BasBQ
Beef en Steak

Varkensbuik: Zeeuws spek

Mike v R

Forum Meubilair
 
 
 
 
Berichten
10.409
zeeuwsspek059.jpg

Ik wilde graag een keer Zeeuws spek proberen te maken.
Eerst moest ik op zoek naar recepten,die heb ik gevonden dankzij de medewerking van leden van het forum.



Ingredienten:

1000 gram varkensbuik (zwoerd verwijderd)
50 gram ketjap manis
20 gram marinademix (in de supermarkt, van Verstegen)
5 gram zout

zeeuwsspek004.jpg
zeeuwsspek005.jpg


Ik heb de buik in 2en gedeeld en met een vork heb ik de buik hier en daar geprikt,zodat de marinade in het vlees kan trekken.

zeeuwsspek006.jpg

Ik heb het spek voor 3 dagen weg gelegen in de koeling.

En na 3 dagen zag het er zo uit.
zeeuwsspek052.jpg


De BBQ klaar gemaakt,en op gestookt naar 165 graden C.
Met een stukje appelhout.

zeeuwsspek054.jpg
zeeuwsspek055.jpg


Na 1uur was de kerntemperatuur 72 graden C.

zeeuwsspek057.jpg


Wat vonden we er van,we vonden het heerlijk.
Op brood,en in blokjes om het zo op te eten.
Ik moet het nog wel even goed vergelijken met een stuk zeeuws spek uit de winkel.
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.691
Mooi man! Ga ik ook een keer proberen, wist trouwens niet dat er in 3 dagen cocktailprikkertjes uit kunnen groeien ;)
 

Mike v R

Forum Meubilair
 
 
 
 
Berichten
10.409
noskos zei:
Mooi man! Ga ik ook een keer proberen, wist trouwens niet dat er in 3 dagen cocktailprikkertjes uit kunnen groeien ;)

LOL
 

Leo

Forum Meubilair
 
 
 
Berichten
11.363
lekker hoor Mike, jij wordt de spek specialist hier  :D
 

Mac

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.494
Lekkerrrrr Mike
(staat hier ook op de lijst, en het spek reeds in de vriezert)

Heb je van te voren het zwoerd er af gehaald?
( en kan je daar nog wat mee ?)

Mac
 

Mike v R

Forum Meubilair
 
 
 
 
Berichten
10.409
Mac zei:
Lekkerrrrr Mike
(staat hier ook op de lijst, en het spek reeds in de vriezert)

Heb je van te voren het zwoerd er af gehaald?
( en kan je daar nog wat mee ?)

Mac

Ik heb van te voren de zwoerd er af gehaald.
 

eikie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
175
Ook hier ligt een stuk spek in de vriezer te wachten op meer tijd, maar dit gaat ervan gemaakt worden...
 

Mike v R

Forum Meubilair
 
 
 
 
Berichten
10.409
eikie zei:
Ook hier ligt een stuk spek in de vriezer te wachten op meer tijd, maar dit gaat ervan gemaakt worden...

Het is leuk en lekker om te maken.
 

eikie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
175
Mike v R zei:
eikie zei:
Ook hier ligt een stuk spek in de vriezer te wachten op meer tijd, maar dit gaat ervan gemaakt worden...

Het is leuk en lekker om te maken.
kijk er ook wel naar uit, maar eerst maar eens drie dagen achter elkaar thuis zijn..
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.691
Je hoeft er niet naast te zitten hoor als het in de koelkast ligt ;)
 

eikie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
175
noskos zei:
Je hoeft er niet naast te zitten hoor als het in de koelkast ligt ;)
Niet, dacht dat dat het leukste gedeelte was  ;)

Maar goed, als je maar twee van de zeven dagen thuis bent en het ding moet drie dagen marineren, dan wordt het of niet, of langer marineren of iemand anders laten doen.

Maar er komt vakantie aan...
 

henkk

Stoker
 
 
Berichten
308
ziet er goed uit man gaat op mij doe lijstje
 

antis

Sprokkelaar
 
 
 
Berichten
40
Ziet er erg lekker uit, maar wat voor nut hebben de coctail prikkers?
 

Mike v R

Forum Meubilair
 
 
 
 
Berichten
10.409
antis zei:
Ziet er erg lekker uit, maar wat voor nut hebben de coctail prikkers?

Ik had 2 soorten gemaakt,en nu kon ik ze uit elkaar houden.
 

riona

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.911
Ikheb het ook al eens gemaakt en wij vonden het ook heerlijk.
 

alvon

Stoker
 
 
 
Berichten
294
is het ook met Leo zout te doen? na omrekenen met de converter natuurlijk of toch echt eerst colozout inkopen?
 

Mike v R

Forum Meubilair
 
 
 
 
Berichten
10.409
alvon zei:
is het ook met Leo zout te doen? na omrekenen met de converter natuurlijk of toch echt eerst colozout inkopen?

Ik zou dan colozout gebruiken.
Als ik het terug reken naar Leo zout hou je bijna niks over, ik weet niet of het zich dan wel lekker verdeeld.
 
Bovenaan Onderaan