BasBQ
Beef en Steak

Aardappel: Gratin Dauphinois

 
 
 
 
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
Berichten
5.071
DSC_7574.JPG


Voor 4 tot 6 personen:

- 1 kilo geschilde aardappelen
- 100 ml. melk /room (of 1/2 om 1/2 )
- 1 losgeklopt ei
- 1 flinke teen knoflook
- 1 a 2 tl (Dijon) mosterd
- Paar slagen zwarte Peper uit de molen
- 1/2 kippenbouillonblokje verkruimeld of Zout (of 2 tl. Vegeta)
- Nootmuskaat
- 1.1/2 - 2 ons jong belegen kaas

Variatietip: vervang het topping gedeelte (1/4 deel) van de jong belegen kaas voor geraspte mozzarellakaas (geen mozzarella bol )

Aardappels schillen en in dunne plakjes snijden.
Ovenvaste schaal eventueel met boter insmeren.
In een kom melk/room vermengen met, ei , peper, zout, nootmuskaat, mosterd en knoflook (uitgeperst of zeer fijngehakt).

De aardappelschijfjes toevoegen, goed omscheppen en 3/4 van de kaas toevoegen en weer goed doorscheppen
Het aardappelschijfejes mengsel verdelen in de ovenschaal, en goed aandrukken.
De rest van de kaas erover strooien (en eventueel wat klontjes boter.)
De BBQ klaarmaken voor indirecte warmte op 180-210 gr.C
De Gratin in 1 uur en 20-30 min. gaar laten worden, met een mooie bruine laag.

(Getoonde foto's is de helft van de ingredi?nten)
DSC_7540.JPG
DSC_7543.JPG
DSC_7547.JPG
DSC_7549.JPG
 
Lijkt me erg lekker. Dit soort gerechten zijn ideaal om een complete maaltijd van de bbq te kunnen serveren, en niet alleen vlees.
Zeker als we eters op bezoek hebben, komt hier alles van de bbq. Gewoon, omdat het kan.
Behalve de salade dan, maar daar zit dan soms koud gerookte zalm oid in.
Leuk om dan die verbazing te zien.

Dank voor het delen

Rick
 
Ziet er goed uit!
 
Ridevi71 zei:
Lijkt me erg lekker. Dit soort gerechten zijn ideaal om een complete maaltijd van de bbq te kunnen serveren, en niet alleen vlees.
Zeker als we eters op bezoek hebben, komt hier alles van de bbq. Gewoon, omdat het kan.
Behalve de salade dan, maar daar zit dan soms koud gerookte zalm oid in.
Leuk om dan die verbazing te zien.

Dank voor het delen

Rick

Precies Rick,
alles van de Q, mooiste wat er is, hij staat toch al te branden, dat is de reden waarom ik altijd zeg dat een BBQ niet te groot kan zijn :D
En mocht er nog wat van de gratin over zijn, af laten koelen en in de koelkast zetten en met een volgende BBQ sessie weer op de BBQ opwarmen.
kan zeker 5 dagen in de koelkast afgedekt overleven.
 
Nou, als hier wat overblijft, gaat het de volgende dag op.
Of we geven het mee met de visite.
Heb nog nooit iemand horen klagen  :)

Wat een geweldige hobby Is het toch
 
Ridevi71 zei:
Wat een geweldige hobby Is het toch
Beter gezegd:
BBQ, It's a way of living
 
Misschien moet je nog stickers laten maken met "BBQ is not a crime"

Verstuurd vanaf mijn SM-T533 met Tapatalk
 
Het ziet er goed uit mischien maak ik het wel eens voor de visite maar helaas lust geen kaas :p
 
Ik heb deze met Pasen gemaakt, alleen dan in kleine schaaltjes.
Was heerlijk !!


 
Ik heb deze ook met pasen gemaakt. En zelfs de mensen die niet van aardappel houden hebben er van mee gegeten.

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk

 
brulk zei:
Ik heb deze met Pasen gemaakt, alleen dan in kleine schaaltjes.
Was heerlijk !!

Dit is een bijgerecht dat uitstekend geschikt is om in kleine schaaltjes te maken staat gezellig bij het serveren.
Ik maak het al 25 jaar en gaat nog steeds niet vervelen, al moet je het natuurlijk niet elke dag eten.
Leuk dat je het ook lekker vindt.
 
Bart1978 zei:
Ik heb deze ook met pasen gemaakt. En zelfs de mensen die niet van aardappel houden hebben er van mee gegeten.

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk

Bedankt voor het compliment Bart, fijn dat je gasten hebben genoten.
 
Terug
Bovenaan Onderaan