BasBQ
Beef en Steak

Mijn eerste verse worst

 
 

Glimmie

Sprokkelaar
Berichten
28
Goedemiddag,

Voor het eerst heb ik mij gewaagd aan het worst maken! Ik heb de venkel worstjes uit de worstbijbel proberen te maken.

IMG20210606142636.jpg


Ik ben er al heel snel uit dat mijn volgende aankoop een worstenvuller gaat worden. Ik ben niet zo'n fan van de worstjes vullen met de gehaktmolen.

Uiteindelijk heb ik toch een paar worsten kunnen maken en ze smaakten echt lekker, alleen vond ik de structuur wat gek. Het was niet droog maar wel een beetje korrelig. Iemand een idee wat dat kan zijn?

IMG20210606152113.jpg


IMG20210606155228.jpg


Weet iemand eventueel ook een goede worstvuller om te beginnen? Ik weet niet goed of ik een horizontale of verticale zal nemen i.v.m. die hoek van de verticale.

Alvast bedankt!
Maarten.
 
Wow, heel mooi gemaakt. Het is gehakt dus over de hoek hoef je jezelf geen zorgen te maken. Zo’n rechtopstaande zie je vaak bij de betere worstenmakers. Is makkelijker met vullen.
 
Wow, heel mooi gemaakt. Het is gehakt dus over de hoek hoef je jezelf geen zorgen te maken. Zo’n rechtopstaande zie je vaak bij de betere worstenmakers. Is makkelijker met vullen.
Dank je wel Frits! Ik lees dat er in die hoek van een rechtopstaande best veel gehakt achter kan blijven zitten vandaar mijn twijfel.
 
complimenten. hele mooie worst heb je daar
als ze wat korrelig zijn, dan wat fijner malen, beter mengen en misschien wat vocht toevoegen.
Maar bij mij zijn ze ook wat ruller hoor. Vinden dat wel lekker hier
 
complimenten. hele mooie worst heb je daar
als ze wat korrelig zijn, dan wat fijner malen, beter mengen en misschien wat vocht toevoegen.
Maar bij mij zijn ze ook wat ruller hoor. Vinden dat wel lekker hier
Dank je wel! Ik dacht al goed genoeg gemengd te hebben, maar deze neem ik mee voor de volgende keer😁.
 
Uiteindelijk heb ik toch een paar worsten kunnen maken en ze smaakten echt lekker, alleen vond ik de structuur wat gek. Het was niet droog maar wel een beetje korrelig. Iemand een idee wat dat kan zijn?
Ik zie dat het varkensvlees is, dan heeft het gebrek aan binding meestal 2 oorzaken: niet koud genoeg gewerkt of te weinig gemengd. Dat goed voor elkaar krijgen zorgt voor een veel betere binding en dus structuur. Ik ga er wel vanuit dat je de hoeveelheid vocht (50ml wijn op 1kg varkensvlees bij de venkelworsten bijvoorbeeld) in de goede verhouding hebt gebruikt. Fijner malen zorgt voor een fijnere structuur maar niet per definitie voor een betere binding.

Vooral: blijven oefenen en vaak maken! Wat mij betreft is een vulbus niet per se noodzakelijk. Ik gebruik zo'n ding nog steeds niet. De meest betaalbare is nog steeds voor 3kg in een keer en kost € 70. Ik geef het geld liever uit aan meer vleessnippers voor mijn worsten ;)
 
Echt heel mooi je worsten. Ik heb een keer een workshop worst maken gedaan. Een van de dingen die continu herhaald werden was o.a. het mengen. Als je dacht klaar te zijn hiermee was de stelregel gewoon nog even doorgaan met mengen. En ja dat hielp, een goede binding voorkomt dat het korrelig wordt maar als dat wel gebeurd so what. Als de smaak maar goed is. Ook ik wilde een worstvuller kopen omdat ik toch wel moeite had met het vullen van de darm met mijn Porkert.
Toch heb ik het niet gedaan en nu een paar jaar later heb ik daar geen spijt van. In het begin maakte ik veel worsten maar er komt een moment althans bij mij, dat de animo war terug loopt. Een goede hamburger maken is ook een feest en zelfgemaakte filet américain.
Succes verder, Grt Peter
 
Dat zijn erg mooie exemplaren voor de eerste keer! Ikzelf ben ook geen fan van vullen met de gehaktmolen en was vandaag nog aan het kijken voor een vulbus. @Ewald gebruikt een goedkoop, horizontaal model die qua prijs mij overtuigt om het ook te proberen. Ik weet niet of het exact dezelfde is maar deze had ik op het oog: https://www.natuurlijkerleven.eu/worstmaker
 
Welke stopbus je ook gebruikt horizontaal of verticaal er blijft altijd deeg achter omdat het een grovere worst is zou ik eerder voor 10 procent vocht gaan en zorg dat je plaat en mes scherp zijn hoop je geholpen te hebben succes
 
Zelf nog nooit worst gemaakt maar dit is inspirerend. Bedankt voor het delen.
 
Zien er lekkere worsten uit.
 
Dat zijn erg mooie exemplaren voor de eerste keer! Ikzelf ben ook geen fan van vullen met de gehaktmolen en was vandaag nog aan het kijken voor een vulbus. @Ewald gebruikt een goedkoop, horizontaal model die qua prijs mij overtuigt om het ook te proberen. Ik weet niet of het exact dezelfde is maar deze had ik op het oog: https://www.natuurlijkerleven.eu/worstmaker
Dank je wel! Ik ben die inderdaad al een keer tegen gekomen, heb jij hem onderhand al besteld?
 
Het zijn mooie worsten. Ik kan er helaas niets van.

BTW 😉😉 van de Q ?
 
Dat zijn erg mooie exemplaren voor de eerste keer! Ikzelf ben ook geen fan van vullen met de gehaktmolen en was vandaag nog aan het kijken voor een vulbus. @Ewald gebruikt een goedkoop, horizontaal model die qua prijs mij overtuigt om het ook te proberen. Ik weet niet of het exact dezelfde is maar deze had ik op het oog: https://www.natuurlijkerleven.eu/worstmaker
Yep Marc, dat is hem, voldoet prima voor de hobbyist en neemt weinig ruimte in beslag, prima voor de kleinere hoeveelheden .
Had voor mij iets groter mogen zijn want je moet hem wel 1 keer hervullen voor een standaard recept.
Maar voor 3 tientjes ga ik niet klagen.
 
Rulle worst kan verschillende oorzaken hebben:
Mengen, vlees-vet verhouding, stompe messen tot het te snel verhitten.
Ga in het begin niet te laag in vet en zout zitten, beide helpen met de binding.
Maak je vaker worst dan ga je het steeds beter aanvoelen

Wat betreft je materiaal: goedkoop is vaak duurkoop, als je af en toe een worstje maakt maakt het niet uit, niet iedereen kan zich een f-dick veroorloven.
Een verticale bus heeft als voordeel dat hij makkelijker goed te vullen is en je er ook bijvoorbeeld een emulsieworst goed mee kan maken. Wat brood op het worstdeeg en je kunt de bus helemaal leeg krijgen. ( of lekker een balletje van maken)
 
Terug
Bovenaan Onderaan