Na mijn gemopper over de smaak van de hedendaagse rookworst in de chatbox was het tijd om ze zelf te gaan maken.
Recept:16 gram colorozozout
2 gram witte peper gemalen
1 gram gemalen foeli
alles per kilogram grondstof.
Het vlees: 1 hele buik zonder been zwoerd en knars
1 hele varkensschouder ontdaan van been zenen en zwoerd
Alles 2 keer door de grove plaat gedraaid en daarna met de kruiden gemengd en opgestopt.
Dit alles heb ik gisteren op mijn werk gedaan. Vandaag was het tijd om te roken.
Onderin de primo leg ik eerst een stuk of 5 hete briketten.
Daarboven komt het vergiet van de Lidl
zonder handvaten.
Daar weer boven de roosters met het worst rekje.
Met de schuif onderin en bovenin helemaal open cre?er je een warme luchtstroom waardoor de worst droogt.
Waneer de worst stroefdroog aanvoelt gooi ik in het vergiet de beukensnippers van de Welkoop (konijnenstrooisel)
Meestal beginnen deze spontaan te roken door de briketten. De schuif aan de onderkant doe ik nu op een dunne streep na dicht,
die aan de bovenkant blijft open.
En dan lekker laten roken.
Na een uur of 2 zien ze er dan zo uit.
De kleur zal meestal niet zo egaal zijn als in de moderne computergestuurde rookkasten, maar de smaak is zeker niet minder.
En met je eigen kruiding maak je een rookworst zoals je hem zelf wilt hebben.

Recept:16 gram colorozozout
2 gram witte peper gemalen
1 gram gemalen foeli
alles per kilogram grondstof.
Het vlees: 1 hele buik zonder been zwoerd en knars
1 hele varkensschouder ontdaan van been zenen en zwoerd
Alles 2 keer door de grove plaat gedraaid en daarna met de kruiden gemengd en opgestopt.
Dit alles heb ik gisteren op mijn werk gedaan. Vandaag was het tijd om te roken.
Onderin de primo leg ik eerst een stuk of 5 hete briketten.
Daarboven komt het vergiet van de Lidl

Daar weer boven de roosters met het worst rekje.


Met de schuif onderin en bovenin helemaal open cre?er je een warme luchtstroom waardoor de worst droogt.
Waneer de worst stroefdroog aanvoelt gooi ik in het vergiet de beukensnippers van de Welkoop (konijnenstrooisel)
Meestal beginnen deze spontaan te roken door de briketten. De schuif aan de onderkant doe ik nu op een dunne streep na dicht,
die aan de bovenkant blijft open.
En dan lekker laten roken.

Na een uur of 2 zien ze er dan zo uit.


De kleur zal meestal niet zo egaal zijn als in de moderne computergestuurde rookkasten, maar de smaak is zeker niet minder.
En met je eigen kruiding maak je een rookworst zoals je hem zelf wilt hebben.