BasBQ
Beef en Steak

Rookworst en voorraad JC worst

 
 
 
 

SandyMan

Gerijpt
Berichten
2.859
Misschien wel gelezen hoe het ging, maar laat ik een lekker verhaaltje schrijven.. blijft wel leuk.

Na een paar heren hier weer worst hebben zien maken, kwam het besef dat mijn bevroren voorraad op was. Tijd voor nieuwe worst. @Ridevi71 aangeschreven en gesmeekt voor het recept van de Jalapeno Cheddar worst, om tegelijkertijd met m'n maat af te spreken die mij dol graag een keer wilde helpen met worst draaien. We spraken bij m'n maat af zodat ik het BGE boek even in kon zien (wat een schitterend maar gigantisch boek), en hij de worstenbijbel.
We kregen langzaam de doelstelling voor ogen. Rookworst. Het is immers winter en wanneer moet je het anders maken? Ik enthousiast. We gaan lekker rookworst maken, leuk. Nieuwe worst, BBQ gebruiken om warm te roken. Geweldig!

Ik kom thuis, kruip het bed in een surf getrouw even door naar dit forum. Om vervolgens te zien dat @Ridevi71 de moeite heeft genomen om het hele recept uit te schrijven. Nogmaals dank Rick! En ik moet je bekennen, ik had me waardeloos, schuldig en belabberd gevoeld als ik daar vervolgens niks mee deed.. dus ik had mezelf beloofd beide te gaan maken om m'n maat en Rick tevreden te houden.

Even rekenen.. 1,5 kilo JC worst en 1 derde vet.. halve kilo kinnebak en kilo procureur. De rookworst had 450g om 450g nodig. Zogezegdzogedaan. Ik de slager gebeld en gevraagd voor een varkensdarm, 1,5 kilo procureur en 1 kilo kinnebak. Oja, nitriet zout.. slager gevraagd "ik doe t erbij". Altijd fijn.

Toen moesten we nog dextrose hebben.. dextrose is een ander woord voor druivensuiker, blijkbaar. Dit moest in de rookworst volgens het recept uit de worstenbijbel. Stad en land afgezocht (lees: 2 verschillende Appie's), om helaas met lege handen thuis te komen.

Bestelling van de slager opgehaald op vrijdag na werk, meteen de buurman van de slager bezocht (kaasboer) en daar een lekkere smaakvolle cheddar gekocht. 's Avonds begonnen het klein te snijden, om vervolgens ook al de verdeling te maken van de rookworst en de JC worst.
IMG_20210108_205626.jpg

IMG_20210108_212815.jpg

De rookworst portie voorzien van het nitriet zout, de JC worst voorzien van keukenzout.

En als we dan toch bezig zijn.. maar alvast de kruiderijen afgewogen, kunnen we lekker door werken. (Foto van de JC kruiden)
IMG_20210108_220548.jpg


Toen bleef me die dextrose in de maag zitten, en weetje: niet geschoten is altijd mis. Ik ben in de DM's van Meneer Wateetons geslide en heb gevraagd of ik dit kon weglaten of moest vervangen voor iets anders. En zowaar reageerde hij zaterdag ochtend: "Je kunt het ook weglaten hoor, vooral een optisch hulpmiddeltje."
Ik kreeg nog een tip waar ik het kon kopen online, en een blokje dextro-energy zou ook goed zijn. Nou als het alleen optisch is, dan laat ik het eruit.

M'n maat kwam smiddags aan, dus na een bakje koffie konden we beginnen met de cheddar klein te raspen en de Jalapeno klein te snijden. Daarna was het malen geblazen (en bier drinken).
IMG-20210109-WA0012.jpg


IMG_20210109_143149.jpg



De proefstukjes waren natuurlijk van de JC worst in orde. De hitte komt echt pas achteraf maar wat een fijne pittigheid heeft die worst..

De rookworst was gek, want wat moet je verwachten? Je denkt aan je vertrouwde Unox rookworst maar daar smaakt het natuurlijk lang niet naar gezien het nog geen pufje rook gezien heeft. Afijn, de smaak was goed, maar niet bijzonder.

Na weer een biertje gingen we de darmen vullen.
Ook dit ging (na wat stommiteit van mijn kant ) dik prima en de worst kwam er weer goed uit. We hebben overigens wel gekozen om de rookworst achter de JC worst te doen, achteraf niet de beste keuze geweest aangezien ik wel wat groene blokjes(jalapeno) voorbij zag komen in de rookworst, maar dat is dan gewoon een leuke verassing voor de eter denk ik, haha!

Screenshot_20210110-075652.jpg


IMG-20210109-WA0019.jpg

Je ziet bij de laatste foto in de linkerbak wel het kleurverschil tussen de ene en de andere worst.

Na het knopen zag het er zo uit..
De JC worst;
IMG_20210109_160929.jpg


De (nu nog aspirant-)Rookworsten
IMG_20210109_160943.jpg


Je snapt wel welke voor mij en voor m'n maat waren haha. Rookworst mag wel groot zijn als het 1 persoons worsten zijn toch? (Zie ook de verborgen jalapenos haha)

Mn maat ging zijn twins en vriendin halen, ik stookte de firestarter aan en koos een blok appelhout als 'smaak'. Om vervolgens de bende van de keuken op te ruimen. Worst maken is leuk, maar je moet schoonmaken en afwassen niet haten want dat doe je meer dan daadwerkelijk het maken van de worst.. tussendoor de worsten op de BBQ gegooid en die heeft rond de 120graden geschommeld en flink gerookt, met de worsten erop.
IMG_20210109_161917.jpg


Gewacht tot de kerntemperatuur van 65 graden en verder echt niet gekeken (eerlijk waar)!
Toen piepte de thermometer!
M'n maat maakte een filmpje toen ze eraf kwamen, dus hier even een screenshot van dat filmpje.
Screenshot_20210110-222504.jpg


Joh die waren net echt zeg!
De rest was nog niet klaar! Dus de oven op 60graden warmhoud stand gezet en de worsten in de braadslede bedekt met alufolie en gewacht tot DN PIEPERS GAAR WAREN.

en ondertussen begon de oven de heerlijke rookgeur te verspreiden door de kamer.. ochochoch.
Nou ik zal het niet langer uitsmeren, zo kwamen ze op tafel;
IMG-20210110-WA0025.jpg


En wat eet je daar bij?
IMG_20210109_181736.jpg


En hoe ziet dat er dan uit als deze jongen echt niet meer kan wachten maar TOCH aan jullie denk om nog een foto te maken?
IMG_20210109_181839.jpg


Jongens, Hij was geweldig. Niet te rokerig, maar wel een goede rook erin, knapperig velletje, niet te vet, lekker hroot.. hemels!
Ik had er meer moeten maken. Alvast een reminder voor volgend jaar; dubbele portie zodra het ook maar even lijkt op winter.

En om de cirkel rond te maken nog wat leer punten;
- 2 verschillende worsten blijft veel meer werk, met bakjes zeulen en noem maar op.
- nitriet zout zorgt echt voor een mooie roze kleur
- dextrose is dus echt niet nodig geweest (ik vind de kleur goed)
- als je 2 worsten achter elkaar door draait, zorg dan dat degene met vulling als laatst gaat (jalapeno)
- Rookworsten moeten eigenlijk hangen (wist ik wel).. jullie zien hier de mooie kant, de andere kant was nog ietsje bleker maar had dus ook de steepen van de grill erin staan. Dus maar haakjes gaan bestellen en volgende keer de wsm gebruiken.
- grote pijp pakken van de worstenvuller, ik begon dus met de kleine..


Voor de liefhebbers het recept van de rookworst, werkwijze laat ik even achterwege want koop dan gewoon de worstenbijbel;

450g procureur
450g kinnebakfn
100g ijsgruis
15g nitrietpekelzout
3g witte peper korrels (ik heb poeder gebruikt)
1g foelie
1g korianderzaad
2 g dextrose (dus niet gebruikt)

Warm roken 110-135 tot kerntemp van 65
 
Laatst bewerkt:
wauw. schitterend gedaan. Worsten zien er werkelijk fantastisch uit.
Petje af voor dit resultaat en de leuke reportage. Blijft toch gaaf, je zelfgemaakte worst.
Heb je nog verse jalapenos gebruikt of uit een potje?

En ja, het is altijd best een bende in de keuken. Daarom maak ik ook een flinke batch. Dan heb ik die bende niet zo vaak.
En dan ook maar gelijk 2 smaken voor de afwisseling. Ikzelf vind dat niet zoveel "gedoe" hoor. Ja, je moet ff 2 recepten voorbereiden en klaarzetten, maar je draait in 1x al het vlees door de molen, vervolgens verdelen en mengen per smaak, en daarna alles in 1x vullen.
Maar het plezier, de trots en de smaak van je eigen gemaakte worst weegt daar wel tegenop vind ik (voor die 2 a 3keer per jaar :giggle: )

En dank voor het rookworst recept. Hier nog nooit gemaakt maar gaat wel gebeuren na dit smakelijke verslag.
 
Prachtige worsten, inspirerend.
Bedankt :)

wauw. schitterend gedaan. Worsten zien er werkelijk fantastisch uit.
Petje af voor dit resultaat en de leuke reportage. Blijft toch gaaf, je zelfgemaakte worst.
Heb je nog verse jalapenos gebruikt of uit een potje?

En ja, het is altijd best een bende in de keuken. Daarom maak ik ook een flinke batch. Dan heb ik die bende niet zo vaak.
En dan ook maar gelijk 2 smaken voor de afwisseling. Ikzelf vind dat niet zoveel "gedoe" hoor. Ja, je moet ff 2 recepten voorbereiden en klaarzetten, maar je draait in 1x al het vlees door de molen, vervolgens verdelen en mengen per smaak, en daarna alles in 1x vullen.
Maar het plezier, de trots en de smaak van je eigen gemaakte worst weegt daar wel tegenop vind ik (voor die 2 a 3keer per jaar :giggle: )

En dank voor het rookworst recept. Hier nog nooit gemaakt maar gaat wel gebeuren na dit smakelijke verslag.
Ja ben echt dik tevreden over het resultaat. We hebben uit een potje (halve ongeveer) gebruikt. Eigenlijk "jouw" recept gebruikt maar de aanpassing op de cayennepeper. maar een halve gram ofzo gebruikt, en hij is pittig genoeg.

Een flinke batch was het zeker, de kitchenaid heeft het net iets te moeilijk met 1,5Kilo worst in ieder geval voor het mengen.
Misschien pastte de recepten niet zo lekker bij elkaar waardoor ik tussendoor toch ff gestopt bent om het eea af te ronden en schoon te maken.
Het vlees was hetzelfde, maar de verhouding en het type zout verschilde.
Tijd geleden 2 verschillende kipworsten gemaakt, dat ging toen soepeler.
Vooral 'problemen' gehad met alles weer terug naar koeling terwijl er net boodschappen gedaan waren (dus koeler en vriezer vol) etc ;)

Gewoon super genoten trouwens van de gehele ervaring en weer het resultaat natuurlijk.
Deze week staat de JC worst op de planning, ik zal deze updaten hoe die was ;)
 
Super gedaan, ziet er top uit. Toevallig zelf ook net kinnebak en procureur besteld voor mijn eerste batch verse worst. Grillworst wel al gedaan, en dat was heerlijk.

Koelen is in deze tijd van het jaar toch niet zo'n probleem? Een graad of 4 is het buiten, perfect dus. Wel even om de kat van de buren (of die van jezelf) denken :cool:
 
Weer mooi gedaan Sander!

Pak je nou express een stapel vegetarische boeken om onder je vleesbak te leggen? ;)
 
Weer mooi gedaan Sander!

Pak je nou express een stapel vegetarische boeken om onder je vleesbak te leggen? ;)
Hahahha Marc, het valt mee hoor! Ik zie de worstenbijbel, ultieme hamburger boek...
;)
 
ziet er echt top uit zeg!!
ik heb de worstenbijbel aangeschaft. wil binnenkort gaan beginnen met een aantal recepten.
de rookworst die jij gemaakt heb. kan je die nou ook bewaren in de koelkast en later weer opwarmen in bijvoorbeeld warm water?
 
ziet er echt top uit zeg!!
ik heb de worstenbijbel aangeschaft. wil binnenkort gaan beginnen met een aantal recepten.
de rookworst die jij gemaakt heb. kan je die nou ook bewaren in de koelkast en later weer opwarmen in bijvoorbeeld warm water?
Ik ga er over een klein uurtje achterkomen.. ;)
Het recept zegt dat je hem nog na het roken eventueel nog na kan pocheren tot kern van 65 graden. Ik heb hem warmer gerookt en direct doorgegaard tot 65 kern.

Vacuüm verpakken en daarna in een warm bad liggen is echt wel mogelijk. Ik heb hem nu gewoon in een afgesloten zak in de koelkast bewaard en straks in de magnetron. In principe is het gewoon gegaard vlees dus ik verwacht dat je alles kan doen wat je wilt.

Succes joh!! Super leuk om te doen.

Verstuurd vanaf mijn GM1913 met Tapatalk
 
Zalig man, je eigen worsten draaien... ik weet nog goed dat we toen eens een kilo jalapeño pepers stonden te snijden, lekker zonder handschoentjes want we waren echte kerels... nou. 3 dagen tintelende handen gehad... en handsfree plassen! Met je blote mannen klauwen... haha!

Feest van herkenning die foto's en het mooie verhaaltje. Tot aan de boeken onder de GN-bak om het logistiek makkelijker te maken. Heerlijk. Ik krijg zin in worst. Voedsel voor je zieltje. Prachtig verslag Sander, ik houd ervan!
 
Ik ga er over een klein uurtje achterkomen.. ;)
Ook na 2 dagen in de koelkast en daarna opwarmen in de magnetron was hij lekker. Vers van de BBQ was wel lekkerder.

Dat beloofd veel goeds.
Volgende keer moet ik er 4 extra maken en even de griftdijk oversteken, Frits?

Zalig man, je eigen worsten draaien... ik weet nog goed dat we toen eens een kilo jalapeño pepers stonden te snijden, lekker zonder handschoentjes want we waren echte kerels... nou. 3 dagen tintelende handen gehad... en handsfree plassen! Met je blote mannen klauwen... haha!

Feest van herkenning die foto's en het mooie verhaaltje. Tot aan de boeken onder de GN-bak om het logistiek makkelijker te maken. Heerlijk. Ik krijg zin in worst. Voedsel voor je zieltje. Prachtig verslag Sander, ik houd ervan!
Haha vooral met de termen "a joh valt allemaal wel mee, stel je niet aan" zeker? ;)
Bedankt man :)
Mss moet ik toch maar eens een gehaktmolen kopen.
Lekker allemaal.
Je moet de nieuwe hobby's in deze tijd toch een beetje in je huis vinden he :)
 
Ik heb dit topic helemaal gemist 😮 jij hebt toch echt wel hele lekkere worst, ik wil nu ook rookworst ................... en stamppot zuurkool 🥰
 
Terug
Bovenaan Onderaan