Paulus
Tondelzoeker
- Berichten
- 20
Vandaag voor het eerst aan de slag met mijn nieuwe UDS (dezelfde als Jappert)
Al wel in het verleden met Jappert een geslaagde PP sessie gehad in de weber One Touch, maar nu voor het eerste eigen low & slow sessie.
Spareribs 321 methode, maar gezien het kleine ribs zijn ben ik voor 3-1-1 gegaan.
eerst het kolenmandje voor de helft gevuld
De avond van te voren de spareribs gerubt en weer verpakt terug in de koelkast gezet.
Eerst de UDS naar de 120 graden gestookt, rookhout erop, heat deflector met warm water erin.
Spare ribs erin gezet en deze eerst gemopt met een mix van appelsap, whiskey, soja saus en roomboter. Dit dus eerst warm gemaakt.
Ieder half uur tijdens de eerste 3 uur gemopt met warme appelsap mengsel. Deksel er weer op en binnen 2 minuten is alles weer op temperatuur. Ik heb continu tussen de 109 en 116 graden gezeten tijdens deze eerste 3 uur.
Daarna ingepakt in de folie en hier ook een scheut appelsap bijgedaan. Ook hier is de temperatuur een uur lang tussen de 110-115 graden geweest
hierna de ene helft van de ribs ingesmeerd met stockyard Texas Hill Country en de ander helft met memphis red.
Vervolgens de ribs nog voor een uur teruggezet in de UDS. Dit keer had deze er moeite mee om weer op temperatuur te komen.. hij klom heel langzaam terug naar de 113 graden..
het rusultaat:
Smaaktechnisch in orde. De texas hill country was best hefig qua smaak en ik vond de memphis red beter in balans.
Maar nu komt het. De ribs waren echt heeeeeeeel taai en absoluut niet mals.
Wat mij ook opgevallen is, is het volgende: bij gewone spareribs is het alleen bot dat er tussen zit. in mijn geval was het maar een klein stukje bot en voor de rest kraakbeen en aan het eind zag je ook in de lengterichting van de ribs kraakbeen lopen. Sorry voor het minder smakelijke plaatje, maar ik wil dit toch even met jullie delen.
Ook vond ik dat er een beetje een apart luchtje aan de ribs zat en dat het vlees al best taai was alvorens het in de rub ging.
Maar gezien dit mijn eerste sessie als onervaren griller was, ben ik doorgegaan het maken van de ribs.
Graag jullie feedback. Heb ik dingen verkeerd gedaan of ligt het veel kans aan de kwaliteit van het vlees (slagerij Bossers Eindhoven)?
Hoor het graag.
Al wel in het verleden met Jappert een geslaagde PP sessie gehad in de weber One Touch, maar nu voor het eerste eigen low & slow sessie.
Spareribs 321 methode, maar gezien het kleine ribs zijn ben ik voor 3-1-1 gegaan.
eerst het kolenmandje voor de helft gevuld
De avond van te voren de spareribs gerubt en weer verpakt terug in de koelkast gezet.
Eerst de UDS naar de 120 graden gestookt, rookhout erop, heat deflector met warm water erin.
Spare ribs erin gezet en deze eerst gemopt met een mix van appelsap, whiskey, soja saus en roomboter. Dit dus eerst warm gemaakt.
Ieder half uur tijdens de eerste 3 uur gemopt met warme appelsap mengsel. Deksel er weer op en binnen 2 minuten is alles weer op temperatuur. Ik heb continu tussen de 109 en 116 graden gezeten tijdens deze eerste 3 uur.
Daarna ingepakt in de folie en hier ook een scheut appelsap bijgedaan. Ook hier is de temperatuur een uur lang tussen de 110-115 graden geweest
hierna de ene helft van de ribs ingesmeerd met stockyard Texas Hill Country en de ander helft met memphis red.
Vervolgens de ribs nog voor een uur teruggezet in de UDS. Dit keer had deze er moeite mee om weer op temperatuur te komen.. hij klom heel langzaam terug naar de 113 graden..
het rusultaat:
Smaaktechnisch in orde. De texas hill country was best hefig qua smaak en ik vond de memphis red beter in balans.
Maar nu komt het. De ribs waren echt heeeeeeeel taai en absoluut niet mals.
Wat mij ook opgevallen is, is het volgende: bij gewone spareribs is het alleen bot dat er tussen zit. in mijn geval was het maar een klein stukje bot en voor de rest kraakbeen en aan het eind zag je ook in de lengterichting van de ribs kraakbeen lopen. Sorry voor het minder smakelijke plaatje, maar ik wil dit toch even met jullie delen.
Ook vond ik dat er een beetje een apart luchtje aan de ribs zat en dat het vlees al best taai was alvorens het in de rub ging.
Maar gezien dit mijn eerste sessie als onervaren griller was, ben ik doorgegaan het maken van de ribs.
Graag jullie feedback. Heb ik dingen verkeerd gedaan of ligt het veel kans aan de kwaliteit van het vlees (slagerij Bossers Eindhoven)?
Hoor het graag.