Beef en Steak

Tomahawk steak met gegrilde groenten en hasselback aardappelen

 
 
 
 

Rogier

Gemarineerd
Berichten
1.085
Beste BBQ Genoten,

Tomahawk steak stond al even op mijn lijstje. Ter ere van mijn 36e verjaardag had ik twee goede vrienden uitgenodigd en vond het een mooi moment om eens uit te pakken. Ik wilde de eerste keer een kwalitatief stukje van de slager. Dus zo gezegd zo gedaan, een Black Angus tomahawk steak bij mijn lokale slager besteld van zo’n 1,2kg.

Hij vroeg nog of ik een kort of lang bot wilde. Voor het gemak had ik maar een kort bot besteld aangezien me dat ook wel praktisch leek en meer vlees voor mijn geld. Alleen had ik dit niet gedacht bij een ‘kort bot’.

730464EC-78C6-43EA-AA70-70208BB3ACCA.jpeg


Een beetje jammer, maar geen groot probleem. De volgende keer maar om een lang bot vragen…

De steak heb ik een nacht van tevoren in de kruiden gezet. Eén deel vers gemalen zeezout, één deel vers gemalen zwarte peper en één deel knoflookgranulaat.

32E90E46-BBAA-438F-8375-5281ECF4D2A3.jpeg


De groenten heb ik de volgende dag in grove stukken gesneden. 3 Courgettes, 3 paprika’s en 2 of 3 kleine rode uien. Deze heb ik besprenkeld met olijfolie, balsamico azijn, zeezout en zwarte peper.

Daarbij had ik nog 8 hasselback aardappelen. Deze heb ik ingesneden en voorzien van een mengel van roomboter, knoflook, olijfolie, tijm, peper en zout.

CF460F21-A3CF-461A-92FA-EB89A8BF02E1.jpeg


Omdat ik de aardappelen op wat hogere temperatuur ging bereiden (200 graden) op de Bastard en de steak op zo’n 110 graden heb ik de weber maar weer eens erbij gepakt uit de schuur.

8E3A6FE2-89F8-4B1C-8DD0-368C13A7B646.jpeg


Bij de aardappelen heb ik een chunk kersenhout gebruikt. Bij de steak een handje eiken snippers.

Na een klein half uurtje heb ik de aardappelen nog bestrooid met wat kaas en nog een deel van het botermengsel.

Na ongeveer een klein uur tikte de steak een kern aan van zo’n 48 graden. Op dat moment lagen de aardappelen er ongeveer net zo lang op. De aardappelen verplaatst naar de weber en de Bastard omgebouwd naar een directe opstelling met het gietijzeren rooster.

Eerder had ik PitmasterX een mayo sear zien doen. Nooit eerder gedaan, maar toch maar eens een poging wagen. De steak aan één zijde ingesmeerd met Zaanse mayo.

BD5F7970-46EF-4382-9D39-EA4C03BC8990.jpeg


Vervolgens zo’n 1,5 minuut op 250 graden afgegrild. Weer terug op het werkblad, andere zijde ingesmeerd met mayo en wederom terug op het gietijzer om de andere zijde aan te grillen.

857143DE-69B1-42F8-9642-239261D47649.jpeg


Tijdens het ‘rusten’ nog even de groentjes grgrild.

20A1204B-BC45-48EF-95CD-D6F23C1297A3.jpeg


En het geheel op een serveerplank gepropt.

863435F9-9F6F-49D2-9261-B8EAD4F03FAA.jpeg


Door al het groenvoer was de steak bijna verstopt 😅

Qua smaak was dit een fantastisch gerecht. De rub op de steak was simpel maar heerlijk qua smaak. De aardappelen waren alleen nog niet volledig gaar, die ga ik volgende keer voorkoken.

Van de mayo sear heb ik eerlijk gezegd niet heel veel gemerkt. De korst was krokanter maar niet een groot verschil met normaal grillen. Misschien dat een gietijzeren plaat of een langere sear meer verschil maakt.

Bedankt voor het meegenieten!
 
Laatst bewerkt:
Mooie maaltijd. Ziet er top uit

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Zooooo jammie! Tomahawk moet ik me ook nog eens aan wagen
 
Dat krokante komt echt door de mayonaise, heb het nu een paar keer met varkenshaas gedaan. Prima toevoeging.
Maar erg leuk en lekker gerecht heb je gemaakt!
 
Mooie côte de boeuf 😜
 
Nog proficiat. Mooi stukje vlees verstopt tussen de groentjes. 🙃
Ziet er lekker uit en zal zeker gesmaakt hebben.
 
Mooi bord vol. Mayonaise is voor het grootste deel olie, dus dat bakt goed, van de smaak blijft natuurlijk weinig over met die hitte.
 
met lang been = tomahawk
met kort been = côte à l'os / côte de boeuf
zonder been = entrecôte
Met T-vorming been = T-bone :rolleyes:
Dus eigenlijk heb je hier geen tomahawk klaar gemaakt...

De smaak zal er niet minder om geweest zijn ;)
Mooie côte de boeuf 😜
Kijk, zo kunnen we het beestje bij naam noemen. Volgende keer vraag ik wel om een cote de boeuf met een lang bot. 😜
De smaak was er zeker niet minder om nee en daar gaat het uiteindelijk om 😉
 
Gefeliciteerd nog.

je vrienden zullen genoten hebben van zo’n stuk vlees 😉
 
De mayosear de volgende keer eens op een gietijzeren plancha doen of in de skillet. Dan kan ie lekker bakken in de olie waarin de mayo zich om zet.
 
Mooie steak plate. Ziet er heel goed uit. En hoe je het stuk ook noemt. Dit lust ik.
Aardappels gaan hier altijd op de weber. Indirect op vol gas. Geen id hoe heet de Q precies word. Maar ze hebben minimaal een uur nodig. Vaak gebruik in een rekje. Waardoor ze ook iets hoger liggen en zo waarschijnlijk ook wat meer hittte oppakken. En als ze 1,5u liggen. Droog stoken doe je ze zomaar niet.
 
Terug
Bovenaan Onderaan