- Berichten
- 1.184
Voor mij is één van de leukste aspecten van de maandelijkse fotowedstrijd de voorpret die je hebt als je gaat bedenken wat je wilt maken. Dat was deze maand niet anders. Een lekker stuk vlees met bier. Gewoon een biertje erbij zetten vond ik wel erg voor de handliggend. Wat kunnen we nog meer met bier? Marineren? Een sausje? Ik besloot al vroegtijdig om voor de laatste optie te gaan. Week na week verstreek en ondanks dat de Q met grote regelmaat aanstond voor een snelle hap op een werkdag, of tijdens de 3 verschillende dagen dat er bezoek kwam voor de verjaardag van onze dochter (bedankt Corona
) kwam het er maar niet van. Onder het motto: meedoen is belangrijker dan winnen, kwam daar gelukkig gisteren, op de valreep, nog verandering in!
De vrouw des huizes was een avondje weg en een goede vriend kwam op bezoek. De zon schijnt, de wolken zijn ver te vinden. Wat wil een mens nog meer? Ja duh! Een lekkere steak met bier natuurlijk
Omdat het gewoon een werkdag is besloot ik het niet te complex te maken.
Allereerst 1 van de sides klaargemaakt: aardappelpartjes met olijfolie, verse rozemarijn, wat knoflook en peper/zout
De Q heb ik ondertussen laten opwarmen tot een dome temp van 150 graden. De platesetter ging er in en de aardappeltjes mochten er op.
Ik had eergisteren nog geen mooie steak, en tijd om naar de Hanos te gaan (waar ik over het algemeen mijn vlees haal) had ik helaas niet. Tijdens de dagelijkse boodschappen zag ik opeens een Picanha liggen bij de lokale Jumbo. Doe eens gek, laten we dat gewoon eens proberen! Het was een stuk van net geen 700 gram. Perfect voor 2 personen dus. Al bij al zag het er zeker niet uit als een onaardig exemplaar
De Picanha heb ik in een ruitjespatroon ingesneden en vervolgens een basis rub van peper, zout en wat knoflook er overheen. De aardappeltjes moesten toch wel een tijdje op de Q dus de Picanha ging nog even terug de koelkast in.
Wat later mocht de Picanha met 2 stukjes rookhout erbij. Wat blijft de geur van rookhout toch een feest (voor mij - niet voor de buren
)
Als 2e side dish wilde ik de shroom salad uit het Smokey Goodness No Worries boek maken. Alle ingredienten klaargemaakt en zodra de Picanha 48 graden bereikt had heb ik de Q opgestookt en de gietijzeren grill en grillplaat geplaatst. Zodra die mooi op warmte waren mochten de shrooms er op
Ondertussen had ik de saus al klaargemaakt op het fornuis. Voor de saus heb ik boter gesmolten in een sauspan, vervolgens mochten er 2 teentjes knoflook, 0.5dl zoet bruin bier (Westmalle) en 2dl runderfond bij. De saus heb ik laten inkoken en vervolgens wat ingedikt met maizena. Afgemaakt met peper en zout en klaar is kees.
Tot slot mocht de Picanha er nog kort op voor wat mooie grillmarks. Helaas ben ik super slecht in multitasken en ging dat zo snel dat ik hier geen foto van heb.
Het eindoordeel? De Picanha mocht van mij iets minder ver doorgegaard zijn (hij was a point en ik zie hem graag saignant) maar voor een Picanha uit de supermarkt viel het echt niet tegen! Het overgrote deel van het vlees was zeer mals. De combinatie met de biersaus was lekker, en het pittige van de peperdressing van de salade maakte het geheel voor mij helemaal af.

De vrouw des huizes was een avondje weg en een goede vriend kwam op bezoek. De zon schijnt, de wolken zijn ver te vinden. Wat wil een mens nog meer? Ja duh! Een lekkere steak met bier natuurlijk

Allereerst 1 van de sides klaargemaakt: aardappelpartjes met olijfolie, verse rozemarijn, wat knoflook en peper/zout
De Q heb ik ondertussen laten opwarmen tot een dome temp van 150 graden. De platesetter ging er in en de aardappeltjes mochten er op.
Ik had eergisteren nog geen mooie steak, en tijd om naar de Hanos te gaan (waar ik over het algemeen mijn vlees haal) had ik helaas niet. Tijdens de dagelijkse boodschappen zag ik opeens een Picanha liggen bij de lokale Jumbo. Doe eens gek, laten we dat gewoon eens proberen! Het was een stuk van net geen 700 gram. Perfect voor 2 personen dus. Al bij al zag het er zeker niet uit als een onaardig exemplaar
De Picanha heb ik in een ruitjespatroon ingesneden en vervolgens een basis rub van peper, zout en wat knoflook er overheen. De aardappeltjes moesten toch wel een tijdje op de Q dus de Picanha ging nog even terug de koelkast in.
Wat later mocht de Picanha met 2 stukjes rookhout erbij. Wat blijft de geur van rookhout toch een feest (voor mij - niet voor de buren

Als 2e side dish wilde ik de shroom salad uit het Smokey Goodness No Worries boek maken. Alle ingredienten klaargemaakt en zodra de Picanha 48 graden bereikt had heb ik de Q opgestookt en de gietijzeren grill en grillplaat geplaatst. Zodra die mooi op warmte waren mochten de shrooms er op
Ondertussen had ik de saus al klaargemaakt op het fornuis. Voor de saus heb ik boter gesmolten in een sauspan, vervolgens mochten er 2 teentjes knoflook, 0.5dl zoet bruin bier (Westmalle) en 2dl runderfond bij. De saus heb ik laten inkoken en vervolgens wat ingedikt met maizena. Afgemaakt met peper en zout en klaar is kees.
Tot slot mocht de Picanha er nog kort op voor wat mooie grillmarks. Helaas ben ik super slecht in multitasken en ging dat zo snel dat ik hier geen foto van heb.
Het eindoordeel? De Picanha mocht van mij iets minder ver doorgegaard zijn (hij was a point en ik zie hem graag saignant) maar voor een Picanha uit de supermarkt viel het echt niet tegen! Het overgrote deel van het vlees was zeer mals. De combinatie met de biersaus was lekker, en het pittige van de peperdressing van de salade maakte het geheel voor mij helemaal af.
Laatst bewerkt: