om 22.00u ‘s avonds was de q nog op 100 graden.

Gisteren heb ik een korte sessie gehad van een uurtje tussen de 150 en 180 graden. Ruim 4 uur na het sluiten van de schuiven stond de q nog op 80 a 90 graden.

Deze temperaturen vind ik niet zo heel gek, want mijne Kamado Joe duurt ook uren eer hij afkoelt. Maar als ik alles dicht zet, denk ik wel wat na een half uurtje alles gedoofd is. Nooit gecontroleerd.
 

Rob65

Stoker
 
 
Berichten
495
De tijden zijn niet heel gek. Wat je ook kan doen is na een half uur of 45 min de kamado openen en kijken of de kolen dan weer opgloeien.
 

Rogier

Stoker
 
 
Berichten
328
Gisteren had ik dus na een paar uur wat kruiden tussen de kolen gegooid en die begonnen nog te roken. Dus ja, het brand dan nog wel een paar uur na het sluiten van de lucht toevoer.
Het inbranden van de top vent is niet nodig volgens de handleiding.
 

NonSens

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
678
Om je onderste schuif te checken zou je eens met veel rook in de BBQ en de topvent dicht het deksel vlot dicht kunnen doen. Ik zie dan bij mij KJ altijd rook uit de onderste schuif komen

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 

Rogier

Stoker
 
 
Berichten
328
Om je onderste schuif te checken zou je eens met veel rook in de BBQ en de topvent dicht het deksel vlot dicht kunnen doen. Ik zie dan bij mij KJ altijd rook uit de onderste schuif komen

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
Nu je het zegt, ik heb wel wat as deeltjes er uit zien komen na het vlot sluiten van de deksel. Maar dan vraag ik me af of dit dan ook de boosdoener zou zijn. Want staat jouw KJ ook nog uren op 100 graden terwijl alle schuiven dicht staan?
 

NonSens

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
678
Geen idee eigenlijk, volgens mij zakt hij wel wat sneller. Maar ik zie er dan ook vooral rook uit vliegen als de schuif open staat. Wel heb ik een keer vergeten de topvent te sluiten en toen bleef hij ook uren aan een stuk warm. Dus als je topvent lekt zou dat ook best de boosdoener kunnen zijn.
 

Revers88

Pitmaster
 
 
 
Berichten
674
Ik heb een Masterbuilt(kamado joe) maar als ik de schuiven dicht doe, hoor ik ook heel duidelijk dat hij direct “stikt”. Alsof de zuurstof eruit getrokken wordt. Ben benieuwd of dat bij jullie ook is of hoor je geen verschil?
 

Robkrekel

Kooltjesharker
 
Berichten
226
Om een voorbeeld te geven: afgelopen zaterdag heeft hij ongeveer 7 uur aangestaan op 110-120 graden. Aansluitend nog een uurtje op 200 graden. Rond 17.30u heb ik alle schuiven dicht gezet en om 22.00u ‘s avonds was de q nog op 100 graden.

Gisteren heb ik een korte sessie gehad van een uurtje tussen de 150 en 180 graden. Ruim 4 uur na het sluiten van de schuiven stond de q nog op 80 a 90 graden.
Mjah, het lijkt me niet heel extreem. Ik heb het bij mij nooit exact opgemeten, maar heb me ook wel eens verbaast dat ie nog warm was. Zeker na een lange, of hete, sessie, is het keramiek goed op temperatuur, en dat blijf ook wel ff zo.

Ik kijk vaak even naar de kolen als ik klaar ben, en als ik de volgende dag weer kijk zie ik nooit zoveel verschil.

Even ter verdere indicatie hoe lang kolen zonder zuurstof kunnen blijven branden: Dinsdagavond het stookvat weer aangehad, een 60 liter vaatje. Onderin voldoende snedes met een slijpschijf gemaakt voor de zuurstoftoevoer, dus lucht zat. Na een uurtje-andershalf stoken te bed gegaan, met de houtskoolrestanten nog gloeiend. Woensdagochtend even gepoerd met een stok, en onder het as, waar dus niet of nauwelijks zuurstof bij kan gloeide het nog dusdanig dat het vuur weer oplaaide.

Dus of kolen nog gloeien hoeft geen ultieme indicatie te zijn dat je kamado lek is, maar als je de deksel opent (in het vaatje poert) om kruiden erop te gooien om te kijken of ie nog gloeit komt er weer zuurstof bij, en laait het vuur weer op.
 

Cool bastard

Sprokkelaar
 
 
Berichten
25
Als je zo ziet bij jullie is dit eigenlijk niet super vreemd dat de kamado nog uren verder smeult zo rond de 80°C, tegen 's morgens is mijn kamado wel telkens al uitgedoofd geweest. gisteren ook de test gedaan na korte sessie op 220°C, bij afsluiten heb ik aluminiumfolie tussen keramiek en topvent gedaan. Had de indruk dat hij vlotter afkoelde, maar eenmaal op een temperatuur van 70-80°C bleef hij daar toch weer hangen.

Toen ik gisteren las in men boek hete kolen, beweerde men wel dat de kamado in een uur gedoofd moet zijn, maar wel nog uren lang zijn warmte verder vast houdt. Bij mij is dit niet het geval, kolen gaan nog uren verder (lichtjes welliswaar), maar tegen 's ochtends is dit wel altijd uit geweest. Is dit beetje hetzelfde als bij jou wat ik vertel @Rogier ?
 

Stijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
828
volgens mij hangt het ook van merk tot merk af.

Als ik mijn BGE (L of minimax) sluit met top en onder vent dicht hoor ik niets van geluid, gaat gewoon dicht.

Als ik exact hetzelfde doe met mijn KJ1 dan hoor ik een gesis (pffsssshhht) alsof hij nog rap lucht naar binnen zuigt.
 

Rob65

Stoker
 
 
Berichten
495
Als je zo ziet bij jullie is dit eigenlijk niet super vreemd dat de kamado nog uren verder smeult zo rond de 80°C, tegen 's morgens is mijn kamado wel telkens al uitgedoofd geweest. gisteren ook de test gedaan na korte sessie op 220°C, bij afsluiten heb ik aluminiumfolie tussen keramiek en topvent gedaan. Had de indruk dat hij vlotter afkoelde, maar eenmaal op een temperatuur van 70-80°C bleef hij daar toch weer hangen.

Toen ik gisteren las in men boek hete kolen, beweerde men wel dat de kamado in een uur gedoofd moet zijn, maar wel nog uren lang zijn warmte verder vast houdt. Bij mij is dit niet het geval, kolen gaan nog uren verder (lichtjes welliswaar), maar tegen 's ochtends is dit wel altijd uit geweest. Is dit beetje hetzelfde als bij jou wat ik vertel @Rogier ?
Nee er is een verschil tussen smeulen en langer warm blijven. Mijn bge is na 30 min echt wel uit. Maar het keramiek blijft langer warm. Als Ik hem open na 45 min gloeien de kolen niet weer op omdat ze dan zuurstof krijgen.
 

Rogier

Stoker
 
 
Berichten
328
Als je zo ziet bij jullie is dit eigenlijk niet super vreemd dat de kamado nog uren verder smeult zo rond de 80°C, tegen 's morgens is mijn kamado wel telkens al uitgedoofd geweest. gisteren ook de test gedaan na korte sessie op 220°C, bij afsluiten heb ik aluminiumfolie tussen keramiek en topvent gedaan. Had de indruk dat hij vlotter afkoelde, maar eenmaal op een temperatuur van 70-80°C bleef hij daar toch weer hangen.

Toen ik gisteren las in men boek hete kolen, beweerde men wel dat de kamado in een uur gedoofd moet zijn, maar wel nog uren lang zijn warmte verder vast houdt. Bij mij is dit niet het geval, kolen gaan nog uren verder (lichtjes welliswaar), maar tegen 's ochtends is dit wel altijd uit geweest. Is dit beetje hetzelfde als bij jou wat ik vertel @Rogier ?
Ja dit klinkt zeker bekend. Uiteindelijk gaan de kolen ook wel gewoon uit maar blijft hij dus lang rond de 100 graden hangen. Ik zal morgen ook eens testen met aluminiumfolie tussen het keramiek en de vent.

Een sissend geluid heb ik overigens nog niet gehoord.

Verder heb ik vanuit Bastard een reactie gehad dat ze het vervelend vinden dat de vent niet goed sluit en ze een nieuwe willen opsturen. Heel fijn natuurlijk, maar ik hoor liever vanuit de Bastard zelf of dit nou echt een defect is of normaal functioneren.
 
Bovenaan Onderaan