- Berichten
- 7.277

Beste BBQ-Vrienden!
Omdat het vandaag eindelijk weer eens een beetje behoorlijk en zelfs zonnig weer was zonder al te veel wind had ik enorme zin om de tuin in te gaan om daar mijn twee favoriete dingen te doen... BBQ en bier drinken.
Om mijn schuldgevoel daarbij af te kopen en te compenseren besloot ik daar een uitgebreide post in het receptendeel van te maken. We kennen elkaar nu lang genoeg, jullie mogen best het lekkerste Marokkaanse kip gerecht van mij krijgen. Dit moet je echt een keer maken, het is zalig!
Voor de marinade:

2 uien, geraspt
3 tenen knoflook fijn geraspt of uitgeperst
ca. 40 gram verse gember, geschild en fijn geraspt
klein bosje verse koriander, fijngehakt (geen koriander fan? neem bladpeterselie)
rasp en sap van 1 citroen of limoen (pak een biologische of was de schil eerst onder heet water)
1 tl grof zeezout
3-4 el olijfolie
Voor de kip tajine:

4 tot 6 kippenbouten
2 el olijfolie
2 ingemaakte citroenen, zonder vruchtvlees, in repen
ca. 175 g groene olijven, zonder pit en gehalveerd
1-2 tl verse citroen tijm (desnoods gedroogde tijm)
zeezout en vers gemalen peper
Voor een completere maaltijd heb ik de tajine aangevuld met schijfjes winterpeen en wat gele en groene paprika.





Meng in een kom alle ingredi?nten voor de marinade: leg de kippendijen in een schaal en kerf de huid een paar keer in zodat je de marinade er goed in kan wrijven. Dek de kip af en zet deze minimaal 2 uur in de koelkast, langer is lekkerder.





Voordat we verder gaan, even een puntje van orde, hydratatie is erg belangrijk!

Grill de kip op hoog vuur op het rooster tot een mooi kleurtje (de kip is dan nog lang niet gaar) en breng de kipstukken over in een tajine. Heb je die niet, dan kan een grote DO ook prima werken!

Zorg voor een indirecte zone in je kamado / barbecue door de kooltjes naar de zijkant te schuiven of de platesetter te plaatsen. Giet de marinade uit de schaal bij de kip en voeg water toe tot de kip voor de helft onder staat. Breng aan de kook sluit je Tajine nu af of plaats de deksel op de DO. Laat de kip ca. 45 minuten zachtjes stoven en keer de kip af en toe.


Voeg de ingemaakte citroen, olijven en de helft van de citroen tijm toe. Laat alles afgedekt ruim 20 minuten meestoven. Breng de tajine op smaak met zout en peper en bestrooi hem met de rest van de tijm en wat verse koriander (of peterselie) serveer de schotel in de tajine en bak er lekker een Turks brood of een lekker robuust stokbrood bij om de saus mee te dopen...



Geniet en eet smakelijk!
Ik trakteerde mijzelf nog met een heerlijk toetje:
Bedankt voor het kijken en tot de volgende!