Beef en Steak

Vlees met een biertje…

Ghanneh

Tondelzoeker
Berichten
8
Onlangs heb ik een bier proeverij mogen doen waarbij er bij ieder speciaal biertje een hapje was gemaakt dat met de smaken precies matchte. Was echt een top avond.

Nu zat ik te denken… wat als ik dit met een bbq sessie kan doen.

Hebben jullie ideeën voor recepten waarbij een bepaald type biertje echt super goed past?

Uiteraard gaat een lekker biertje altijd goed bij een lekker stukkie vlees. Maar ik bedoel dus echt combinaties die elkaar complementeren.

Ik ben benieuwd.
 
Daar zijn prachtige boekjes over geschreven... en dergelijke workshops en demo's zijn er juist voor die niche ook. Erg leuk om eens te bezoeken en ook erg leuk om dat te verzorgen! ;)
 
Je kan voor inspiratie natuurlijk eea bekijken. Echter ik kan wel ideeën benoemen zoals zalmbonbons met een fijne ipa...

Maar wie weet vindt je zalm en met ipa niets. Ik zou dan ook gerechten maken welke jij lekker vindt en dan vanuit de basis zelf op zoek gaan naar complementerende bieren.

Is niet juist de reis welke je nu wil gaan maken het mooiste😉
 
Leuk draadje ga ik zeker volgen.

Al het bier dat ik tot nu toe lekker vond ging goed samen met elk stukje vlees dat ik tot nu toe proefde....maar daar heb je niet zoveel aan 🫣
 
Je kan voor inspiratie natuurlijk eea bekijken. Echter ik kan wel ideeën benoemen zoals zalmbonbons met een fijne ipa...

Maar wie weet vindt je zalm en met ipa niets. Ik zou dan ook gerechten maken welke jij lekker vindt en dan vanuit de basis zelf op zoek gaan naar complementerende bieren.

Is niet juist de reis welke je nu wil gaan maken het mooiste😉
En mooi dat het naar "de stakeholders" onder het kopje "culinaire queeste" kan worden weggezet......
 
1728487383483.png


Vond deze erg lekker bij een vrij zware stoof schotel.

De Chimay blauw was lekker met een stukje wild. Wel een stevig bier met chocolade tonen
 
Eend met whisky
* Koop een eend van ongeveer 5 Kg voor 6 personen, twee grote flessen scotch whisky, spekreepjes en een fles olijfolie.
* De eend larderen met het spek en de binnenkant inwrijven met zout en peper.
* De oven voorverwarmen op 180 graden voor 10 minuten.
* Een longdrink glas voor de helft vullen met whisky.
* De whisky opdrinken gedurende het opwarmen van de oven.
* De eend op de muur...vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken.
* Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven plaatsen.
* Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en twee blazen bullen met whisky.
* De klazen opdlinken en de scherven van et ielste klas oplaapen.
* Nog een aalff klas insjenke en opdlinke.
* Na en nalff uul de hoven opedoen om deent te sjekke.
* Blantwondezalf in de padkamer ganaale en oep de povekand van de rinkeland doen.
* Denove nesjot geve.
* Twi glose insjenke ven de twie glose biski tmiddelste glas opsoepe.
* De nove opedoen na dieste bles bieske leegis, en de sjotel vastpakke.
* De blandwondesalf op de binnekand van de twiejande doen en deent oeprape.
* Dander glasse bisski oepdrinke.
* Deent nogis oeprape en met nen nantdoek de blandwondzalf van deent vege.
* Zen ande ontvette me bissky en den tuup salf kier oeprape.
* Tkapot glas opvege en deent terug inden ove zitte.
* Deent oprape en den ove opedoen.
* De twiede fles biski opedoen en oeprape van de keukenbloor.
* Opstaan van de bloer entvettig spek onder dekas vege.
* Nogis oepstan van de bloer en dan tochma blieve zitte.
* De bles op de grond sette.
* Ban de teut drinke, de klase zen oep of kapot.
* Den ove afzette, doege toedoen en deniele nacht ronke.

De volgende late voormiddag de eend aansnijden met het zilveren feestbestek en degusteren met citroen en mayonaise. De hele namiddag en de vroege avond de rotzooi in de keuken opruimen en de muren en plafond afwassen. De twee lege flessen naar de glasbak brengen en op de terugweg paracetamol en maagtabletten kopen.
 
Daar zijn prachtige boekjes over geschreven... en dergelijke workshops en demo's zijn er juist voor die niche ook. Erg leuk om eens te bezoeken en ook erg leuk om dat te verzorgen! ;)

Boekjes? Welke dan?

Het gaat mij dus niet om een recept waarbij je bier moet gebruiken. Maar eentje waarbij een bepaald type biertje erg bijzonder smaakvol is
 
Gewoon zelf aan de slag gaan.
Zoek een gerecht en zoek een bijpassend soort bier. En dan zelf proeven en kijken wat je er van vindt.
Doe je met wijn toch ook.

Er zijn tig websites met spijs-wijn en spijs - bier combi's. Die zijn allemaal commercieel samengesteld, maar kan je wel een richting geven.
Wat vindt je lekker, ....
 
Gewoon zelf aan de slag gaan.
Zoek een gerecht en zoek een bijpassend soort bier. En dan zelf proeven en kijken wat je er van vindt.
Doe je met wijn toch ook.

Er zijn tig websites met spijs-wijn en spijs - bier combi's. Die zijn allemaal commercieel samengesteld, maar kan je wel een richting geven.
Wat vindt je lekker, ....
Ik ben er zelf achter gekomen dat 20 Heineken geen goede combinatie is met 2 vette loempia`s uit de frituur.
Lichaam gaf dat zelf aan......
 
Denk dat je beetje kan aanhouden dat waar je een frisse witte wijn bij schenkt je een licht blond biertje pakt. Waar je een volle rode wijn bij drinkt dan weer een trippel of een donker bier.
 
Ik ben er zelf achter gekomen dat 20 Heineken geen goede combinatie is met 2 vette loempia`s uit de frituur.
Lichaam gaf dat zelf aan......
Dat ligt niet aan de loempia's maar aan dat slootwater.
Heb hetzelfde eens met alfa gedaan en de loempia had nergens last van.
 
Ik heb deze thuis in de kast liggen.
Naast de theorie van bbq en bier (hoe wordt bier gebrouwen, welke ingrediënten, welke smaak aromas, welke soorten speciaalbier zijn er), hebben ze per recepten categorie ongeveer 5 verschillende bbq recepten. (Totaal 25-30 recepten)

De recepten zijn niet alledaags maar zijn erg verassend en lekker. Mocht je speciaalbier en bbq willen combineren, dan is dit een dikke aanrader.

O.a. deze stoof komt uit dit boek:


Boek: het ultieme Bier en Bbq boek
 
Terug
Bovenaan Onderaan