BasBQ
Beef en Steak

Weer gerookte makreel

 
 
 

Eddeped

Pitmaster
Berichten
770
Ik begin de slag voor het roken van vis een beetje te pakken. Gelukkig is makreel een makkelijke vis, die je volgens mij niet snel kan verknoeien. Voorlopig hou ik het nog bij een paar visjes. Deze makrelen had ik al wat weekjes in de vriezer en konden mooi bevroren en al de pekel in. Op een ander Rookforum had ik de tip gezien om een vergiet te gebruiken voor de mot. Dat was een gouden tip, want dat was nl een aardig probleem wat ik had in de WSM dat als ik wilde afroken met mot het probleem dat de helft door het rooster viel. Dus voordat ik ging beginnen even langs de Blokker om te kijken wat ik kon kopen toen ik een ijzeren vlamverdeler zag met een fijn gaas er overheen. Toen bedacht ik dat ik nog een magnetronrekje op hoge poten had die kon ik dan mooi boven de briketten zetten. Wonder boven wonder klopte mijn idee heel goed en toen de temperatuur wat omhoog ging kon ik heel moii gedoseerd afroken met mot van kers.
Al met al zijn het weer 3 heerlijke visjes geworden. Voor de winter wil ik zeker ook een cold smoker aanschaffen, dan kan ik eens koud gerookte zalm maken.
De foto's anders is het niet gebeurd.
In de pekel
IMAG0786.jpg

Halverwege
IMAG0788.jpg

Lekker afroken
IMAG0790.jpg

En klaar
IMAG0791.jpg

Het handige rekje
IMAG0792.jpg


 
Jij hebt je best weer gedaan!!
 
Lekker! Zaterdag ook nog 12 makrelen gerookt.
 
dennisb zei:
Lekker! Zaterdag ook nog 12 makrelen gerookt.
Hoi Dennis, zou je daar een verslagje van kunnen maken? Ben wel benieuwd hoe andere mensen hun makreel roken, vooral wat de droogtijd betreft.
 
zie op de foto dat je ze met een open buik rookt.
beetje zonde gaat veel vocht uit de vis zo.
ga vrijdag 10 kilo makreel roken , 3 kilo paling , wat forel en haring.
bij makreel mag de temperatuur best onder de 40 graden blijven.
dan blijft het vocht beter in de vis , veel smakelijker.
paling en forel rook ik rond de 50 graden.
alle vissoorten klein uurtje drogen met open deksel , daarna uurtje roken op eiken , beuken en wilg
maakt denk ik weinig uit of je het met een bbq doet of met een rookton.
zelf stook en rook ik op stukken hout.
 
ernst zei:
zie op de foto dat je ze met een open buik rookt.
beetje zonde gaat veel vocht uit de vis zo.
ga vrijdag 10 kilo makreel roken , 3 kilo paling , wat forel en haring.
bij makreel mag de temperatuur best onder de 40 graden blijven.
dan blijft het vocht beter in de vis , veel smakelijker.
paling en forel rook ik rond de 50 graden.
alle vissoorten klein uurtje drogen met open deksel , daarna uurtje roken op eiken , beuken en wilg
maakt denk ik weinig uit of je het met een bbq doet of met een rookton.
zelf stook en rook ik op stukken hout.
Bedankt voor de tips, Ernst. Wel verslagje maken he?
 
BertM zei:
Staat heel hoog op mijn todo.
Hoe hoog moet de droogtemperatuur zijn?
Kijk even op de site van Smokeyjohn. Daar staan mooie beschrijvingen op.
 
Terug
Bovenaan Onderaan