BasBQ
Beef en Steak

Weekend vol fingerfood en hapjes

Cheflustikniet

Vuurmaker
 
Berichten
50
Dit weekend twee feestjes waar ik door vrienden en mijn vriendin gevraagd was om hapjes te maken. Zaterdagavond voor 30 man en zondagmiddag voor 50 man. Nooit zoiets gedaan (not even close!) dus leuke uitdaging. Plus rest van het weekend vrij dus ook alle tijd!

Op zaterdag was er beschikking over een oven. Op zondag alleen een klein warmhoudplaatje.

Plan de campagne:
Zaterdag overdag maken en 's avonds opgewarmd in de oven:
1. Kiphapjes (met en zonder bot want de jarige hield niet van kluiven)
2. Ribfingers
3. MOINK balls

Zondag gemaakt en daarna allemaal koud ook lekker:
1. Warm gerookte zalm
2. Kipgehaktbrood
3. Restant vd MOINK balls (zaterdag gemaakt)

Zaterdag om 8.00 in de ochtendschemer de bbq aangezet. Schoorsteen zat echt muurvast! Met bierflesje de deksel halfopen gezet om wat smelteffect te krijgen.
E48C0B03-2F28-44C7-A3D8-313639CC6F53.jpeg


Daarna aan de slag met de eerst run iberico ribfingers. Deze heb ik met een standaard rub behandeld en anderhalf uur op 150 graden gegrilld.

7A3627B0-45E3-4FC2-9739-CE28A20E4FE0.jpeg
611635FA-885D-4634-A30A-744EBA8FE53B.jpeg


Die ribfingers zijn qua voorbereiding het simpelst, dus handig als eerste run en daarna mooi de rest preppen.

Ik had teveel fingers voor één run, dus nog een half rooster nodig voor run twee. Mijn plan was eigenlijk om de MOINK balls daarna te doen. Maar een half rooster liet zich prima met kip vullen!

54397F68-C8D5-4F55-B92A-98BAA219166A.jpeg

Tijdens de tweede ribrun, heb ik twee rondjes kip kunnen doen.

De kip had ik vrijdag al op drie manieren geprept:
1. Chicken rub van Pitboss grills
2. All purpose rub van Duke town smokers
3. Eigen marinade: ketjap, sambal, komijn, kurkuma, olie

Vanwege de MOINK balls (lage temperatuur nodig) heb ik de kip eerst alleen gegaard en pas later afgegrilld op hogere temperatuur.

CE657DE8-874B-4117-B016-D93209964D49.jpeg
D9316F79-5769-4E83-863B-A18D47115E85.jpeg


Daarna dus die ballen. Poehee! Daar had ik me even op verkeken! Gelukkig leverde mijn vriendin twee extra handjes, want dit waren er wel echt veel om zelf te doen! Alles obv recept @noskos met 2.5 kg gehakt en 30 gr per balletje.

FA681EE0-0D17-4C84-905B-442B00FFF652.jpeg
1611CD84-1486-495D-9344-B01EFCA5BCEF.jpeg
4E6EE660-A86B-4904-AFC3-92090A59E5A7.jpeg

5C975526-575A-4D4B-B240-101C8620E423.jpeg

Flink proppen en gelukkig paste het precies in twee nokkievolle runs!

Tot slot de kip afgegrilld, waarvan ik jullie deze koi karper niet wil onthouden.

D7432C71-2231-4240-AB15-0C2DB623183E.jpeg


Dan de zondag!

De zalm had ik zaterdagochtend in de pekel gezet. Eén moot eerst half uurtje in de whisky geweekt. Beide met zout/basterd/dille gepekeld. Zaterdag na het feestje afspoeld en gedroogd. Note to self: eerst een plankje erop en dan pas het gewicht. Nu eindigde ik met rare afdrukken van dumbell gewichten in mijn zalm.

Zondagochtend 35 minuutjes gerookt op 130 graden met beukenhout.

6511D2E0-6BA2-40FE-91D4-E7AC0DBF3293.jpeg


Tot slot een beetje geïmproviseerd kipgehaktbrood. Heb wat receptjes gecombineerd, maar nog niet helemaal content. Ik heb puur op gevoel wat van de eerder genoemde chicken rub, oregano, cayennepeper, balsamico en mosterd vermengd tot kruidenmengsel en dit met een paar eieren en paneermeel door het kipgehakt gemengd. Daarna verdeeld over twee ovenschalen en eentje voorzien van een standaard rub. Daarna ontdekte ik dat ik de knoflook vergeten was, maar had echt geen zin meer om iets te veranderen... Uiteindelijk had het qua kruidenmengsel flink meer gemoeten. De gasten vonden het overigens heerlijk, maar ik vond een sausje bijna nodig. En dat betekent in mijn ogen dat de smaak van het gehaktbrood niet goed genoeg is.

DDAC2545-6D42-451B-960B-878D1D42BDA4.jpeg


Toen ben ik in bad gaan liggen tot mijn thermometer aangaf dat de kip richting 74 ging. Toen eruit gegaan, alles meegenomen en op tafel uitgestald.

0BB38582-CD0E-4FCA-9AB7-E8CFB7526FFE.jpeg


Inmiddels is alles op en de zooi opgeruimd Nu lekker languit. Wat een heerlijk weekend zo!

9573F3AD-2447-471F-AE15-BFE8C279C416.jpeg
 
Laatst bewerkt:

LOMPE laars

Pitmaster
Berichten
627
Kerel wat een sessies! En die ballen heb smakelijk gelachen. Ondertussen baalde ik dat je niet mijn buurman bent! Geweldige dumbell sessie 🤣👌🏽
 

Rik

Vuurmaker
 
 
 
Berichten
81
Dat ziet er echt waanzinnig goed uit, je vrienden hebben heel veel geluk! Geeft altijd ontzettend veel waardering om te doen. Mooie foto's
 

Zzzjon

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.137
Zoo, das een flinke lading ballen.

Lekker man.
 

Smokingwood

Pitmaster
 
 
 
Berichten
600
Mooi project met mooi resultaat zo te zien. 👨‍🍳😍
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
4.571
Fingerfood is altijd heerlijk. Mooi om te zien.

Meestal is dat thuis als wat vrienden komen pintelieren. Heerlijk om dan wat te knabbelen erbij te hebben.
 

Rdj

Gemarineerd
 
 
Berichten
1.632
Goed bezig geweest man 💪🏼👍🏻
 

Rogier

Pitmaster
 
 
 
Berichten
894
Heerlijke sessies zeg! Die gasten hebben geluk gehad met zulke hapjes.

Maar wat een slecht excuus om als dekmantel te gebruiken voor een biertje in de ochtend.
Met bierflesje de deksel halfopen gezet om wat smelteffect te krijgen.
 
Bovenaan Onderaan