Aansluitend op het verzoek om een recept voor zure leverworst,gedaan in "De Rookkamer",onder
topic "Leo wil foto's", heb ik het maar hier neergezet.
Het recept is bijna net zo simpel als een recept voor peusneuteren maar het resultaat is meer zoals Lerxst (11maart-11.25u) dat ergens hieronder heeft beschreven.
Koop een leverworst bij AH,Lidl,vooral geen dure(geen boerenleverworst,die is te grof) en snijd daar schuingesneden plakken van. Die ogen wat groter en avontuurlijker.
Neem een of twee knappe uien en snijdt daar ringen van. Gebruik een uienkam, da's makkelijk en de dikte van de ringen is precies goed. Een uienkam koop je voor nog geen euro bij Xenos. Wil je het groffer,geen mens zal je tegenhouden.
Leg deze twee spulletjes een beetje netjes gemixt in een schaal of kom of zoiets.
Neem wat laurierblaadjes en schoffel die tussen de uien en de worst evenals een aantal spaanse pepertjes. De hoeveelheden zijn naar eigen keuze maar een goeie tip helpt misschien....doe er niet teveel of ook niet te weinig in. Ik gebruikte zo'n tien pepertjes en zo'n tien lauriertjes op deze ene worst. Doe er voor de gein ook maar een paar kruidnageltjes bij (eventueel).En voor nog meer gein datgene waarvan je denkt dat ik dat misschien vergeten ben,maar dat hoeft niet echt,hoor.
Nu even attentie....neem een kop natuurazijn (geen flauwekul smaakjes of bio of wat dan ook).
Kieper dat in een kommetje en mix daar eenzelfde kop water bij. Giet dat in de schaal over de worst.
Rustig aan..niet spatten. Een kwartiertje laten staan en een lepeltje proeven.
Ik deed daar nog een half kopje azijn en een kwart kopje water bij en vond het toen goed.
Een velletje folie er over heen en lekker wegzetten. In de koelkast is ook goed;als het maar niet warm staat.
Als het om lekker gaat ben ik een onrustig type en na een uur of twee proefde ik al een schijfje...Mm!
De volgende dag (ok, na zo'n vijftien uurtjes) weer een schijfje geproefd...Mmmmm!
De daaropvolgende dag hebben ze niet gehaald,maar het zou nog meer Mmmmmmm zijn geweest.
Oh ja,af en toe de schijfjes even van plaats laten wisselen;van onder naar boven en zo,snap je?
Noskos opperde dat het lang goed zou kunnen blijven. Dat zou best mogelijk kunnen zijn maar bij ons is het nog nooit gelukt het langer dan een kleine week te laten overleven.Dat krijg je ervan als je het te lekker maakt.
Misschien is het een idee om dit te serveren bij een BBQ. Het is erg lekker (ook de uien ringetjes) en fris in de mond.
Recepten schrijven is niet mijn ding,daarom heb ik het maar op mijn manier gedaan. Hopelijk kan iedere lezer het nu ook. Zo'n schaaltje als op de foto kost ongeveer een half uur werk.