- Berichten
- 162
Dit weekend twee feestjes waar ik door vrienden en mijn vriendin gevraagd was om hapjes te maken. Zaterdagavond voor 30 man en zondagmiddag voor 50 man. Nooit zoiets gedaan (not even close!) dus leuke uitdaging. Plus rest van het weekend vrij dus ook alle tijd!
Op zaterdag was er beschikking over een oven. Op zondag alleen een klein warmhoudplaatje.
Plan de campagne:
Zaterdag overdag maken en 's avonds opgewarmd in de oven:
1. Kiphapjes (met en zonder bot want de jarige hield niet van kluiven)
2. Ribfingers
3. MOINK balls
Zondag gemaakt en daarna allemaal koud ook lekker:
1. Warm gerookte zalm
2. Kipgehaktbrood
3. Restant vd MOINK balls (zaterdag gemaakt)
Zaterdag om 8.00 in de ochtendschemer de bbq aangezet. Schoorsteen zat echt muurvast! Met bierflesje de deksel halfopen gezet om wat smelteffect te krijgen.
Daarna aan de slag met de eerst run iberico ribfingers. Deze heb ik met een standaard rub behandeld en anderhalf uur op 150 graden gegrilld.
Die ribfingers zijn qua voorbereiding het simpelst, dus handig als eerste run en daarna mooi de rest preppen.
Ik had teveel fingers voor één run, dus nog een half rooster nodig voor run twee. Mijn plan was eigenlijk om de MOINK balls daarna te doen. Maar een half rooster liet zich prima met kip vullen!
Tijdens de tweede ribrun, heb ik twee rondjes kip kunnen doen.
De kip had ik vrijdag al op drie manieren geprept:
1. Chicken rub van Pitboss grills
2. All purpose rub van Duke town smokers
3. Eigen marinade: ketjap, sambal, komijn, kurkuma, olie
Vanwege de MOINK balls (lage temperatuur nodig) heb ik de kip eerst alleen gegaard en pas later afgegrilld op hogere temperatuur.
Daarna dus die ballen. Poehee! Daar had ik me even op verkeken! Gelukkig leverde mijn vriendin twee extra handjes, want dit waren er wel echt veel om zelf te doen! Alles obv recept @noskos met 2.5 kg gehakt en 30 gr per balletje.
Flink proppen en gelukkig paste het precies in twee nokkievolle runs!
Tot slot de kip afgegrilld, waarvan ik jullie deze koi karper niet wil onthouden.
Dan de zondag!
De zalm had ik zaterdagochtend in de pekel gezet. Eén moot eerst half uurtje in de whisky geweekt. Beide met zout/basterd/dille gepekeld. Zaterdag na het feestje afspoeld en gedroogd. Note to self: eerst een plankje erop en dan pas het gewicht. Nu eindigde ik met rare afdrukken van dumbell gewichten in mijn zalm.
Zondagochtend 35 minuutjes gerookt op 130 graden met beukenhout.
Tot slot een beetje geïmproviseerd kipgehaktbrood. Heb wat receptjes gecombineerd, maar nog niet helemaal content. Ik heb puur op gevoel wat van de eerder genoemde chicken rub, oregano, cayennepeper, balsamico en mosterd vermengd tot kruidenmengsel en dit met een paar eieren en paneermeel door het kipgehakt gemengd. Daarna verdeeld over twee ovenschalen en eentje voorzien van een standaard rub. Daarna ontdekte ik dat ik de knoflook vergeten was, maar had echt geen zin meer om iets te veranderen... Uiteindelijk had het qua kruidenmengsel flink meer gemoeten. De gasten vonden het overigens heerlijk, maar ik vond een sausje bijna nodig. En dat betekent in mijn ogen dat de smaak van het gehaktbrood niet goed genoeg is.
Toen ben ik in bad gaan liggen tot mijn thermometer aangaf dat de kip richting 74 ging. Toen eruit gegaan, alles meegenomen en op tafel uitgestald.
Inmiddels is alles op en de zooi opgeruimd Nu lekker languit. Wat een heerlijk weekend zo!
Op zaterdag was er beschikking over een oven. Op zondag alleen een klein warmhoudplaatje.
Plan de campagne:
Zaterdag overdag maken en 's avonds opgewarmd in de oven:
1. Kiphapjes (met en zonder bot want de jarige hield niet van kluiven)
2. Ribfingers
3. MOINK balls
Zondag gemaakt en daarna allemaal koud ook lekker:
1. Warm gerookte zalm
2. Kipgehaktbrood
3. Restant vd MOINK balls (zaterdag gemaakt)
Zaterdag om 8.00 in de ochtendschemer de bbq aangezet. Schoorsteen zat echt muurvast! Met bierflesje de deksel halfopen gezet om wat smelteffect te krijgen.
Daarna aan de slag met de eerst run iberico ribfingers. Deze heb ik met een standaard rub behandeld en anderhalf uur op 150 graden gegrilld.
Die ribfingers zijn qua voorbereiding het simpelst, dus handig als eerste run en daarna mooi de rest preppen.
Ik had teveel fingers voor één run, dus nog een half rooster nodig voor run twee. Mijn plan was eigenlijk om de MOINK balls daarna te doen. Maar een half rooster liet zich prima met kip vullen!
Tijdens de tweede ribrun, heb ik twee rondjes kip kunnen doen.
De kip had ik vrijdag al op drie manieren geprept:
1. Chicken rub van Pitboss grills
2. All purpose rub van Duke town smokers
3. Eigen marinade: ketjap, sambal, komijn, kurkuma, olie
Vanwege de MOINK balls (lage temperatuur nodig) heb ik de kip eerst alleen gegaard en pas later afgegrilld op hogere temperatuur.
Daarna dus die ballen. Poehee! Daar had ik me even op verkeken! Gelukkig leverde mijn vriendin twee extra handjes, want dit waren er wel echt veel om zelf te doen! Alles obv recept @noskos met 2.5 kg gehakt en 30 gr per balletje.
Flink proppen en gelukkig paste het precies in twee nokkievolle runs!
Tot slot de kip afgegrilld, waarvan ik jullie deze koi karper niet wil onthouden.
Dan de zondag!
De zalm had ik zaterdagochtend in de pekel gezet. Eén moot eerst half uurtje in de whisky geweekt. Beide met zout/basterd/dille gepekeld. Zaterdag na het feestje afspoeld en gedroogd. Note to self: eerst een plankje erop en dan pas het gewicht. Nu eindigde ik met rare afdrukken van dumbell gewichten in mijn zalm.
Zondagochtend 35 minuutjes gerookt op 130 graden met beukenhout.
Tot slot een beetje geïmproviseerd kipgehaktbrood. Heb wat receptjes gecombineerd, maar nog niet helemaal content. Ik heb puur op gevoel wat van de eerder genoemde chicken rub, oregano, cayennepeper, balsamico en mosterd vermengd tot kruidenmengsel en dit met een paar eieren en paneermeel door het kipgehakt gemengd. Daarna verdeeld over twee ovenschalen en eentje voorzien van een standaard rub. Daarna ontdekte ik dat ik de knoflook vergeten was, maar had echt geen zin meer om iets te veranderen... Uiteindelijk had het qua kruidenmengsel flink meer gemoeten. De gasten vonden het overigens heerlijk, maar ik vond een sausje bijna nodig. En dat betekent in mijn ogen dat de smaak van het gehaktbrood niet goed genoeg is.
Toen ben ik in bad gaan liggen tot mijn thermometer aangaf dat de kip richting 74 ging. Toen eruit gegaan, alles meegenomen en op tafel uitgestald.
Inmiddels is alles op en de zooi opgeruimd Nu lekker languit. Wat een heerlijk weekend zo!
Laatst bewerkt: