BasBQ
Beef en Steak

Olijfolie

 
 
 

Kiwietje

Stoker
Berichten
308
Beste allemaal,

Ik vroeg me af of jullie tips hebben voor het kopen van olijfolie voor bij je heerlijke creaties van de BBQ. Normaliter gebruik ik de "standaard" olijfolie van de supermarkt, maar ik ben opzoek naar een olijfolie van hogere kwaliteit welke een échte toevoeging is bij je gerecht, brood ect. Ik heb me proberen in te lezen op internet, maar ik zie door de bomen het bos niet meer.

Zijn er olijfoliën welke jullie graag gebruiken? Het liefst een olie die gemakkelijk beschikbaar is bij bijvoorbeeld Hanos of Sligro.

Hoor het graag!
 
Ik moet zeggen dat ik er zelf geen ervaring mee heb, maar Ralph de Kok is in zijn video's op youtube altijd helemaal enthousiast over de winkel Oil & Vinegar.
Wellicht zit er toevallig een filiaal bij jou in de buurt? Daar zullen ze vast keuze genoeg hebben en je er meer over kunnen vertellen.
 
Ik heb geen ervaring met Hanos/Sligro maar heb ooit bij een wijnhandel in mijn buurt de mogelijkheid gehad om tijdens een wijndegustatie ook een aantal verschillende soorten olijfolie te kunnen proeven met een stukje brood. Enorm verschil in smaak tussen verschillende oliën.
Dus best op zoek gaan naar een zaak met een uitgebreid assortiment en waar je ook mag proeven.
 
Ik gebruik ondertussen al jaren Monini Gran Fruttato. Prijs kwaliteit (is ook best regelmatig in de aanbieding) m.i. erg goed. Fruitig, zacht bittertje, niet wrang. Heb ook wel eens "luxere olietjes" maar blijf toch bij deze terug komen. Zo wat iedere Albert Heijn verkoopt hem! En een dikke plus voor de schenktuit die er op zit.
Er zullen heus betere zijn, maar dit als een betaalbare "Hamersma" wijn. Heerlijk bij salade, brood maar bak er ook gerust mee.
 
Ik moet zeggen dat ik er zelf geen ervaring mee heb, maar Ralph de Kok is in zijn video's op youtube altijd helemaal enthousiast over de winkel Oil & Vinegar.
Wellicht zit er toevallig een filiaal bij jou in de buurt? Daar zullen ze vast keuze genoeg hebben en je er meer over kunnen vertellen.
Inderdaad oil & vinegar is een goede zaak met veel keuze en altijd goed geholpen daar. Wellicht online ook te bestellen.
 
De gele blikken bij de sligro ben ik nogal fan van. Een Spaanse studiegenoot van mn zus heeft ze ooit gekwalificeerd als "zeer goed". Die beste kerel werkt nu bij De Librije dus hij heeft er wel kaas van gegeten denk ik.
 
De gele blikken bij de sligro ben ik nogal fan van. Een Spaanse studiegenoot van mn zus heeft ze ooit gekwalificeerd als "zeer goed". Die beste kerel werkt nu bij De Librije dus hij heeft er wel kaas van gegeten denk ik.
Ligt er natuurlijk wel een beetje aan WAT hij bij de Librije doet...... ;)
Maar als een Spanjaard of Italiaan hem goed vindt zit je meestal al boven de gemiddelde NL kwaliteit.
 
Thanks allemaal voor de tips! We hebben een Oil en Vinegar in de buurt dus zal daar eens binnenlopen. Die van de sligro zal ik ook eens bekijken!
 
Wij kopen onze olijfolie online bij een Italiaans millieu zeer vriendelijk bedrijf "Fattoria@lavialla.it"
Een paar maal per jaar doen we daar een bestelling het gaat dan o.a. om wijnen, kaas, pasta, koekjes en olijfolie en ik vergeet vast nog wel wat
heerlijk en gezond spul allemaal. (y)
 
Het hangt er wat mij betreft helemaal vanaf wat je er mee doet. Voor bakken gebruik ik van die simpele olie uit de supermarkt. Voor dressings en dingen waarbij je de olie meer wil proeven gebruik ik ook het gele blik van de Sligro (Nunez de Prado) en die vind ik erg lekker. Als ik echt goede olie wil hebben voor als je bv brood wil deppen op borrelplank of beetje olie over je bord ristotto heb ik van de Sligro zo'n fles met een gouden wikkel eromheen, Taggiasca en die vind ik echt top.
Maar zoals met al deze zaken is het natuurlijk geheel persoonlijk wat jij wel en niet lekker vindt. Dus gewoon een aantal verschillende proberen zou ik zeggen. Als ik het me goed herinner kan je bij Oil&Vinegar vaak ook olie proeven, dus dat is sowieso leuk om een keer heen te gaan.
 
Ligt er natuurlijk wel een beetje aan WAT hij bij de Librije doet...... ;)
Maar als een Spanjaard of Italiaan hem goed vindt zit je meestal al boven de gemiddelde NL kwaliteit.
Chef Kok naar wat ik heb begrepen, geen afwasser dus ;)
 
Hoi, ik lees normaal vooral mee ipv dat ik ook iets schrijf, maar hier kan ik wellicht iets zinnigs aan bijdragen...


Het is een beetje net als wijn, de ene olie combineert beter met rood vlees en de andere beter met vis, etc..
Ik weet niet of ik de naam mag noemen, maar als je googelt op olijfoliestore kom je bij een webshop uit die mooie flessen heeft en ook best informatief is. Heb geen aandelen of banden met dit bedrijf.

Wij hebben wel een paar flessen olie staan. Neolea vind ik erg lekker, Oro Bailen, en afgelopen vakantie hebben we nog wat flessen uit Italie meegenomen bij www.museum.it.
 
Net als dat ik geen wijnkenner ben, ben ik ook geen kenner m.b.t. olijfolie.
Wel kan ik beide waarderen!
Daarom hier een stuk tekst zonder conclusie, maar met blijk van waardering van olijfolie!
Als het om bakken gaat de gewone olijfolie van de supermarkt, je wilt het immers niet proeven. Fijne olijfoliën zijn m.i. altijd extra vierge (koude, eerste, persing heb ik mij laten vertellen).
Vorig jaar voor het eerst een goede olijfolie geproefd in Toscane, dat is nog eens een smaakexplosie! Wellicht ook wel te verwachten als de verkoopster van het lokale wijn en olijfboertje aangeeft dat het een intense smaak is en niet iedereen er van houd (paterna.it).
De gekochte fles is helaas leeg en bij het meest recente bezoek bij een andere wijnboer een fles meegenomen. Inderdaad een totaal andere smaak, dus ik kan beamen dat het net als wijn aankomt op de gerechten en persoonlijke smaak.
 
De lokale supermarkt hier heeft geen heel groot aanbod, maar zal binnenkort maar eens wat varianten in huis halen en gewoon proberen!
 
Wij kopen onze olijfolie online bij een Italiaans millieu zeer vriendelijk bedrijf "Fattoria@lavialla.it"
Een paar maal per jaar doen we daar een bestelling het gaat dan o.a. om wijnen, kaas, pasta, koekjes en olijfolie en ik vergeet vast nog wel
wat
heerlijk en gezond spul allemaal. (y)
.
Net als dat ik geen wijnkenner ben, ben ik ook geen kenner m.b.t. olijfolie.
Wel kan ik beide waarderen!
Daarom hier een stuk tekst zonder conclusie, maar met blijk van waardering van olijfolie!
Als het om bakken gaat de gewone olijfolie van de supermarkt, je wilt het immers niet proeven. Fijne olijfoliën zijn m.i. altijd extra vierge (koude, eerste, persing heb ik mij laten vertellen).
Vorig jaar voor het eerst een goede olijfolie geproefd in Toscane, dat is nog eens een smaakexplosie! Wellicht ook wel te verwachten als de verkoopster van het lokale wijn en olijfboertje aangeeft dat het een intense smaak is en niet iedereen er van houd (paterna.it).
De gekochte fles is helaas leeg en bij het meest recente bezoek bij een andere wijnboer een fles meegenomen. Inderdaad een totaal andere smaak, dus ik kan beamen dat het net als wijn aankomt op de gerechten en persoonlijke smaak.
Dat is ook DE reden dat wij dit in Italie bestellen. ;)
 
Vorige week weer onze proefflesjes van de nieuwe oogst uit 2021 mogen ontvangen uit Toscane, heerlijk!;)

 
Laatst bewerkt:
Je foto zegt wat anders 🤣
 
Interessant topic. Zelf kijken wij er nooit naar en kopen wat er in het rek staat. Nog nooit echt het gevoel gehad dat er eentje lekkerder of viezer was. Wij maken hier ook zelf pikante olie met gedroogde pepertjes en nemen daar zelfs de olijfolie uit de Aldi voor. De pepers maken de olie niet alleen pikant, maar veranderen ook compleet de smaak. Maar dit is niet aan te raden om mee te koken, want dat is 'echt' pikant. We laten ze minimum 2 jaar in de kelder staan voordat de fles terug open gaan. Momenteel nog veel flessen uit 2018 staan omdat we niet meer zo snel zijn daarin :ROFLMAO: Vaak gaan ze dan ook naar vrienden en familie.

Ga hier dus wat tips van mee nemen voor de volgende keer als ik eens olies haal. Olive & Vinigar winkels komen we bij gelegenheid wel eens tegen, maar nog nooit olie gekocht.

Tips blijven posten zou ik zo zeggen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan