- Berichten
- 4.941
Beste Genoten,
Een lang gekoesterde wens is afgelopen jaar in vervulling gegaan. Lange tijd dromde ik er van eens bacon te gaan maken van Wild zwijn. Echter is dat niet zo gemakkelijk. Zwijnen hebben wel redelijk veel vet, maar dan net onder de huid. Daarbij komt ook dat wild vaak in het "blad" geschoten wordt. En dat daarbij de ribben en dus het buikspek vaak geraakt worden en zo onbruikbaar zijn. Nu heb ik weer de kans gehad om met m'n Pa en Broer mee op jacht te gaan en tijdens het aanzitten kwam er een roedel varkens voor staan. Geduldig afwachten tot er eentje apart gaat staan en mooi dwars. Na 30min geduld stond er dan ook eindelijk een mooi dwars en kon ik een perfect schot plaatsen. Perfect Blad. Zo perfect dat tijdens het ontwijden al bleek dat de ribben amper geraakt zijn YES !
Nu het trichine onderzoek afwachten en het zwijntje kon mee naar huis. Thuis gelijk het zwijntje (57kg ontweid) gaan slachten. Nu extra werk gemaakt van het onthuiden zodat er mooie stukken buikspek over bleven.
Hierbij de plaatjes. Die zeggen meer
Het slachtoffer
De plaatjes van het uitbenen onthoud ik jullie nog even van, Mochten jullie daar wat plaatjes van willen zien kan ik die eventueel later toe voegen.
Wildzwijn bacon OMG wat ben ik hier blij mee. Let vooral op de mooie donkere kleur en de vet marmering. Deze zwijnen hebben zich maanden tegoed gedaan aan maisakkers. Dat heeft het nodige gekost, maar dan heb je ook wat
Nu gelijk de pekel maken. Het standaard recept aangehouden en wat extra kruiden toegevoegd. Eetlepel zwarte peper en eetlepel knoflookpoeder.
Nu lekker een week lang koesteren. Netjes 2x per dag draaien en masseren. Man wat een feest is dat alleen al. Na een week mocht zij uit de verpakking en kon er gerookt gaan worden. Voor deze speciale gelegenheid pakte ik mijn laatste stukje Zweeds kersenhout uit de Foodporn dynasty. En ging het stukje zwijnenbuik op de BGE bij 105gr voor z'n 3u.
Dat kleurt al heel mooi.. Geduld ouwe gluurder, het is nog lang niet klaar.
Even prikken dan... zie je nou wel. Geduld is een schone zaak.
En dan eindelijk na 3u geduldig afwachten was het stuk spek dan eindelijk zover. Man man man wat een plaatje.
Die mag wel even in de schijnwerpers staan
Nu naar binnen met die handel en mooi af laten koelen. Na het koelen in 4 stukken verdeeld en in de vacuüm. Zodat de rook nog mooier kan verdelen.
Wat een kleur. Geweldig. Jullie snappen natuurlijk wel dat ik hiervan weer helemaal in mijn BBQ Mojo kom
En dan wordt alle geduld beloond.
Wat een heerlijk stuk spek. Heerlijk in blokjes gesneden. Het vet is zo zacht, het lijkt wel gestolde boter. Gelukkig heb ik nog 2 stukken in de vriezer en kan ik er voorlopig even tegenaan. Voor nu is de ultieme borrelhap geboren. Helemaal TOP
Bedank voor het lezen en kijken
Bram.
Een lang gekoesterde wens is afgelopen jaar in vervulling gegaan. Lange tijd dromde ik er van eens bacon te gaan maken van Wild zwijn. Echter is dat niet zo gemakkelijk. Zwijnen hebben wel redelijk veel vet, maar dan net onder de huid. Daarbij komt ook dat wild vaak in het "blad" geschoten wordt. En dat daarbij de ribben en dus het buikspek vaak geraakt worden en zo onbruikbaar zijn. Nu heb ik weer de kans gehad om met m'n Pa en Broer mee op jacht te gaan en tijdens het aanzitten kwam er een roedel varkens voor staan. Geduldig afwachten tot er eentje apart gaat staan en mooi dwars. Na 30min geduld stond er dan ook eindelijk een mooi dwars en kon ik een perfect schot plaatsen. Perfect Blad. Zo perfect dat tijdens het ontwijden al bleek dat de ribben amper geraakt zijn YES !
Nu het trichine onderzoek afwachten en het zwijntje kon mee naar huis. Thuis gelijk het zwijntje (57kg ontweid) gaan slachten. Nu extra werk gemaakt van het onthuiden zodat er mooie stukken buikspek over bleven.
Hierbij de plaatjes. Die zeggen meer
Het slachtoffer
De plaatjes van het uitbenen onthoud ik jullie nog even van, Mochten jullie daar wat plaatjes van willen zien kan ik die eventueel later toe voegen.
Wildzwijn bacon OMG wat ben ik hier blij mee. Let vooral op de mooie donkere kleur en de vet marmering. Deze zwijnen hebben zich maanden tegoed gedaan aan maisakkers. Dat heeft het nodige gekost, maar dan heb je ook wat

Nu gelijk de pekel maken. Het standaard recept aangehouden en wat extra kruiden toegevoegd. Eetlepel zwarte peper en eetlepel knoflookpoeder.
Nu lekker een week lang koesteren. Netjes 2x per dag draaien en masseren. Man wat een feest is dat alleen al. Na een week mocht zij uit de verpakking en kon er gerookt gaan worden. Voor deze speciale gelegenheid pakte ik mijn laatste stukje Zweeds kersenhout uit de Foodporn dynasty. En ging het stukje zwijnenbuik op de BGE bij 105gr voor z'n 3u.
Dat kleurt al heel mooi.. Geduld ouwe gluurder, het is nog lang niet klaar.
Even prikken dan... zie je nou wel. Geduld is een schone zaak.
En dan eindelijk na 3u geduldig afwachten was het stuk spek dan eindelijk zover. Man man man wat een plaatje.
Die mag wel even in de schijnwerpers staan
Nu naar binnen met die handel en mooi af laten koelen. Na het koelen in 4 stukken verdeeld en in de vacuüm. Zodat de rook nog mooier kan verdelen.
Wat een kleur. Geweldig. Jullie snappen natuurlijk wel dat ik hiervan weer helemaal in mijn BBQ Mojo kom

En dan wordt alle geduld beloond.
Wat een heerlijk stuk spek. Heerlijk in blokjes gesneden. Het vet is zo zacht, het lijkt wel gestolde boter. Gelukkig heb ik nog 2 stukken in de vriezer en kan ik er voorlopig even tegenaan. Voor nu is de ultieme borrelhap geboren. Helemaal TOP
Bedank voor het lezen en kijken
Bram.