- Berichten
- 7.251
Beste BBQ-Vrienden!
Er was weer een fotowedstrijd, er was weer tijd en er was enorm veel zin na een heerlijke zomervakantie zonder Barbecue
- afgezien van een keertje of 3 grillen op de gemetselde-gezamenlijke-camping-dinges - en ik miste mijn smoker en
Grote Groene Ei like crazy! Dus we gingen wat mooie todo's inlossen, lekker van start!
Er moest makreel gerookt worden.
Via Dilvis 4 kilo prachtige makrelen laten aanrukken en bij Sligro 3 mooie poontjes gehaald, mosselen erbij en gaan!
Een pekelbad maken van 1200 gram zout op 15 liter water:
Direct na het koken en oplossen kon er ijs bij om precies de juiste verhouding te behalen en het pekelbad direct bruikbaar te krijgen.
Daar mochten de visjes lekker in zwemmen, makreeltjes 90 en de poontje 50 minuten:
Deze poon vond het water wat koud...
Na het pekelbad mochten de visjes te drogen gaan:
Oei, dat zou de Mevrouw Foodporn vast niet goed vinden... gauw zo:
Man, man, wat word je daar dorstig van!
Makreeltjes te drogen gehangen in de smoker (speeten door de ogen prikken is wel een dingetje hoor...):
Klein rokerig vuurtje bouwen om de makreeltjes lekker te kunnen drogen en tegelijk de vliegen te verjagen:
Ik gebruikte een beuk en eik mengsel van Vriend Martijn z'n sjoppie:
Doel was om 35-45?C te behouden voor een paar uurtjes, dan droog je en geef je ook alvast koude rook:
Af en toe rookchips aanvullen en wat spelen met de kooltjes, heerlijk klusje hoor!
Later ga je dan garen en warm roken, target is dan 80?C voor een minuut of 20 tot 25.
En dan gaat 't me toch lekker ruiken....
De volgende dag gingen we de poontjes warm roken, want die wilde we er ook warm bij serveren!
Die mochten met wat rookhout van elzenhout, die hadden we nog liggen van de (zeer geslaagde!) DO Cook-Off.
En een heerlijk venkelreceptje had ik ook nog, die blijft nog even een verrassing!
Ook voor de poon een klein bescheiden vuurtje maken, nu in het eitje maar de start besloten hetzelfde te doen, dus niet
met de Looftlighter een kern maken maar losse kooltjes stapsgewijs toevoegen.
Lekker rokertje maken:
Venkelschotel na een uurtje bij 180?C in de oven met wat klontjes boter, een paar glaasjes Noilly Prat (zoete vermouth)
een citroentje en wat peper en zout, afgedekt met nat gemaakt bakpapier:
Toen gingen we die knorhaantjes eens lekker verwennen met warme rook!
Hun brilletje besloeg ervan!
Kort daarna de pit wat hoger opgevoerd en de mosselen roken in diezelfde elsenrook:
En toen gingen we een heerlijke plank vol leggen!
Toen gingen we dat eens lekker allemaal oppeuzelen met mijn ouders als hulptroepen!
Prachtige glazige zachte heerlijke poontjes:
Mosseltjes met een sausje van cr?me fraiche, pezo en wat Noilly Prat en een squirt limoensap:
...en de makreel gewoon op een zalige witte boterham met grove peper en zout, klassiek!
Het was een heerlijk maaltje, dank voor het kijken!
Er was weer een fotowedstrijd, er was weer tijd en er was enorm veel zin na een heerlijke zomervakantie zonder Barbecue
- afgezien van een keertje of 3 grillen op de gemetselde-gezamenlijke-camping-dinges - en ik miste mijn smoker en
Grote Groene Ei like crazy! Dus we gingen wat mooie todo's inlossen, lekker van start!
Er moest makreel gerookt worden.
Via Dilvis 4 kilo prachtige makrelen laten aanrukken en bij Sligro 3 mooie poontjes gehaald, mosselen erbij en gaan!

Een pekelbad maken van 1200 gram zout op 15 liter water:

Direct na het koken en oplossen kon er ijs bij om precies de juiste verhouding te behalen en het pekelbad direct bruikbaar te krijgen.


Daar mochten de visjes lekker in zwemmen, makreeltjes 90 en de poontje 50 minuten:

Deze poon vond het water wat koud...

Na het pekelbad mochten de visjes te drogen gaan:

Oei, dat zou de Mevrouw Foodporn vast niet goed vinden... gauw zo:

Man, man, wat word je daar dorstig van!

Makreeltjes te drogen gehangen in de smoker (speeten door de ogen prikken is wel een dingetje hoor...):

Klein rokerig vuurtje bouwen om de makreeltjes lekker te kunnen drogen en tegelijk de vliegen te verjagen:

Ik gebruikte een beuk en eik mengsel van Vriend Martijn z'n sjoppie:


Doel was om 35-45?C te behouden voor een paar uurtjes, dan droog je en geef je ook alvast koude rook:

Af en toe rookchips aanvullen en wat spelen met de kooltjes, heerlijk klusje hoor!


Later ga je dan garen en warm roken, target is dan 80?C voor een minuut of 20 tot 25.

En dan gaat 't me toch lekker ruiken....

De volgende dag gingen we de poontjes warm roken, want die wilde we er ook warm bij serveren!
Die mochten met wat rookhout van elzenhout, die hadden we nog liggen van de (zeer geslaagde!) DO Cook-Off.

En een heerlijk venkelreceptje had ik ook nog, die blijft nog even een verrassing!

Ook voor de poon een klein bescheiden vuurtje maken, nu in het eitje maar de start besloten hetzelfde te doen, dus niet
met de Looftlighter een kern maken maar losse kooltjes stapsgewijs toevoegen.

Lekker rokertje maken:

Venkelschotel na een uurtje bij 180?C in de oven met wat klontjes boter, een paar glaasjes Noilly Prat (zoete vermouth)
een citroentje en wat peper en zout, afgedekt met nat gemaakt bakpapier:

Toen gingen we die knorhaantjes eens lekker verwennen met warme rook!

Hun brilletje besloeg ervan!

Kort daarna de pit wat hoger opgevoerd en de mosselen roken in diezelfde elsenrook:

En toen gingen we een heerlijke plank vol leggen!

Toen gingen we dat eens lekker allemaal oppeuzelen met mijn ouders als hulptroepen!

Prachtige glazige zachte heerlijke poontjes:

Mosseltjes met een sausje van cr?me fraiche, pezo en wat Noilly Prat en een squirt limoensap:

...en de makreel gewoon op een zalige witte boterham met grove peper en zout, klassiek!

Het was een heerlijk maaltje, dank voor het kijken!