BasBQ
Beef en Steak

Warmgerookte lamsschouder met pickled pumpkin

Salademan

Kooltjesharker
 
 
Berichten
213
De laatste weken veel bereidingen op herhaling gemaakt en niet echt de moeite waard om te posten. Maar het werd dus tijd om eens nieuws te proberen. De keuze viel op een mooi stuk lam van de halal slager om de hoek. Ik was daar nog nooit geweest en het moest er maar eens van komen. Bereiding volgens smokey goodness recipe.

Eerst de pickled pumpkin want die moet een nachtje pekelen. Men neme:
1305d4fe6e894863859091f2ca95e09d.jpg


Volgens recept moet men snijden in blokjes van 2mm. Ik heb iets het iets grover aangehouden:

7095ebf30456d4050e8a70f770985085.jpg


De volgende keer (want die komt er) hou ik toch de 2mm aan voor een fijner mondgevoel. Het waren toch nog beste blokken. Samen met water, azijn, suiker en zout alles in een bak gedaan voor een nachtje overnachten in de koelkast:

2dc89a6d846e60c823cc34f004046ca9.jpg


Ook de lam in de kruiden gezet zodat de pompen niet alleen was die nacht. De marinade bestaat uit olie, paprikapoeder, kaneel, chilipoeder, komijn en PeZo. Het was een mooi stuk van 2.2kg, iets minder dan het recept aangaf maar zou evengoed voldoende moeten zijn voor 4 volwassenen:

cdba47c5eb3f9d3e021f0a0704cdaff7.jpg


35516178ace0beafc9d7933adf716193.jpg


De next day. Eigenlijk zat al het harde werk er al op. Kwestie van de Q aansteken, naar 130 graden brengen en 4-5 uur van de geur genieten. Gerookt op een mix van appel en kersenchunks. Op naar 78 graden kern:

177c3e378cd7f54a0c6d6280f08ad698.jpg


Uurtje later:
bd3ba6b7796f3b5f3149ab4f6d3440d8.jpg


Weer een uurtje later. Dat ging dus veel sneller dan de beloofde 4-5 uur; na 2 uur zat ie al op 72 graden.
a93b58fa269da2cb863b93af8c65f66b.jpg


Nog wat stoofpeertjes en aardappeltoefjes erbij en de hoofdrolspeler bleef in z’n rol. Rook heerlijk en zag er idem uit:
3a504cc08ffc8db122fd2e72a08b5686.jpg


Het vlees was heerlijk mals, viel zo van het bot af en was mooi op smaak. Goede rookrand ook:

7058eaa63a746c9eff8640aec8addfaa.jpg


Kortom:
- Op. Helemaal op. Helaas geen foto van het bot
- Unaniem besloten dat het voor herhaling vatbaar ismeer dan geschikt voor bv kerst
- de pompoen bracht een fijne verfrissing, doch een wat grof mondgevoel. Ook omdat het verder rauw is de volgende keer toch wat fijner snijden. Kan ook prima bij andere stukken vlees die veel smaak van zichzelf hebben.
- stoofpeertjes gaan er ook weer heel goed bij, een fijne zoete tegenhanger

Bon appetit!
 

Rdj

Stoker
 
 
Berichten
435
Mooi pootje , had de broek al boven de enkels😄.
Zit er lekker mals uit
 

Cherrywood

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.151
Mooie bereiding. Mooie reportage. Zal heerlijk gesmaakt hebben.
 

Bramster

Pitmaster
 
 
Berichten
776
Dat is een lekker boutje zeg! Rauwe pompoen tja klinkt apart als ik zo lees. Trekt daarom ook wel de interesse om eens een keer te bereiden om te zien hoe dat smaakt.
 

@rno

BBQ Junkie
 
 
 
 
Berichten
5.722
Een flink stuk sneller, op, tijd kunnen genieten zo
 

Zwientie

Pitmaster
 
 
Berichten
562
Leuk idee en altijd mooi als je weer iets nieuws kunt proberen idd. Die rauwe pompoen lijkt mij niet wat. Maar ik denk dat de vrouw dit wel lekker vind... Dus moet het er maar gewoon van komen om hem eens te maken. Bedankt voor het delen.
 
Bovenaan Onderaan