Chorizo.
Dit recept is een verse Chorizo en is een variant op het Chorizo recept uit "Great Sausage Recipes and Meat Curing" van Rytec Kutas. De gerookte en gedoogde versie staat op winterprogramma.
Ingredienten:
Werkwijze:
Laat de darm minstens een half uur weken in koud water en spoel ze daarna af met schoon water. Laat wat water door de darm lopen om het zout binnen in weg te spoelen en om te controleren of er geen gaatjes in zitten.
Draai het vlees met een vleesmolen tot gehakt, gebruik hierbij een 8mm plaat. Dit gaat het beste als het vlees licht aangevroren is.
Meng het zout, de kruiden en het ijswater door het gehakt, draai het mengel nog een keer door de vleesmolen en laat het daarna een half uur rusten in de koelkast.
Vul de darm mooi gelijkmatige op, en draai er mooie sausijsjes van, ongeveer een vuist breed.
Laat de worsten een paar uur rusten in de koelkast voor gebruik zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
Daarna zijn ze klaar voor de Q
Chorizo is een van oorsprong Spaanse worstsoort die kruidig van smaak en roodachtig van kleur is en een stevige, grove structuur heeft. Een kenmerkend ingredi?nt is de pimiento choricero, een paprika(poeder) (al dan niet pittig) wat niet alleen zorgt voor de smaak en de rode kleur van de chorizo, maar dankzij de daarin aanwezige etherische oli?n ook bijdraagt aan een betere houdbaarheid. Chorizo is zowel vers als gedroogd te verkrijgen en in het laatste geval soms ook gerookt.
Dit recept is een verse Chorizo en is een variant op het Chorizo recept uit "Great Sausage Recipes and Meat Curing" van Rytec Kutas. De gerookte en gedoogde versie staat op winterprogramma.
Ingredienten:
1100 gr | vet varkensvlees of een mengsel van mager vlees en vet spek | |
1 eetl | (15 ml) | zout |
1 eetl | (15 ml) | (rode) wijnazijn |
2 eetl | (30 ml) | zoet paprikapoeder of een 50/50 mix met gerookt paprika poeder |
1 theel | (5 ml) | gemalen chili peper |
3/4 eetl | (12 ml) | verse geperste knoflook |
1 1/2 theel | (7,5 ml) | gedrooge oregano |
1 theel | (5 ml) | grof gemalen zwarte peper |
1/2 cup | (120 ml) | ijswater |
150 cm | varkensdarm |
Werkwijze:
Laat de darm minstens een half uur weken in koud water en spoel ze daarna af met schoon water. Laat wat water door de darm lopen om het zout binnen in weg te spoelen en om te controleren of er geen gaatjes in zitten.
Draai het vlees met een vleesmolen tot gehakt, gebruik hierbij een 8mm plaat. Dit gaat het beste als het vlees licht aangevroren is.
Meng het zout, de kruiden en het ijswater door het gehakt, draai het mengel nog een keer door de vleesmolen en laat het daarna een half uur rusten in de koelkast.
Vul de darm mooi gelijkmatige op, en draai er mooie sausijsjes van, ongeveer een vuist breed.
Laat de worsten een paar uur rusten in de koelkast voor gebruik zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
Daarna zijn ze klaar voor de Q