BasBQ
Beef en Steak

Volkorenbrood

 
 

Buitenkoken

Vuurmaker
Berichten
83
IMG_6001.jpeg

Volkorenbrood

  • 750 gram volkorenmeel (Volkoren natuur)
  • 487+ 37,5. gram water, 20 - 25 °C
  • 7 gram droge gist
  • 13,5 gram zout
  • 1 ei
  • 250 gram zaden en pitten mix
  • 38 gram zachte ongezouten roomboter
  • broodbakblik van 30 cm


Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder: Doe het volkorenmeel en 325 gram water in de kom en meng met de kneedhaak in ± 2 minuten tot een ruw deeg. Dek de kom af en laat het mengsel 45 minuten rusten. Dit wordt autolyse genoemd.

Voeg gist, zout en boter toe en kneed met de kneedhaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de resterende 25 gram water langzaam toe. Het deeg mag nog een beetje kleverig aanvoelen. Voeg het extra water niet of maar gedeeltelijk toe als het deeg al erg kleverig aanvoelt. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 75 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette of licht met bloem of meel bestrooide werkplek. Druk de lucht eruit en bol het losjes op. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het ± 20 minuten rusten. Vorm er daarna een brood van. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Dek het deeg af met ingevet plasticfolie of een douchemuts.

2e rijs: Laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 75 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger opdrukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

BBQ voorverwarmen : Verwarm tijdens de 2e rijs de bbq voor op 200°C Verwarm een braadslede of laag bakblik mee.

Bakken: Zet het bakblik op een pizzasteen. bak het brood in 40 minuten gaar en goudbruin (totale baktijd ± 40 minuten). Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.

IMG_5998.jpeg

IMG_5997.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan Onderaan