BasBQ
Beef en Steak

Worst: Chorizo

Nosmo

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.728
Chorizo.

Chorizo is een van oorsprong Spaanse worstsoort die kruidig van smaak en roodachtig van kleur is en een stevige, grove structuur heeft. Een kenmerkend ingredi?nt is de pimiento choricero, een paprika(poeder) (al dan niet pittig) wat niet alleen zorgt voor de smaak en de rode kleur van de chorizo, maar dankzij de daarin aanwezige etherische oli?n ook bijdraagt aan een betere houdbaarheid. Chorizo is zowel vers als gedroogd te verkrijgen en in het laatste geval soms ook gerookt.

Dit recept is een verse Chorizo en is een variant op het Chorizo recept uit "Great Sausage Recipes and Meat Curing" van Rytec Kutas. De gerookte en gedoogde versie staat op winterprogramma.


Chorizo-6.jpg


Ingredienten:

1100 gr vet varkensvlees of een mengsel van mager vlees en vet spek
1 eetl(15 ml)zout
1 eetl(15 ml)(rode) wijnazijn
2 eetl(30 ml)zoet paprikapoeder of een 50/50 mix met gerookt paprika poeder
1 theel(5 ml)gemalen chili peper
3/4 eetl(12 ml)verse geperste knoflook
1 1/2 theel(7,5 ml)gedrooge oregano
1 theel(5 ml)grof gemalen zwarte peper
1/2 cup(120 ml)ijswater
150 cm varkensdarm

Chorizo-2.jpg



Werkwijze:

Laat de darm minstens een half uur weken in koud water en spoel ze daarna af met schoon water. Laat wat water door de darm lopen om het zout binnen in weg te spoelen en om te controleren of er geen gaatjes in zitten.
Draai het vlees met een vleesmolen tot gehakt, gebruik hierbij een 8mm plaat. Dit gaat het beste als het vlees licht aangevroren is.
Chorizo-1.jpg


Meng het zout, de kruiden en het ijswater door het gehakt, draai het mengel nog een keer door de vleesmolen en laat het daarna een half uur rusten in de koelkast.
Chorizo-3.jpg


Vul de darm mooi gelijkmatige op, en draai er mooie sausijsjes van, ongeveer een vuist breed.
Chorizo-4.jpg


Laat de worsten een paar uur rusten in de koelkast voor gebruik zodat de smaak zich kan ontwikkelen.

Daarna zijn ze klaar voor de Q ;)
Chorizo-5.jpg
 

MarBQ

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
3.192
Ziet er errug leker uit Piet!! :p
Wat voor vet varkensvlees of een mengsel van mager vlees en vet spek heb jij gebruikt??
Ben erg benieuwd naar de samenstelling!! ::)
 

Nosmo

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.728
Ik heb een 60/40 mengsel gebruikt van schouderkarbonade en buikspek.
 

MarBQ

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
3.192
Thanx!! :p

Vind ik zelf ook een goede mix. niet te droog!! ::)
 

Marieken

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
957
heb je pimenton (dulce) gebruikt voor het paprika poeder, of bedoel je iets anders met gerookte paprika?
 
H

Hendrik Willem

Gast
Dat zijn lekkere worstjes een biertje er bij en het is kompleet.
 

Nosmo

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.728
Ik heb beide gebruikt, ??n eetlepel normale zoete paprika poeder en ??n eetlepel gerookte zoete paprika poeder (piment?n dulce ahumado). De rooksmaak vindt je trouwens niet echt terug in het eindresultaat dus volgende keer gebruik ik twee eetlepels gewone.
 

Boel0037

Pitmaster
 
 
Berichten
960
Wat een prachtige worstjes Piet! Hoe was de smaak?
Als ik het goed begrijp heb je dus het gehakt in totaal 2x door de 8mm plaat gehaald?
 

Nosmo

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.728
Boel0037 zei:
Wat een prachtige worstjes Piet! Hoe was de smaak?
Als ik het goed begrijp heb je dus het gehakt in totaal 2x door de 8mm plaat gehaald?

Ja, ik heb het twee maal gemalen om een betere menging van het gehakt en de kruiden te krijgen.

Ze waren lekker pittig, zonder dat je een hele scherpe nasmaak had, ze waren ook nog goed te doen voor m'n zoon die niet zo van heel pittig eten houd. De rooksmaak van het gerookte paprika poeder dat ik gebruikt heb was niet echt meer terug te vinden, dus voor deze variant ga ik dat niet meer gebruiken.

De kans is groot dat ik deze mee ga nemen naar de meating, dus dan kun je zelf keuren. ;)
 

Boel0037

Pitmaster
 
 
Berichten
960
Nosmo zei:
Boel0037 zei:
Wat een prachtige worstjes Piet! Hoe was de smaak?
Als ik het goed begrijp heb je dus het gehakt in totaal 2x door de 8mm plaat gehaald?

Ja, ik heb het twee maal gemalen om een betere menging van het gehakt en de kruiden te krijgen.

Ze waren lekker pittig, zonder dat je een hele scherpe nasmaak had, ze waren ook nog goed te doen voor m'n zoon die niet zo van heel pittig eten houd. De rooksmaak van het gerookte paprika poeder dat ik gebruikt heb was niet echt meer terug te vinden, dus voor deze variant ga ik dat niet meer gebruiken.

De kans is groot dat ik deze mee ga nemen naar de meating, dus dan kun je zelf keuren. ;)

oke, helemaal goed.
Ben heel benieuwd ik kom zeker even je worst keuren;)
 

trickydikkie

Vuurmaker
Berichten
91
Nosmo zei:
Ik heb beide gebruikt, ??n eetlepel normale zoete paprika poeder en ??n eetlepel gerookte zoete paprika poeder (piment?n dulce ahumado). De rooksmaak vindt je trouwens niet echt terug in het eindresultaat dus volgende keer gebruik ik twee eetlepels gewone.

Zien er likkebaardend lekker uit. Als je de rooksmaak wil proeven is gerookt zout ook een optie
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.691
Lekker! Dit gaat richting de Mexicaanse verse variant, heerlijk :D
 

Nosmo

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.728
In de Mexicaanse gaat wel serieus meer pit! ;)
 

El Fumarole

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.128
Je reinste FoodPorn dit... man, wat zien die er vre-se-lijk lekker uit!
En dan ook nog helemaal prachtig perfect gegrilt. TsjongejongejongejongeJONGE!

Hoe lang nog tot die worstworkshop ? :D
 

Ener

Stoker
 
 
 
Berichten
467
Ziet er erg lekker uit. Mooie foto's ook weer.
 
Bovenaan Onderaan