- Berichten
- 1.184
Let op: deze post bevat aanstootgevend beeldmateriaal 
Direct toen ik tegen Wendy zei wat het onderwerp van de fotowedstrijd was hoorde ik "kuikens in hooi". Dat idee, hoe schattig het ook is, deed me wel meteen denken aan 2 dingen die ik nog nooit gedaan heb: kwartel bereiden en iets roken op hooi. Ondertussen kennen jullie mij een beetje en weten jullie dat ik altijd zoek naar een nieuwe uitdaging, geïnspireerd door de fotowedstrijd. Bedankt hiervoor @Reem!
Ik ging, zoals ik wel vaker doe, googlen en wat advies inwinnen bij @Frits, @Ewald en @noskos. Want goh, is gerookte kwartel wel lekker? En als dat lekker is, is hooi dan wel een goede rookcombinatie? Al gauw kwam Frits, die super enthousiast werd van het idee, met een cederhouten bakje wat hij ooit ergens gezien had. Een cederhouten bakje met wat hooi en de kwartels er in. Dat moet tof worden. Zo'n bakje kan ik natuurlijk prima zelf knutselen van de nieuwe lading bbqgenootschap rookplankjes.
Weken gingen er voorbij sinds de inceptie van dit idee. Met het einde van de maand in zicht, wist ik dat het dit weekend er van moest komen. Begin deze week een lekker receptje gezocht om er een mooi geheel van te maken. Het werd gerookte kwartel met zelfgemaakte pasta, duxelles van champignons, saus van paddenstoelen/port en gebakken paddenstoelen.
Bijna... viel mijn plannetje in de soep. Begin van de week de dochter thuis met koorts, daarna kreeg ik opeens keelpijn en last van snot, heel veel snot... Toen kreeg Wendy het donderdag plots ook, alleen erger dan dat ik had. Aangezien zij tegen de 38 graden aan zat, liet ze zich maar even testen. Gelukkig negatief! Gisteren, na een korte quarantaine van 2 dagen, kon ik aan het einde van de middag toch nog gauw naar de Hanos om de kwartels te halen. Het kan nog!
Voor het gerecht kocht ik bij de Hanos verschillende paddenstoelen: Morilles, Shii-take, mini champignons, oesterzwammen. Allereerst zette ik de morilles en oesterzwammen onder water. Dit mocht een nachtje in de koelkast en zou dienen als basis voor de saus.
Vandaag mijn timmerman skills weer afgestoft en het cederhouten bakje geknutseld. Als je te lui bent om de zaagtafel + werkbank uit de schuur te sleuren (zoals ik) neem je een cirkelzaag, een lijmklem en een hamer met wat spijkers. Vervolgens pruts je wat (let op dat je de tuintafel niet mee zaagt) en 10 minuten later heb je een prima bakje
Vanaf nu bij mij te bestellen. Stuur me een PM voor meer informatie
Later op de middag was het tijd om de kwartels klaar te maken en te vullen met een tuiltje van tijm, rozemarijn en laurier.
Voor de duxelles heb ik 50g mini champignons en een beetje sjalot kleingesneden.
Terwijl de Q aan het opwarmen was (tot een graad of 120) heb ik het bakje laten weken en heb ik het pastadeeg, wat ik vroeger op de middag gemaakt had, samen met Wendy verwerkt tot tagliatelle.
Met de Q op temperatuur mochten de kwarteltjes erop. Ik heb het rooster op de vuurrand gezet en daar ging direct het bakje op. Het hooi heb ik wat natgedruppeld om te zorgen dat het niet te gauw verbrand
Ondertussen begon ik binnen aan de saus. Van het paddenstoelenmengsel wat ik gister had voorbereid, nam ik 100ml als basis voor de saus. Hierbij ging 100ml port en 50ml runderfond.
De kwartels gingen mij uiteindelijk niet hard genoeg en ik heb op een gegeven moment de temperatuur opgekrikt tot 160-180 graden. Ondertussen was binnen alles lekker aan het pruttelen en na 1-2x draaien kwamen de kwartels ook mooi in de buurt van de gewenste 70 graden. Het draaien en verplaatsen van de kwartels was wel echt nodig om een beetje kleur te krijgen. Uiteindelijk heb ik aan het einde toch de kwartels even direct op het rooster gelegd voor een krokant huidje.
Om de saus af te maken heb ik deze wat ingebonden met Maizena. Wendy vond de smaak nog wat te flauw en voegde nog wat zout, peper, boter, tijm en scheutje truffelolie toe. En ik moet zeggen.. Het was een verrekt lekker sausje.
Het eindoordeel? De kwartel was erg mals, met een subtiele rooksmaak, maar wat een gedoe voor een klein beetje vlees. De pasta met truffel/paddenstoelen in combinatie met de gebakken paddenstoelen en de saus waren erg lekker. Dat gaan we, waarschijnlijk zonder kwartel, nog wel vaker maken.
Smakelijk eten!

Direct toen ik tegen Wendy zei wat het onderwerp van de fotowedstrijd was hoorde ik "kuikens in hooi". Dat idee, hoe schattig het ook is, deed me wel meteen denken aan 2 dingen die ik nog nooit gedaan heb: kwartel bereiden en iets roken op hooi. Ondertussen kennen jullie mij een beetje en weten jullie dat ik altijd zoek naar een nieuwe uitdaging, geïnspireerd door de fotowedstrijd. Bedankt hiervoor @Reem!
Ik ging, zoals ik wel vaker doe, googlen en wat advies inwinnen bij @Frits, @Ewald en @noskos. Want goh, is gerookte kwartel wel lekker? En als dat lekker is, is hooi dan wel een goede rookcombinatie? Al gauw kwam Frits, die super enthousiast werd van het idee, met een cederhouten bakje wat hij ooit ergens gezien had. Een cederhouten bakje met wat hooi en de kwartels er in. Dat moet tof worden. Zo'n bakje kan ik natuurlijk prima zelf knutselen van de nieuwe lading bbqgenootschap rookplankjes.
Weken gingen er voorbij sinds de inceptie van dit idee. Met het einde van de maand in zicht, wist ik dat het dit weekend er van moest komen. Begin deze week een lekker receptje gezocht om er een mooi geheel van te maken. Het werd gerookte kwartel met zelfgemaakte pasta, duxelles van champignons, saus van paddenstoelen/port en gebakken paddenstoelen.
Bijna... viel mijn plannetje in de soep. Begin van de week de dochter thuis met koorts, daarna kreeg ik opeens keelpijn en last van snot, heel veel snot... Toen kreeg Wendy het donderdag plots ook, alleen erger dan dat ik had. Aangezien zij tegen de 38 graden aan zat, liet ze zich maar even testen. Gelukkig negatief! Gisteren, na een korte quarantaine van 2 dagen, kon ik aan het einde van de middag toch nog gauw naar de Hanos om de kwartels te halen. Het kan nog!

Voor het gerecht kocht ik bij de Hanos verschillende paddenstoelen: Morilles, Shii-take, mini champignons, oesterzwammen. Allereerst zette ik de morilles en oesterzwammen onder water. Dit mocht een nachtje in de koelkast en zou dienen als basis voor de saus.
Vandaag mijn timmerman skills weer afgestoft en het cederhouten bakje geknutseld. Als je te lui bent om de zaagtafel + werkbank uit de schuur te sleuren (zoals ik) neem je een cirkelzaag, een lijmklem en een hamer met wat spijkers. Vervolgens pruts je wat (let op dat je de tuintafel niet mee zaagt) en 10 minuten later heb je een prima bakje

Vanaf nu bij mij te bestellen. Stuur me een PM voor meer informatie

Later op de middag was het tijd om de kwartels klaar te maken en te vullen met een tuiltje van tijm, rozemarijn en laurier.
Voor de duxelles heb ik 50g mini champignons en een beetje sjalot kleingesneden.
Terwijl de Q aan het opwarmen was (tot een graad of 120) heb ik het bakje laten weken en heb ik het pastadeeg, wat ik vroeger op de middag gemaakt had, samen met Wendy verwerkt tot tagliatelle.
Met de Q op temperatuur mochten de kwarteltjes erop. Ik heb het rooster op de vuurrand gezet en daar ging direct het bakje op. Het hooi heb ik wat natgedruppeld om te zorgen dat het niet te gauw verbrand
Ondertussen begon ik binnen aan de saus. Van het paddenstoelenmengsel wat ik gister had voorbereid, nam ik 100ml als basis voor de saus. Hierbij ging 100ml port en 50ml runderfond.
De kwartels gingen mij uiteindelijk niet hard genoeg en ik heb op een gegeven moment de temperatuur opgekrikt tot 160-180 graden. Ondertussen was binnen alles lekker aan het pruttelen en na 1-2x draaien kwamen de kwartels ook mooi in de buurt van de gewenste 70 graden. Het draaien en verplaatsen van de kwartels was wel echt nodig om een beetje kleur te krijgen. Uiteindelijk heb ik aan het einde toch de kwartels even direct op het rooster gelegd voor een krokant huidje.
Om de saus af te maken heb ik deze wat ingebonden met Maizena. Wendy vond de smaak nog wat te flauw en voegde nog wat zout, peper, boter, tijm en scheutje truffelolie toe. En ik moet zeggen.. Het was een verrekt lekker sausje.
Het eindoordeel? De kwartel was erg mals, met een subtiele rooksmaak, maar wat een gedoe voor een klein beetje vlees. De pasta met truffel/paddenstoelen in combinatie met de gebakken paddenstoelen en de saus waren erg lekker. Dat gaan we, waarschijnlijk zonder kwartel, nog wel vaker maken.
Smakelijk eten!

Laatst bewerkt: