BasBQ
Beef en Steak

Tootsie Pork Steaks kruiden/rub?

Marcdepark

Kooltjesharker
Berichten
216
Hallo allemaal,

Aankomend weekend staan er weer eens tootsie pork steaks op het bbq-programma.

Heb deze al verschillende keren gemaakt, de 1e keer helemaal volgens het recept van noskos (https://www.bbq-nl.com/pork-steaks/)
Schot in de roos, echt zo lekker, echter kreeg ik van de kinderen wel een opmerking dat deze nogal stevig in de peper zat, beetje "te" zeg maar.

De 2e keer iets rustiger aan gedaan met de peper en het rookhout aangepast naar 1xEiken +2xKers.
Vond ze toen iets subtieler van smaak, ook kregen de steaks een mooie donkerrode kleur.
Nog steeds de echte lekker bbq-smaak maar wel meer naar onze eigen smaak.

Nu heb ik a.s. zondag dus weer een bbq staan en ben ik van plan het recept weer iets aan te passen.
Wellicht enkel met kersen rookhout en iets van een rub i.p.v. enkel zout en peper.
Nu vraag ik me af of er meerdere forumleden zijn die al eens hebben geëxperimenteerd met een aangepaste versie van het "standaard" recept en me kunnen voorzien van tips voor aankomend weekend?

ps. heb een foto toegevoegd van de 2e keer pork steaks, dus met minder peper en kersen rookhout
IMG_5931.jpg
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
16.434
Wow, ze zien er heerlijk uit.

zelf ben ik meer van het originele recept, maar je kookt voor je gasten. Dus lekker experimenteren, je zou ook appelhout kunnen gebruiken, dat past goed bij varken.
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
Berichten
2.648
Ik heb afgelopen zaterdag het recept van Noskos gevolgd en had 3 chunks gestoken waarvan 1 x hickory en 2 x eik. 1 was er door, maar de andere 2 waren voorzien van het vet van de pork waardoor ze niet echt meer gingen roken.

Zelf had ik ook die 2/3 en 1/3 gedaan, maar had te weinig, waardoor ik lukraak nog wat zout en peper erop heb gedaan. Niemand had geklaagd, maar ik had toevallig een stukje waar ik zelf zei, van 'amai, er zit echt wel peper op'. Maar zelf stoort dat niet.

Dus ben benieuwd wat je gaat doen en hoe het gaat bevallen.
 

Marcdepark

Kooltjesharker
Berichten
216
Wow, ze zien er heerlijk uit.

zelf ben ik meer van het originele recept, maar je kookt voor je gasten. Dus lekker experimenteren, je zou ook appelhout kunnen gebruiken, dat past goed bij varken.
Bedankt, ze waren ook echt heerlijk.

Ook bedankt voor je tip m.b.t. appelhout, heb die helaas niet meer liggen, wel peer (welke volgens mij aardig in de buurt komt van appel.).
Heb een tijdje geleden een hele krat chunks meegekregen bij een fruitteler, mooie gelegenheid om deze eens uit te proberen .
 
Laatst bewerkt:

Marcdepark

Kooltjesharker
Berichten
216
Ik heb afgelopen zaterdag het recept van Noskos gevolgd en had 3 chunks gestoken waarvan 1 x hickory en 2 x eik. 1 was er door, maar de andere 2 waren voorzien van het vet van de pork waardoor ze niet echt meer gingen roken.

Zelf had ik ook die 2/3 en 1/3 gedaan, maar had te weinig, waardoor ik lukraak nog wat zout en peper erop heb gedaan. Niemand had geklaagd, maar ik had toevallig een stukje waar ik zelf zei, van 'amai, er zit echt wel peper op'. Maar zelf stoort dat niet.

Dus ben benieuwd wat je gaat doen en hoe het gaat bevallen.
Bedankt voor je reactie, het resultaat zal ik nog wel posten
 

RolfM

Vuurmaker
 
 
Berichten
86
Twee weken terug heb ik ze voor het eerst gemaakt en me "netjes" aan het originele recept gehouden. Ik had er appelhout bij, dat was ook heerlijk. Had een mooie rookring en een subtiele, fruitige rooksmaak.
Wat de rub betreft kun je het denk ik zo gek maken als je zelf wilt. Je zou aan een milde pulled pork rub kunnen denken met peper, zout, paprika- ui- en knoflookpoeder. Heftige ingrediënten als chilipoeder zou ik niet doen met het oog op de kinderen. Dat is ook de charme van barbecueën: er is genoeg inspiratie, maar niets is in steen gebeiteld. Je kunt altijd experimenteren en de smaken naar je eigen voorkeur aanpassen.
 

Marcdepark

Kooltjesharker
Berichten
216
Twee weken terug heb ik ze voor het eerst gemaakt en me "netjes" aan het originele recept gehouden. Ik had er appelhout bij, dat was ook heerlijk. Had een mooie rookring en een subtiele, fruitige rooksmaak.
Wat de rub betreft kun je het denk ik zo gek maken als je zelf wilt. Je zou aan een milde pulled pork rub kunnen denken met peper, zout, paprika- ui- en knoflookpoeder. Heftige ingrediënten als chilipoeder zou ik niet doen met het oog op de kinderen. Dat is ook de charme van barbecueën: er is genoeg inspiratie, maar niets is in steen gebeiteld. Je kunt altijd experimenteren en de smaken naar je eigen voorkeur aanpassen.

Mooi omschreven


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

Marcdepark

Kooltjesharker
Berichten
216
Afgelopen zondag "mild gekruide" pork steaks gemaakt. Gekozen voor een beetje peper, zout (ca 1/3 van het originele recept, dus echt veel minder) en wat gerookt paprikapoeder.
Als rookhout een combinatie van kers en peer.

Resultaat waren wederom heerlijke steaks die toch kruidig genoeg waren. Het vreemde is dat ze zelfs bijna net zo kruidig/peperig proefden als met de hoeveelheid zout en peper uit het recept van noskos.

Helaas maar een foto gemaakt, was te gezellig
bed319e558f1a2764fdfe15481f03a33.jpg



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.329
De verhoudingen in mijn recept komen uit publicaties over die pork steaks, dus dat is wat Tootsie gebruikt. Maar je kunt altijd minder op je steak doen toch? Dat het qua smaak hetzelfde lijkt kan ook door de rook komen. Dat geeft ook hartigheid aan je vlees.
 

Marcdepark

Kooltjesharker
Berichten
216
De verhoudingen in mijn recept komen uit publicaties over die pork steaks, dus dat is wat Tootsie gebruikt. Maar je kunt altijd minder op je steak doen toch? Dat het qua smaak hetzelfde lijkt kan ook door de rook komen. Dat geeft ook hartigheid aan je vlees.

Klopt helemaal, bedankt voor je reactie!

Had er trouwens ook jouw recept voor de baked beans bij gemaakt (https://www.bbq-nl.com/keris-hog-apple-baked-beans/). Hadden gasten te eten die nog geen kennis hadden gemaakt met deze manier van bbqen (iets anders dan de bekende speklappen/hamburgers zeg maar ), die hebben de vingers er bij afgelikt en hebben het er nog steeds over.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.329
Ja, die bonen zijn hier ook altijd een hit.
 
Bovenaan Onderaan