BasBQ
Beef en Steak

Varkens bovenbil

 
 

wim

Stoker
Berichten
266
Ik heb nog een stuk varkens bovenbil in de vriezer met de bedoeling hier eens gerookte ham van te maken en zoek nu een recept voor een pekel.
Hoeveel colorozozout moet ik ongeveer gebruiken?
Hoe lang moet dit  in de pekel staan ?
Heeft iemand een kant en klaar recept ?


 
ik denk dat je daarvoor het beste bij Noskos terecht kan
 
Wil je hem roken en dan op eten,of wil je hem een paar weken weg hangen na het roken?
 
@mike : Ik wil hem roken en dan gebruiken voor op de boterham, dus wel even bewaren.
 
@mike :  ik zoek nu net het recept voor de pekel, dus hoeveel van alle ingredienten.
 
Ik heb hier nog wat gevonden,dit is voor 10L maar dan kan je ook door 4 delen.

Per 10 liter water 1,4 Kilo colorozozout en 200 gram bruine suiker gebruiken.
4 Laurier bladeren.
10 takjes tijm.
3 grote takjes rozemarijn.
Een hand vol jenever bessen.
Een handje kruidnagelen.
Tijm en rozemarijnblaadjes van de takjes halen, en alles in een vijzel fijnmalen.

De tijd dat het vlees in de pekel ligt is afhankelijk van de dikte.
De pekel moet namelijk tot in het midden van het vlees trekken.
Per cm dikte een dag in de pekel.

Je kan natuurlijk ook zelf een beetje spelen met de kruiden die je gebruikt.
 
Mike, bedankt.
Hier kan ik wel wat mee.
Met 1 dag per cm bedoel je dan het aantal cm tot het midden of de gehele dikte ?
 
wim zei:
Mike, bedankt.
Hier kan ik wel wat mee.
Met 1 dag per cm bedoel je dan het aantal cm tot het midden of de gehele dikte ?

Tot het midden.
Je zal de ham wat moeten verzwaren zo dat ie onder blijft,iederdag even draaien.
Naar een paar dagen zal ie zelf onderblijven drijven.

Na het pekelen goed uitlaten drogen,ik denk zeker een 24uur.
 
Terug
Bovenaan Onderaan