Beef en Steak

Eerste keer brisket - wat een aanrader

 
 
 

Cédric12345

Vuurmaker
Berichten
61
Eerste keer brisket – wat een aanrader!

Na 2 jaar ervaring met low & slow BBQ had ik nog één grote uitdaging op mijn lijst staan: brisket. Dit iconische stuk rundvlees wordt vaak de ultieme test voor elke pitmaster genoemd. Het is niet goedkoop, het duurt lang en de kans op mislukken is reëel. Maar het stond al een tijdje op mijn to do-lijst.

Ik had brisket ooit één keer gegeten, maar eerlijk gezegd had de smaak toen niet echt indruk gemaakt. Dus begon ik dit avontuur zonder te weten wat ik precies mocht verwachten.

Toen ik bij Beef & Steak een aanbieding zag van Black Angus brisket, wist ik: dit is het moment. Een mooi stuk van 5,1 kilo werd besteld – perfect om zowel slices als burnt ends van te maken.

1000029579.jpg
1000029581.jpg


En omdat het ook nog eens de verjaardag van mijn vriendin was, kwamen de schoonouders op bezoek. Het ideale moment om mijn eerste brisket te proberen.


Voorbereiding: injecteren & rubben

Vrijdagochtend begon het echte werk. Ik injecteerde de brisket met het recept van Ewald (thanks Ewald, toprecept weer!) en masseerde hem daarna in met een rub van voornamelijk peper en zout, aangevuld met een allround BBQ-mix van Burn. Daarna mocht het een hele dag rustig intrekken.

1000029582.jpg

1000029584.jpg


De nachtshift: brisket op de BBQ

Vrijdagavond om kwart voor twaalf was het zover. De BBQ ging aan en langzaam bracht ik hem naar 110°C. Rond 90°C voegde ik kersenhout toe voor die heerlijke rooksmaak. De brisket paste nét op het rooster.

1000029585.jpg
1000029586.jpg


Nog een klein detail: ik was vergeten lekbakjes neer te zetten. Dus brisket er weer af, bakjes eronder, en hup, weer terug. Daarna kon ik eindelijk rustig in de zetel neerploffen – al bleef ik met de Meater-app alles in de gaten houden.

Omdat het mijn eerste overnight sessie was, besloot ik op de bank te slapen. Van 2u tot 6u30 kreeg ik toch nog wat slaap. Toen ik wakker werd, was ik opgelucht: de temperatuur bleef netjes stabiel. De bark zag er goed uit en de interne temperatuur zat stevig in de stall rond 70°C. Tijd om in te pakken!
1000029594.jpg

1000029599.jpg

Het moeilijke moment: wanneer is hij klaar?

De brisket bleef uren langzaam doorgaren. Rond 9u gaf de Meater 93°C aan, maar bij het prikken voelde hij nog te stug. Nog een half uur erbij. En nog een. Pas rond 12u besloot ik dat hij goed was.
1000029600.jpg

Maar… mijn gasten kwamen pas om 18u. Dus: strak ingepakt in keukenhanddoeken en gewone handdoeken, in een koelbox. Spannend of hij warm genoeg zou blijven!

Side dish: gerookte aardappelsalade

Met de brisket veilig opgeborgen, maakte ik een bijgerecht: gerookte aardappelsalade. Op 140°C rookten de aardappelen 1,5 uur en daarna mengde ik ze met een sausje van mosterd, mayo, lente-ui, kappertjes en olijven. Echt een aanrader!


Het feest: brisket & burnt ends

Tegen 17u kwam het spannendste moment: aansnijden. Ik sneed een stuk van de point af en zag meteen dat hij sappig en mals was. Perfect!

Ik maakte er burnt ends van door blokjes vlees te mengen met bruine suiker, boter en BBQ-saus, en die nog even terug op de BBQ te leggen. Toen de gasten arriveerden, konden ze meteen proeven. En geloof me: ze waren razend enthousiast.
1000029606.jpg
1000029609.jpg
1000029614.jpg


Ondertussen warmde ik de brisket weer even op in de oven want deze was nu toch afgekoeld tot 50°C. Na 20 minuutjes kon ik beginnen met aansnijden. Het eerste plakje was voor mij (niet zo mooi, maar wél heerlijk). De rest kon ik gelukkig netjes presenteren. Supermals, sappig en boordevol smaak – veel beter dan ik had verwacht.


Conclusie: brisket is de moeite waard

Na uren werk en spanning was het eindresultaat ronduit fantastisch. Iedereen genoot, en ik was trots dat mijn eerste brisket zo goed gelukt was.
1000029618.jpg
1000029616.jpg
1000029630.jpg
1000029631.jpg

Het enige nadeel? Het blijft een duur stuk vlees. Maar geloof me: het is elke euro en elke minuut waard.

Van de leftovers maakte ik nog plakjes die ik vacuüm trok – zo kunnen we er nog een paar avonden opnieuw van genieten. En dat gaat minstens zo lekker zijn.

1000029632.jpg
 
Mooie run. Het verhaal leest ook lekker weg. Overgebleven plakjes mag je ook deze kant op sturen 😂
 
Wat een mooi en uitgebreid verslag!!
Mooie Brisket, mooi resultaat, gelukkig ben je voor een (USA) grainfed gegaan dat scheelt echt heel veel aan tenderness
Met vlag en wimpel geslaagd, dat verdient een koetje. Gefeliciteerd!
En dat is de 3e op een rij, dus ook nog eens welkom bij "The big 3"
 
Wat een heerlijk verslag en uitvoering Cédric (y)
Gefeliciteerd met de 🐮

Het enige nadeel? Het blijft een duur stuk vlees. Maar geloof me: het is elke euro en elke minuut waard
Dat is inderdaad het enige nadeel van dit lekkere stukje vlees.
En voor de rest als die goed bereid is is het mega lekker.

 
Potverdikkeme wat een lekker verslag! Elke keer als ik zo'n verslag lees baal ik er van dat ik hem nog niet gemaakt heb.

Maar hoe heb je bepaald wanneer je hem eraf ging halen? Aangezien de flat eerder klaar is omdat hij dunner is toch ?
 
Het kost wat: tijd, moeite en geld, maar dat heb je ook wat, gefeliciteerd en bedankt voor de mooie omschrijving en foto's!😋
 
Dat leest heerlijk weg! Mooi verslag, goede foto's en het zal vast heerlijk gesmaakt hebben.
Ik ben ook benieuwd naar je aardappelsalade.
Heb je daar een foto van?
 
Maar hoe heb je bepaald wanneer je hem eraf ging halen? Aangezien de flat eerder klaar is omdat hij dunner is toch ?
Ja dat was de moeilijkste beslissing. Bij de brisket die ik had, was de flat niet zo veel dunner dan de point. Dus deze hadden gelijkaardige temperaturen. Ik heb uiteindelijk beslist op basis van het prikken. Om het half uur eens prikken en toen ik vond dat het boterzacht was op de meeste plaatsen, heb ik hem eraf gehaald.
 
Ik ben ook benieuwd naar je aardappelsalade.
Heb je daar een foto van?
Nee, hier heb ik geen foto van.
Maar hier het recept:
Voor 4 personen:
1 kilo aardappelen
2 el olijfolie
20 g Mayo
3 el mosterd
2 hardgekookte eieren
2 el dille
2 lente uien, fijn gesneden
8 ontpitte groene olijven
1 el kappertjes

Aardappelen in stukken van 2,5 cm snijden verdelen over 3 aluminium bakjes en mengen met olijfolie en peper en zout toevoegen.

1u a anderhalf uur laten roken met rookhout op 140°C.

Tijdens het roken kan je de dressing maken.
Doe de mayo, mosterd, eieren, dille, uien, kappertjes, olijven samen en meng.
Als de aardappelen goed zijn, kan je ze ofwel meteen mengen en serveren. Of eerst laten afkoelen en nadien koud mengen zodat je ze koud kan serveren.
 
Dat is voor mij nog de heilige graal. Hetgeen me wat tegenhoud is de timing en je moet met wel wat volk zijn.
Zoals ik het nu begrijp heb je er +/-12u over gedaan. En je had nog tot 18u. Dus eigenlijk had je er ook geraakt zonder inpakken? Of best een brisket 'altijd' inpakken voor één of andere reden?
 
Goed werk. Ziet er geweldig smaakvol uit.

Ik durf het nog niet aan. Ik moet mijn BGE nog wat beter leren kennen. Dan ga ik dit iconisch stukje vlees ook een keer bereiden!
 
Dat is voor mij nog de heilige graal. Hetgeen me wat tegenhoud is de timing en je moet met wel wat volk zijn.
Zoals ik het nu begrijp heb je er +/-12u over gedaan. En je had nog tot 18u. Dus eigenlijk had je er ook geraakt zonder inpakken? Of best een brisket 'altijd' inpakken voor één of andere reden?
Inpakken of niet, dat is een onderwerp op zijn eigen. Sommige zeggen dat je meer risico hebt dat je brisket uitdroogt als je niet inpakt. Maar daar heb ik geen ervaring mee. Vermits de meeste inpakken heb ik dat ook gedaan, met een goei resultaat.
En eigenlijk moet je niet met veel volk zijn. Wij waren met 5, de overschot heb ik in plakjes met wat jus ingevroren en zo kunnen we toch nog een 4 tal keren brisket eten 😁
Dus als je twijfelt om eraan te beginnen, zeker doen 😊 ik was zelf verbaasd van hoe lekker een brisket eigenlijk wel niet is 😊
 
Inpakken of niet, dat is een onderwerp op zijn eigen. Sommige zeggen dat je meer risico hebt dat je brisket uitdroogt als je niet inpakt. Maar daar heb ik geen ervaring mee. Vermits de meeste inpakken heb ik dat ook gedaan, met een goei resultaat.
En eigenlijk moet je niet met veel volk zijn. Wij waren met 5, de overschot heb ik in plakjes met wat jus ingevroren en zo kunnen we toch nog een 4 tal keren brisket eten 😁
Dus als je twijfelt om eraan te beginnen, zeker doen 😊 ik was zelf verbaasd van hoe lekker een brisket eigenlijk wel niet is 😊


Hey, bedankt.
Daar kan ik verder mee. Dit jaar voor mij de BBQ wat op een laag pitje. Veel te druk gehad en momenteel ook eventjes mijn gewicht een 15kg laten zakken, waarvan nog 9 te gaan :ROFLMAO: Dus af en toe een lekkere steak kan wel.

Ik moet me wel minder zorgen maken, want ik heb een controller. Maar midden in de nacht opstaan ga ik nog niet doen :ROFLMAO: Dus gaat hij altijd vroeger klaar zijn.
 
Terug
Bovenaan Onderaan