Gisteravond mijn zuurdesem uit de koelkast gehaald en wakker gemaakt door het te mengen met water en bloem in de verhouding 1:2:2 zuurdesem:water:bloem. Goed mengen en een nachtje laten staan dan ziet het er ongeveer zo uit:
Toen de bloem met het water gemengd/gekneed, ongeveer 80:20 bloem:volkoren meel. Dit een klein uurtje laten rusten. Daarna het zout en het zuurdesem erdoor gemengd/gekneed en dat geheeld een paar uur laten rijzen met tijdens het eerste uur een paar keer de ‘stretch and fold’ gebruiken om het gluten netwerk goed te laten vormen.
Na het rijzen zag het er zo uit:
Toen het deeg verdeeld in twee porties. Één deel voor een gewoon brood en het andere deel voor een olijf brood (een handje olijven erdoorheen gebouwen). Het olijf brood is een experimentje, ik ben benieuwd of het werkt.
Toen in de koelkast gezet omdat ik niet wist of de PP op tijd van de bbq zou zijn.
Toen de PP van de bbq kwam deze direct klaar gemaakt voor het brood. Resterende rookhoutjes tussen de kolen uit gevist, pannetje met water op de deflector stenen, pizza steen er in en de temp omhoog brengen. Ondertussen de broodjes uit de koelkast gehaald en in het zonnetje snel laten rijzen.
De bbq is warm dus de broodjes kunnen er op. Ik probeer de bbq zo rond de 275 te houden, het pannetje met water zorgt voor de stoom waardoor het brood een mooiere korst krijgt en betere ‘oven spring’ heeft.
Het resultaat. Helaas zijn ze nogal misvormd, waarschijnlijk omdat ik ze niet diep genoeg heb ingesneden. Laten afkoelen en dan beoordelen of de smaak wel goed is.
Sent from my iPhone using Tapatalk

Toen de bloem met het water gemengd/gekneed, ongeveer 80:20 bloem:volkoren meel. Dit een klein uurtje laten rusten. Daarna het zout en het zuurdesem erdoor gemengd/gekneed en dat geheeld een paar uur laten rijzen met tijdens het eerste uur een paar keer de ‘stretch and fold’ gebruiken om het gluten netwerk goed te laten vormen.
Na het rijzen zag het er zo uit:

Toen het deeg verdeeld in twee porties. Één deel voor een gewoon brood en het andere deel voor een olijf brood (een handje olijven erdoorheen gebouwen). Het olijf brood is een experimentje, ik ben benieuwd of het werkt.

Toen in de koelkast gezet omdat ik niet wist of de PP op tijd van de bbq zou zijn.
Toen de PP van de bbq kwam deze direct klaar gemaakt voor het brood. Resterende rookhoutjes tussen de kolen uit gevist, pannetje met water op de deflector stenen, pizza steen er in en de temp omhoog brengen. Ondertussen de broodjes uit de koelkast gehaald en in het zonnetje snel laten rijzen.


De bbq is warm dus de broodjes kunnen er op. Ik probeer de bbq zo rond de 275 te houden, het pannetje met water zorgt voor de stoom waardoor het brood een mooiere korst krijgt en betere ‘oven spring’ heeft.

Het resultaat. Helaas zijn ze nogal misvormd, waarschijnlijk omdat ik ze niet diep genoeg heb ingesneden. Laten afkoelen en dan beoordelen of de smaak wel goed is.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Laatst bewerkt: